Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate INFO”


Invitata emisiunii este Silvia Rotaru.

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate INFO”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct


„Vasile Guștiuc, șef la Centrul de Sănătate Publică Orhei, ar putea obține funcția de vicedirector al Agenției Naționale de Sănătate Publică, cu statut de inspector-șef sanitar de stat, după ce ieri a avut loc concursul scris, iar mâine are loc proba finală.

Directorii și vicedirectorii spitalelor publice, vor putea cumula funcțiile administrative cu cea în care sunt specializați. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a emis un ordin în acest sens, săptămâna trecută. Ordinul emis de minister precizează că directorilor și vicedirectorilor li se permite să cumuleze funcțiile, dacă cea de medic specialist este vacantă. Aceștia urmează să se angajeze pe 0,25 la sută din salariu, urmând să primească adaosuri și sporuri. În aceleași condiții pot munci și directorii și vicedirectorii instituțiilor medicale finanțate din bugetul public, cei ai centrelor de sănătate, dar și cei din asistența socială, care până acum puteau cumula pe o funcție de 0,5 la sută.

Acele persoane care acceptă coruperea devin complice, au probleme de integritate și sunt impurități în sistemul de sănătate, susține secretarul de stat Boris Gîlca cu referire la reținerea celor 20 de persoane de săptămâna trecută. „Problema ține în primul rând de responsabilitatea Agenției Medicamentului. Noi avem cadru normativ suficient, inclusiv Codul de Etică și Deontologie Medicală, care spune clar că lucrătorii medicali nu trebuie să se implice în cazuri de facilitare a preparatelor unei companii farmaceutice. Sub nicio formă”, a declarat acesta pentru Sănătate INFO.

După reținerile de vineri, CNA anunță că opt persoane se află încă în izolator, 11 sunt în arest la domiciliu, iar un doctor cardiolog s-ar fi îmbolnăvit, acesta având probleme cu inima. Vineri CNA a făcut percheziții în toată țara, fiind reținute 20 de persoane. În esență, vorbim despre doctori și reprezentanți ai unor companii farmaceutice, care le-ar fi oferit lucrătorilor medicali venituri ilegale pentru ca aceștia să le prescrie produsele chiar și acolo unde indicații nu existau. Tot vineri CNA a anunțat că în jocul înțelegerilor se află și medicamentele compensate, întrucât unele poziții ar fi fost menținute artificial în lista celor compensate, prin decizii arbitrare ale Consiliului pentru medicamente compensate. Din această structură însă nu a fost reținut nimeni până acum.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG