Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md


Invitata rubricii este Irina Papuc.

„Un studiu publicat în The Lancet Oncology arată că Republica Moldova și Armenia sunt statele postsovietice cu cea mai mare rată de depistare tardivă a cancerului de col uterin. La cercetare au participat 10 țări din fosta URSS. Astfel, și studiile internaționale reconfirmă problema de diagnostic care persistă în Republica Moldova în ceea ce privește cancerul de col uterin. Mai mult de jumătate din numărul de cazuri diagnosticate erau deja în faze târzii, atunci când șansele la tratament sunt limitate. Din toate țările, numai Armenia stă mai rău decât noi. Prin contrast, în Kazahstan și Ucraina peste 75% din cazurile noi au fost diagnosticate în fazele I și II.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

Ivermectina nu tratează infecția Covid-19, dar cel mai grav este că nu există date privind siguranța acestui preparat în tratamentul bolii. Este anunțul companiei care a dezvoltat ivermectina și care se arată îngrijorată de vânzarea necontrolată din mai multe țări, după ce au apărut informații din studii clinice că ar avea efect antiviral. Preparatul este administrat de către oameni pe cont propriu, fără a apela la sfatul specialiștilor și fără să știe că-și pot provoca mai mult rău. Ivermectina, considerată una dintre cele mai mari descoperiri ale secolului XX, este un chimioterapic antiparazitar utilizat în tratamentul bolilor parazitare, atât în medicina veterinară, cât și cea umană.

Îngrijirile paliative sunt un domeniu mai puțin cunoscut în Moldova, dar și subdezvoltat. Citiți astăzi pe Sănătate Info povestea Anei Caraman în vârstă de 91 de ani și care de trei ani beneficiază de serviciile oferite de specialiștii Hospice Angelus. Ana este cardiacă, iar de peste 20 de ani suferă de tromboflebită, care s-a extins în ulcere trofice. Un asemenea tratament nu poate fi asigurat de familie, pentru care devine complicat mai mult psihologic să facă față îngrijirii unui asemenea pacient.

Tradițional vă invităm să ne citiți și pe Sanoteca.MD. Pentru astăzi v-am pregătit un articol cu recomandări pe care să le urmați înainte și după vaccinarea anti-Covid-19.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG