Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul „Sănătate Info”


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

Un ziar în fiecare seară: portalul „Sănătate Info”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00
Link direct


„Sanatoriul-Preventoriu de Bază Constructorul urmează să fie comasat cu Centrul Republican Experimental de Protezare, Ortopedie și Reabilitare, iar instituția nou creată se va numi întreprinderea de stat „Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare”. Centrul Republican Experimental de Protezare asigură pacienții cu proteze, orteze, corsete, bandaje, încălțăminte ortopedică etc și acordă asistenţă medicală de recuperare. De serviciile instituției ar fi beneficiat 50.000 de pacienți.

Reorganizarea ar urma să se realizeze în termen de şase luni de la aprobarea hotărârii de Guvern. Sanatoriul Constructorul a fost fondat în anul 1963, la baza Ministerului Construcțiilor de atunci. Instituția acordă peste 150 de tipuri de servicii de diagnostic, tratament și reabilitare. CREPOR a fost creată în 1945, cu scopul de a acorda asistența necesară persoanelor rănite în război. Aceasta se află, ca fel ca și cealaltă întreprindere, la autogestiune și are aproximativ 300 de angajați.

Avocații Ecaterinei, tânăra care a fost brutalizată la Institutul Mamei și Copilului, vor să verifice corectitudinea datelor medicale trecute oficial, după ce tânăra a spus că mai multe detalii nu corespund adevărului. Volumul de asistență acordată, ziua externării, dar și greutatea fătului sunt sub suspiciune. Tânăra le-a spus avocaților că în continuare se operează cu date eronate, inclusiv de către autorități. Un exemplu ar fi că lucrătorii medicali ar fi indicat cu bună știință o greutate mai mică a fătului. Ecaterina a auzit că bebelușul ei ar cântări 540 de grame, dar în documente a fost indicată greutatea de 480 de grame. Avocații care se ocupă de cazul tinerei cred că documentația medicală a fost falsificată și vor încerca să demonstreze acest lucru.

După cazul de la Institutul Mamei și Copilului, mai multe mămici s-au plâns pe rețelele de socializare nu numai despre cazurile în care au fost tratate la fel, dar și despre numeroasele cazuri în care au fost nevoie să achite pentru diverse servicii, chiar dacă dețineau o poliță medicală. Drept măsură, autoritățile s-au autosesizat și au instituit Linia verde, deocamdată în două instituții medicale. O astfel de linie funcționează la Institutul Mamei și Copilului, dar și la Institutul Oncologic. Pacienții care au sesizat o abatere sunt rugați să sune de urgență la numărul 022 781 296, instituit în cadrul Institutului Mamei și Copilului și la numărul 022 852 492 la Institutul Oncologic.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG