Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană nu renunță la procedurile împotriva Poloniei


La demonstrațiile de la Varșovia...
La demonstrațiile de la Varșovia...

CE își menține dreptul de a declanșa proceduri juridice împotriva Poloniei din cauza legilor de reformarea a justiției.

Comisia Europeană a spus miercuri că își menține dreptul de a declanșa proceduri juridice împotriva Poloniei din cauza unor reforme în domeniul justiției, despre care Bruxelles-ul susține că subminează independența judecătorilor și încalcă regulile UE, chiar dacă președintele polonez a blocat prin veto o parte din măsurile controversate.

Comisia a dat, de asemenea, Poloniei răgaz de o lună pentru a răspunde îngrijorărilor UE legate de domnia legii, formulate inițial de executivul european în 2016 și agravate de plănuita reformă a justiției poloneze.

Președintele polonez Andrzej Duda s-a opus prin veto la două din cele trei proiecte de lege controversate ale guvernului de la Varșovia, dominat de conservatori și naționaliști, dar a aprobat-o pe a treia.

„În ultima săptămână unele lucruri s-au schimbat în Polonia, iar altele nu”, a spus vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-o conferință de presă miercuri la Bruxelles.

Legea acceptată de președintele Duda dă dreptul ministrul justiției, care este și procuror general, să numească președinții tuturor tribunalelor inferioare.

Criticii spun că și această lege este neconstituțională, dar mulți dintre ei au salutat respingerea de către Duda măcar a celorlalte două.

Miercuri la Bruxelles, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a spus că „o justiție independentă este o precondiție esențială pentru primirea în UE”, iar „UE nu poate accepta un sistem care permite demiterea judecătorilor după bunul plac”.

„Dacă conducerea Poloniei continuă să submineze independența justiției și domnia legii în Polonia, atunci nu vom putea decât să declanșăm Articolul 7”, a spus Juncker, referindu-se la procedura de suspendare a dreptului de vot al Poloniei în UE.

În replică, un oficial guvernamental polonez a calificat obiecțiile europene drept exagerate.

Konrad Szymanski, ministru de externe adjunct însărcinat cu afaceri europene, a spus că „Comisia Europeană ar trebui țină cont în mai mare măsură de faptul că organizarea sistemului judiciar cade sub jurisdicția statelor membre, care în procesele politice și legislative își iau propriile decizii”.

Rafal Bochenek, un purtător de cuvânt al guvernului, a spus că Polonia nu va accepta amestecul UE în problemele ei interne.

„Nu vom accepta nici un șantaj din partea oficialilor UE, mai ales șantajul care nu se bazează pe fapte”, a spus Bochenek agenției poloneze de știri PAP.

Una din cele două legi trimise înapoi în Parlament de președintele Duda ar fi dat dreptul ministrului justiției să demită pe loc toți judecătorii Curții Supreme și să-i aleagă pe înlocuitorii lor.

„Nu există vreo tradiție ca procurorul general să aibă pârghii de influență asupra funcționării Curții Supreme ca instituție, ca să nu mai vorbim de judecători individuali, și sunt de acord cu cei care susțin că nu ar trebui să fie așa”, a spus Duda luni.

A doua lege blocată de Duda ar schimba funcționarea Consiliului Național al Judiciarului, dând parlamentarilor puteri mai mari în ce privește numirile de judecători.

Miercuri, la Bruxelles, vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a spus: „Recomandările noastre pentru autoritățile din Polonia sunt limpezi. A venit timpul să refacă independența Curții Constituționale și fie să retragă legile privind reforma justiției, fie să le aducă în conformitate cu Constituția Poloniei și cu standardele europene privind independența justiției”.

În replică, purtătorul de cuvânt guvernamental de la Varșovia, Rafal Bochenek, a spus că Frans Timmermans „nu cunoaște” conținutul proiectelor de legi poloneze și nici legislația țării, în general.

Promotorii reformelor din justiția poloneză susțin mereu că ele au drept obiectiv reducerea corupției din sistem.

Partidul de guvernământ al Dreptății și Justiției (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, spune că magistrații ar forma o „castă” structurată pe legături datând încă din perioada comunistă. Reformele controversate au făcut parte din platforma electorală populistă a PiS, care promitea polonezilor de rând să-i apere de judecăți strâmbe, inclusiv prin sporirea puterilor procurorilor. Criticii acestor planuri spun însă că ele nu vor avea ca efect decât mărirea nepermisă a influenței politicienilor asupra justiției.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG