Linkuri accesibilitate

Unde-s echipamentele medicale?


Un stetoscop
Un stetoscop

Peisajul cu instituţiile medico-sanitare publice e jalnic, dezolant.

Un raport despre echipamentele din instituţiile medico-sanitare publice, făcut de avocatul poporului Mihail Cotorobai, mi-a umplut sufletul de decepţie. Vasăzică, „unele dispozitive aflate în dotarea instituţiilor medicale au o durată de exploatare de pînă la 40 de ani (normele internaţionale fiind de 10 ani), iar din cele 34 de aparate Roengen analizate, mai mult de jumătate au o uzură de la 75% la 100%, ceea ce comportă un mare risc pentru pacienţi şi personal”. Mai sunt şi alte amănunte în stare să ne încreţească fruntea sau să ne provoace o mare tristeţe. Peisajul cu instituţiile medico-sanitare publice e jalnic, dezolant. Cum am ajuns în situaţia asta?

Unde-s echipamentele medicale?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

Chestia că statul e sărac şi nu are suficienţi bani mi se pare o poveste de adormit copiii. În 27 de ani se putea face ceva în această direcţie. Nu s-a făcut pentru că nu s-a dorit, pentru că s-a perorat despre zeci de priorităţi (agricultură, problema transnistreană, integrarea europeană sau euro-asiatică), iar medicina nu a fost niciodată o prioritate. Sunt convins că, dacă se dorea, se făcea. Cum e posibil ca în instituţiile noastre să mai funcţioneze aparate Roentgen de 40 de ani? Chiar nu există bani pentru nişte aparate noi? Pentru alegeri şi pentru finanţarea partidelor există, iar pentru aparate Roentgen nu există? Eu nu cred. Pur şi simplu, pe conducătorii şi cinovnicii moldoveni îi cam doare-n cot de sănătatea populaţiei. Ei merg la clinici private, cu echipamente noi. Iar masele să meargă în clinici cu echipamente perimate şi să-i voteze la alegeri.

Cum vreţi, stimaţi conducători, să-i convingeţi pe oameni să rămînă-n ţară cu asemenea echipamente medicale? Chiar sunt curios să ştiu!

XS
SM
MD
LG