Linkuri accesibilitate

UNICEF: Aproape 7 milioane de copii ucraineni sunt în pericol din cauza războiului


Atacurile neîncetate ale Rusiei contra sistemului energetic din Ucraina au lăsat aproape fiecare copil din această țară, și e vorba de șapte milioane de copii, fără acces la electricitate, încălzire și apă, punându-i în primejdie sporită, pe măsură ce temperaturile continuă să scadă, iar iarna se adâncește, se spune într-un raport al Fondului Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) dat publicității pe 14 decembrie.

Fără electricitate, copiii nu suferă doar de pe urma frigului extrem, temperaturile pot coborî iarna sub -20°C, dar nu pot de asemenea să profite de pe urma învățământului online, pentru mulți dintre ei singurul acces la educație, cu atât de multe școli avariate, sau distruse în întregime.

„Milioane de copii se confruntă cu o iarnă sumbră”

În plus, spitalele și dispensarele nu pot pune la dispoziție servicii medicale critice, iar funcționarea defectuoasă a sistemelor de aprovizionare cu apă sporește riscul deja ridicat al pneumoniilor, gripelor sezoniere, sau al maladiilor transmise prin apă și al îmbolnăvirilor cu COVID-19.

„Milioane de copii se confruntă cu o iarnă sumbră, ghemuiți în frig și întuneric, neștiind cum, sau când, vor scăpa de asta”, afirmă directoarea executivă UNICEF, Catherine Russell.

Jurnalul unui băiețel din Mariupol arată ororile războiului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00

„Dincolo de amenințările imediate pe care le aduce înghețul, copiii sunt de asemenea lipsiți de posibilitatea de a învăța, sau de a fi în legătură cu prietenii și cu familia, sănătatea lor fizică și mintală fiind pusă în mare pericol”.

Atacurile intensificate din octombrie au distrus 40% din producția energetică a Ucrainei, lăsând familii întregi fără posibilitatea de a se apăra de condițiile grele ale iernii, afectând gospodăriile și generând posibile noi mișcări de populații mari. În ciuda lucrărilor de reparație, pe 29 noiembrie sistemul energetic ucrainean era capabil să acopere doar 70% din nevoile energetice ale populației, potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Veniturile familiilor și accesul la servicii au fost decimate

Iarna aspră, în combinație cu pierderea veniturilor, cu criza energetică și cea socio-economică generate de război, e devastatoare pentru bunăstarea copiilor și familiilor. Veniturile familiilor și accesul la servicii au fost decimate de distrugerea infrastructurii în cele aproape zece luni de la izbucnirea războiului.

Situația e în mod special disperată pentru cei 6,5 milioane de ucraineni, dintre care 1,2 milioane sunt copii, strămutați în interiorul Ucrainei. Pe măsură ce zonele afectate de luptele grele au devenit treptat disponibile, UNICEF a început să distribuie îmbrăcăminte de iarnă, radiatoare cu apă și generatoare în regiuni de pe linia frontului și în recent accesibilele zone din regiunile Harkov, Herson și Donețk. Până la ora actuală, au fost distribuite ajutoare de iarnă în valoare de 20 de milioane de dolari.

Cum au reușit medicii din Herson să împiedice evacuarea unor copii orfani în Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00

Este foarte probabil ca o iarnă sumbră să înrăutățească situația psihosocială a copiilor, care suferă deja de pe urma unei crize de sănătate mintală iminente, cu un număr estimat de 1,5 de copii expuși riscului de depresie, anxietate, afecțiuni generate de stresul post-traumatic și alte afecțiuni mintale.

Copiii și familiile au nevoie de asistență umanitară oriunde s-ar afla

„Regulile războiului sunt clare - copiii și sistemele de infrastructură civilă de care ei au nevoie trebuie protejate. E de asemenea esențial ca UNICEF și colegii noștri umanitari să aibă acces rapid și fără opreliști la copiii și familiile care au nevoie de asistență umanitară oriunde s-ar afla”, mai spune directoarea generală a UNICEF, Catherine Russel.

Până la ora actuală, UNICEF a putut da acces la îngrijiri medicale de bază în facilități medicale sprijinite de UNICEF și prin intermediul unităților mobile unui număr de 4,9 milioane de copii și femei din Ucraina.

Copiii grav bolnavi din Ucraina luptă pentru viața lor peste hotare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:47 0:00

Săptămâna trecută, UNICEF a lansat acțiunea sa anuală numită Apelul la Acțiune Umanitară pentru Copii, iar Fondul Națiunilor Unite pentru Copii are nevoie de un miliard 100 de milioane de dolari pentru a veni în sprijinul nevoilor imediate sau pe termen lung a 9,4 milioane de oameni, dintre care 4 milioane sunt copii, afectați profund de războiul din Ucraina.

Prin intermediul acestei finanțări, UNICEF va fi capabil să ofere, să susțină și să extindă servicii esențiale în sănătate, hrană, protecția copilului, combaterea violenței femeilor, WASH (apă, sanitație și igienă - un program UNICEF, n.red.) și protecție socială, laolaltă cu asistență pentru guvern și eforturi pentru recuperare. Fondul ONU pentru Copii va putea asigura de asemenea pregătirile din timp pentru noi strămutări interne și deplasări de refugiați.

(Sursa: UNICEF)

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG