Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma Sănătate INFO


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:57 0:00
Link direct

„Maladiile cardiovasculare sunt cauza numărul 1 al deceselor din aproape toate statele europene, dar și cele ex-sovietice. În Moldova se înregistrează același tablou – bolile legate de inimă și circulația sangvină sunt responsabile pentru 56,27 % din totalul deceselor înregistrate. Cancerele sunt pe locul doi, iar maladiile oncologice sunt responsabile de 14.35 la sută din totalul deceselor. Bolile relaționate de problemele ficatului sunt pe locul trei în structura deceselor, fiind cauza a 7.67 la sută din numărul total al moldovenilor decedați în anul 2016. Bolile de ficat sunt urmate de demență, maladii respiratorii, infecții respiratorii inferioare, diabet, maladii digestive, suicid, tulburări provocate de alcool. În anul 2016 în Republica Moldova au decedat 38.489 de persoane, iar în 2015 - 39.906.

Reforma Serviciului de Stat de Supraveghere a Sănătății Publice face primele victime. Toți pensionarii din Centrele de Sănătate Publică urmează să fie concediați, indiferent dacă instituția are sau nu alți specialiști mai tineri care să-i înlocuiască. Instituțiile teritoriale au primit un ordin de la Agenția Națională de Sănătate Publică care-i obligă pe manageri să anunțe că „în legătură cu deținerea de către salariat a statutului de pensionar pentru limită de vârstă” vor fi concediați.

Noua structură creată după comasarea Direcției Sănătate cu Direcția Generală Asistență Socială va avea rolul de „îmbunătățire a calității vieții persoanelor, prin implementarea politicilor, strategiilor şi programelor naționale și municipale în domeniul asistenței sociale şi de sănătate”. Primarul va fi cel care va numi în funcție șeful Direcției generale, îi va aproba fișa de post și îl va suspenda din funcție sau îl va concedia, în funcție de prevederile legii. În secția de sănătate vor activa patru persoane, cu tot cu șeful de secție. Deși proiectul a fot publicat, nici până acum primarul interimar Silvia Radu nu a făcut publice calculele prin care să fie argumentată comasarea celor două direcții și nici nu este clar dacă ele există”.

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG