Linkuri accesibilitate

Unde și cum vor putea merge în vacanța de vară cetățenii R. Moldova?


Turcia este deocamdată singura ţară care permite accesul liber al turiştilor moldoveni exceptându-i de măsurile de autoizolare sau carantină.

Prima cursă charter cu moldoveni care au zburat în Turcia a fost efectuată pe 4 iulie. Aproape 200 de turiști moldoveni se odihnesc deja pe litoralul turcesc. Agențiile turistice spun că cererea este mare şi aşteaptă ridicarea restricţiilor de călătorie în alte destinaţii preferate de moldoveni pentru vacanţa de vară.

Unde și cum vor putea merge în vacanța de vară cetățenii R. Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00
Link direct

Turcia şi-a deschis frontierele pentru turiștii din R. Moldova încă de la mijlocul lunii iunie, dar pentru că majoritatea zborurilor regulate au fost reluate cu un decalaj de două săptămâni, primii turiști moldoveni au ajuns pe litoralul turcesc abia la finele săptămânii trecute. Următorul zbor spre Turcia este planificat pentru data de 11 iulie, iar toate locurile sunt deja rezervate, spun reprezentanţi ai agenţiilor turistice. Turiştii nu vor fi obligați să rămânăîn regim de autoizolare timp de 14 zile la intrarea în Turcia, dar regulile de călătorie sunt mai stricte în contextul pandemiei de Covid-19, spune Viorica Cașu, directoarea unei agenții de turism:

Nu avem dreptul cu bagajul de mână

„La Aeroportul de la Chişinău, cât şi la cel din Antalya poartă măşti, în avion la fel. Nu avem dreptul cu bagajul de mână. Nu se mai permite bagaj de mână în avion. În avion se serveşte doar apă. Nu mai avem nici un fel de catering, nu oferim mâncare turiştilor. În aeroportul din Antalya fiecare turist trece doar termo-scanerul. Partenerii noştri oferă absolut fiecărui turist la ieşirea din aeroport măşti şi dezinfectanţi. Absolut toţi turiştii sunt cazaţi la moment fără a aştepta ora de cazare deoarece hotelurile sunt încărcate la 50 la sută din capacitate.”

Turiștii au posibilitatea să achiziționeze o poliță de asigurare specială care să-i asigure de orice problemă asociată cu infecţia Covid-19, dar aceasta asigurare nu este obligatorie, spune Viorica Caşu:

Dacă testul este pozitiv, atunci este dus la spitale de profil Covid-19

„Niciun fel de test nu se face în aeroport. Testul se face doar în cazul în care temperatura este mai înaltă de 38 de grade şi se face din contul statului turc. Dacă testul este negativ, turistul este transferat la hotel. Dacă testul este pozitiv, atunci este dus la spitale de profil Covid-19. Timp de trei zile se vede care este situaţia. În caz dacă simptomele sunt uşoare, turistul este adus la hotel şi stă în izolare.”

Deşi hotelurile sunt încărcate la jumătate de capacitate şi trebuie să asigure măsuri speciale de protecţie pentru turişti, ofertele nu s-au scumpit, ba dimpotrivă unele hoteluri au micșorat tarifele, spune Viorica Caşu.

Moldovenii dornici de vacanţă pot pleca şi în Grecia, însă doar pe cale terestră şi numai dacă deţin cetăţenia românească. În Bulgaria, o altă destinaţie preferată de moldoveni, accesul rămâne restricționat până pe 15 iulie, inclusiv cu scop de tranzit.

În majoritatea statelor, inclusiv în ţările vecine Ucraina şi România, se păstrează regimul de autoizolare timp de 14 zile la intrarea în ţară.

Deşi R. Moldova a reluat zborurile regulate de pasageri, cererea rămâne mică din cauza restricţiilor de zbor impuse de alte state, spune Irina Bodolica, purtătoarea de cuvânt a Autorităţii Aeronautice Civile. Ţarile spre care se efectuează zbori în prezent sunt Turcia, Federaţia Rusă, Republica Belarus, Marea Britanie, Italia, Romania, Cipru, Franța, Polonia şi Germania. În majoritatea cazurilor sunt admise la bord doar persoanele care dețin un act confirmativ de acces pe teritoriul ţării de destinație. Iar aeronavele decolează şi cu 20-30 de pasageri la bord. Irina Bodolica spune că Autoritatea Aeronautică a lansat o campanie prin care informează pasagerii despre masurile de protecție împotriva Covid-19:

Nu trebuie să meargă la aeroport dacă au tuse, febră, dificultăți respiratorii, pierderea gustului sau a mirosului

„Şi anume: purtarea obligatorie a măştii şi schimbarea acesteia la fiecare patru ore, sau dacă aceasta este deteriorată. Respectarea distanței sociale, igiena mâinilor, respectarea etichetei respiratorii atunci când se strănuta sau se tușește. De asemenea, pasagerii trebuie sa permită scanarea termică la solicitare. Este foarte important ca aceştia să cunoască că nu trebuie să meargă la aeroport dacă au tuse, febră, dificultăți respiratorii, pierderea gustului sau a mirosului, despre faptul că declaraţia de sănătate trebuie completată înainte de a face înregistrarea la zbor, la solicitarea companiei aeriene. La fel trebuie să ţină cont că doar pasagerii pot intra în incinta aeroportului, nu şi persoanele care îi însoțesc. Să facă înregistrarea online, dacă e posibil, să își pregătească din timp toate actele de care vor avea nevoie, să respecte distanţa socială şi să evite aglomerațiile”.

Datele Autorităţii Aeronautice Civile arată că în primele cinci luni ale anului numărul de pasageri transportați s-a diminuat de două ori faţă de perioada similară a anului trecut. Începând din iunie când au fost reluate parţial unele zboruri regulate, se atestă o uşoară creştere a traficului de pasageri. Deocamdată nu există estimări oficiale despre pierderile suportate de companiile aeriene în cele trei luni în care toate aeronavele au rămas la sol.

Previous Next

XS
SM
MD
LG