Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul „moldNova.eu”


Invitata emisiunii este Doina Stimpovschii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00
Link direct


„În anul 2017 Republica Moldova a fost pomenită de nenumărate ori în presa străină. S-a întâmplat chiar și în articole semnate de politicienii de la Chișinău, cum ar fi Pavel Filip sau Vlad Plahotniuc. O sinteză largă a celor mai importante articole în care e pomenită țara noastră găsiți pe site-ul moldNova.eu, din care o să aflați cum a fost transportată cu succes tema „Moldova, în fața pericolului rusesc” și cum jurnaliștii străini au observat, pe bună dreptate, divizarea societății moldovenești între Est și Occident.

Revenim la declarația premierului Pavel Filip – precum că numele persoanelor care ar avea legătură cu „jaful secolului” ar fi în proporție de 90% „oameni absolut onești”. Într-o analiză semnată de Virginia Nica arătăm cum specialiștii de la Kroll arătau încă în primul lor raport cine sunt cei implicați în furt, dar și companiile folosite în schema infracțională. Astfel, printre aceștia se numără nu doar primarul de Orhei, Ilan Shor, dar și fosta președintă a Federației de Tenis din Moldova, Marina Tauber, fostul șef al Vămii moldovenești, Viorel Melnic, fostul președinte al Moldovei, Petru Lucinschi, sau Aurel Marinescu, șeful pazei omului de afaceri Gabriel Stati. Rămâne totuși neclar de ce în cazul primului raport autoritățile nu s-au conformat prevederilor contractului și au publicat integral rezultatele investigațiilor, iar acum, când au fost găsite mai multe firme ale lui Șor care ar fi implicate în „jaful secolului”, datele nu sunt făcute publice.

Pe site-ul moldNova.eu mai găsiți câteva comentarii ale reprezentanților partidelor de la guvernare și opoziție cu privire la așteptările pentru anul electoral 2018. Aflați că socialiștii și democrații cred că vor obține victoria, în timp ce oponenții acestora, fie din Parlament sau din afara lui, încă nu au o strategie pe care o vor folosi.

Tot la noi puteți citi despre elita pierdută a Republicii Moldova. Belgia, Suedia sau Marea Britanie sunt câteva dintre țările în care tinerii moldoveni aleg să studieze, deoarece acolo găsesc oportunități educaționale și șanse mari de dezvoltare profesională. Chiar dacă în ultimii ani se vorbește despre întoarcerea tinerilor școliți în străinătate pentru a contribui la dezvoltarea țării noastre, moldovenii instruiți peste hotare spun că dorința lor de creștere profesională nu este compatibilă cu mediul de afaceri din Republica Moldova.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG