Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul „Sănătate INFO”


Invitata emisiunii este Silvia Rotaru.

Un ziar în fiecare seară: portalul „Sănătate INFO”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00
Link direct


„Citiți astăzi pe Sănătate INFO despre planul de acțiuni al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2018. Printre prerogative se numără crearea unui spital regional, poliță de asigurare electronică, un nou mecanism de contractare a serviciilor medicale prestate de medicii de familie, extinderea listei medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, procurarea ambulanțelor noi, dar și realizarea reformei în domeniul supravegherii sănătății publice, prin asigurarea funcționalității Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. De asemenea, ministerul își propune să modifice modalitatea de contractare a medicilor de familie, care începând cu acest an vor fi contractați direct de către CNAM.

Un nou transplant de ficat a fost realizat cu succes la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, al 40-lea la număr. Beneficiarul, un bărbat de 35 de ani, diagnosticat cu ciroză hepatică virală B și D în fază terminală a primit ficatul de la fratele său în vârstă de 38 de ani. Operația la care au asistat și chirurgi din România a decurs cu succes, iar pacientul se simte bine fiind transferat în Secția terapie intensivă transplant, neuro-hepato-bilio-chirurgie. Amintim că pentru efectuarea unui transplant pacientul trebuie să se înscrie în lista de așteptare. În anul 2017 au fost efectuate 11 operații de transplant de ficat, cu 2 mai mult decât în anul 2016.

În Moldova a fost confirmat în Moldova primul caz de rujeolă, după o pauză de 4 ani. Copilul de 7 luni a contractat virusul în momentul când părinții au mers în vacanță la Cernăuți, Ucraina, unde au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire, Copilul nu a fost vaccinat, pentru că vârsta este prea mică, prima doză fiind administrată, conform Programului Național de Vaccinare, la 12 luni. Potrivit șefului secției Boli Infecțioase de la Spitalul Municipal Bălți, Veaceslav Novac, fetița de șapte luni a fost externată sâmbătă, pe 27 ianuarie, starea micuței fiind bună. Familia urmează să fie monitorizată în continuare de medicii de familie din localitate.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG