Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul „Sănătate INFO”


Invitata emisiunii este jurnalista Irina Papuc.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00
Link direct


„Igor Dodon a decorat unul dintre cele mai mari, dar și cele mai netransparente spitale din Republica Moldova. Este vorba despre Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga, distins cu Ordinul Republicii, cea mai mare distincție în stat. Președintele a pregătit și un mesaj de felicitare în care scrie că este „mândru de faptul că instituția oferă servicii medicale înalt specializate, conform standardelor internaționale” și că „sunt implementate metodologii medicale moderne”. Distincția a fost oferită cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la fondarea instituției. Felicităm și noi Spitalul Clinic Republican, dar recomandăm administrației să asigure un nivel adecvat de transparență, căci fiind printre cele mai mari instituții medicale, beneficiază și de cele mai consistente bugete din bani publici.

Redacția Sănătate INFO continuă să primească scrisori din partea medicilor. Puteți citi răvașul unui specialist în sănătate publică, căruia îi este frică de faptul că va rămâne fără serviciu, după crearea Agenției Naționale de Sănătate Publică. Autorul scrisorii atenționează că aproape jumătate dintre statele de personal existente ar urma să fie reduse, astfel că o mare parte dintre ei ar urma să intre în curând în șomaj forțat. Noi am solicitat explicații de la responsabilii în Sănătate referitor la acest subiect. Ce ne-au spus veți putea citi curând pe site-ul nostru.

Pe final de an, venim și cu vești bune. 2017 este anul în care am luptat pentru transparență și, cel puțin din punct de vedere legal, am obținut-o. Legea care obligă Compania Națională de Asigurări în Medicină și prestatorii de servicii medicale să publice contractele încheiate a fost publicată în Monitorul Oficial. Ea devine obligatorie din 2018, astfel sperăm că autoritățile vor deveni mai transparente, dar și mai responsabile atunci când vine vorba de banul public.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG