Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul MoldNova.eu


Invitata emisiunii este jurnalista Virginia Nica.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00
Link direct


„Șeful Poliției de la Chișinău a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că polițiștii au identificat pe străzile Capitalei 125 de boschetari, i-au dus pe la secțiile de poliție, i-au documentat, pe unii i-au dus la Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu, pe alții - la spitale, ceilalți s-au întors pe drumuri.

Colegul nostru Vadim Vasiliu a fost la Centrul oamenilor fără adăpost și a scris un reportaj despre cum trăiesc aceștia. La Centru, în dimineața zilei de 13 decembrie, s-au aflat 85 de beneficiari, 35 dintre aceștia au rămas la centru peste zi, ceilalți 50 s-au împrăștiat care și încotro. Capacitatea centrului este de 70 de persoane, pe timp de iarnă se mai adaugă paturi, astfel încât centrul poate să adăpostească și până la 130 de persoane. Vara un boschetar se poate afla aici până la 90 de zile, pe timpul rece, un boschetar poate sta aici 150 de zile.

Tot pe site-ul moldNova.eu găsiți un articol despre cum președintele Igor Dodon ignoră Curtea Constituțională și nu va fi pedepsit. Amintim că până a-i fi validat mandatul de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon dădea asigurări că nu va reprezenta doar un singur partid politic. A schimbat însă macazul la scurt timp. Deși acesta încalcă deciziile Curții Constituționale, Codul electoral și prevederile Constituției, Igor Dodon va continua să fie președintele doar a unei părți din electorat și nu va fi demis, cred experții în drept constituțional. Constituționalistul Teodor Cârnaț a explicat că președintele face parte din categoria celor cărora li se limitează acest drept ca și în cazul judecătorilor sau polițiștilor. „Totuși, noi nu avem specificat negru pe alb într-o lege privind faptul că poate fi aplicată față de președinte o pedeapsă pentru faptul că nu s-a distanțat politic sau pentru faptul că face partizanat politic, cu excepția Constituției Republicii Moldova și a Codului electoral”, ne-a explicat expertul juridic.

Astăzi, în Parlament a fost votat un nou director la șefia Centrului Național Anticorupție. Este vorba despre Bogdan Zumbreanu. Anterior, am publicat pe site-ul nostru o sinteză a celor mai cunoscute anchete demarate de acesta, dar și declarațiile pe care le-a făcut în ultimii ani, precum și date despre averea lui Zumbreanu.

Mai multe găsiți pe moldNova.eu.”

[Transcriere: Tamara Grejdeanu]

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG