Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate info


Invitata ediției este Elena Cioina.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00
Link direct

„Astăzi cel mai fierbinte subiect din sănătate este reținerea unui grup de medici, care ar fi creat o schema de corupție, prin care estorcau bani de la pacienți pentru diverse investigații medicale contra plată. Cel care ar fi pus baza acestei scheme este șeful Secției radiologie și tomografie computerizată al Centrului Republican de Diagnosticare Medicală.

Împreună cu el au fost reținuți alți șapte medici din diverse instituții medicale publice și private. Aceștia ar fi furnizat pacienți șefului acestei secții, în schimbul cărora ar fi perceput bani.

Astăzi, ofițerii anticorupție au descins în mai multe instituții medicale, au făcut percheziții în birourile și domiciliile acestora. Ei au ridicat sume importante de bani – în euro, dolari și lei moldovenești. Majoritatea ar aparține organizatorului schemei, fiind ținuți în casete metalice la una dintre băncile comerciale. Este vorba de peste 200 de mii de euro, în jur de 100 de mii de dolari și peste 200 de mii de lei. În total, 100 de pacienți ar fi plătit pentru servicii de care ar fi trebuit să beneficieze gratis.

Deputații au decis soarta medicilor de familie. Legea prin care urmează să fie efectuată reforma medicinei primare a fost votată și în a doua lectură. S-a întâmplat chiar dacă juriștii au criticat proiectul, întrezărind în el mai multe lacune, inclusiv portițe pentru acte de corupție.

În total, documentul prevede modificări la 12 legi, printre acestea cea a Ocrotirii Sănătății, Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, privind sistemul public de asigurări sociale, privind evaluarea și acreditarea în sănătate.

Pe Sănătate INFO mai citiți astăzi un interviu cu endocrinologul Lorina Vudu despre problemele endocrinologice, dar mai ales cum să înveți să trăiești cu diabetul zaharat”.

(Transcriere de Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG