Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Sănătate INFO


Invitata emisiunii este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00
Link direct

„Svetlana Cebotari, fostul director al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, va fi noul ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Anunțul a fost făcut de Partidul Democrat în cadrul unui briefing de presă organizat astăzi. Pavel Filip a ținut să precizeze că Guvernul trebuia să se despartă de actualii miniștri pentru a putea „crește” și mai mult și a mulțumit vechii echipe. El a menționat că Stela Grigoraș a realizat reforma sistemului de pensii, care a fost una curajoasă, motiv pentru care i-a mulțumit. Svetlana Cebotari ar urma să fie al treilea ministru la Sănătate în doar un singur an. Amintim că Svetlana Cebotari și-a depus candidatura pentru funcția de secretar de stat în Sănătate Publică, funcție pe care ea declara acum câteva săptămâni că și-o dorește.

Aproximativ 200 de angajaţi ai spitalului din Cărpineni, raionul Hânceşti, nu și-au primit salariile din luna septembrie. Doctorii se plâng că sunt duși cu zăhărelul de pe o lună pe alta de către administrația instituției medicale. Ei se plâng că nu le-a mai rămas nici măcar de pâine și spun că nu vor mai veni la muncă dacă până la sfârșitul lunii problema nu se va soluționa. Aliona Corcodel, managerul spitalului spune că problema salariilor ar trebui să fie soluționată în curând pentru că deja s-a semnat un contract de finanțare suplimentară cu CNAM. Amintim că instituțiile medicale au fost contractate la nivelul anului trecut la începutul anului, iar CNAM se obliga să ajusteze valoarea contractelor. Procesul a fost tărăgănat până în decembrie.

Datele Biroului Național de Statistică arată că un moldovean a cheltuit în al treilea trimestru al acestui an în medie 131 de lei pentru îngrijiri medicale și de sănătate, cifra fiind în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, un studiu al Biroului Național de Statistică ce vizează întreg sistemul medical confirmă că un deținător de poliță plătește atunci când interacționează cu sistemul medical mai mult decât o face o persoană neasigurată, iar cheltuielile cresc de 8 și chiar 12 ori când aceasta are nevoie de internare. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 85 la sută dintre moldoveni dețin o poliță medicală.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG