Linkuri accesibilitate

„Unul trage la Rusia, altul trage la Europa și când se sfădește tata și cu mama în gospodărie copiii suferă...” (VIDEO)


La Ciuciuleni, r. Hâncești
La Ciuciuleni, r. Hâncești

La sfârșit de săptămână cu Europa Liberă, Valentina Ursu și interlocutorii ei, sătenii din Ciuciuleni, r. Hâncești și Ion Jigău (CBS-AXA).

Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM își continuă colaborarea prin cel de-al doilea acord politic semnat recent. Documentul conține angajamente în mai multe domenii, iar părțile își asumă să nu accepte alianțe separate cu PD sau Partidul „Șor”. De asemenea, acestea se angajează să nu țină discursuri publice care ar duce la dezbinarea societății și își promit corectitudine la localele din octombrie. Despre așteptările cetățenilor de la actuala putere politică vorbim la acest sfârșit de săptămână.

„Unul trage la Rusia, altul trage la Europa...”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:32:42 0:00
Link direct



* * *

Așadar, recent partidele din arcul guvernamental au semnat un nou acord de colaborare. ACUM și PSRM vor merge înainte cu administrarea țării. Dar din provincie se crede că această coaliție funcționează defectuos, pentru că a adus laolaltă partide pro-ruse și pro-europene. Sătenii de la Ciuciuleni, Hâncești spun că funcțiile publice nu ar trebui să fie ocazii pentru promovarea intereselor personale sau instrumente de făcut bani. Localnicii urmăresc îndeaproape ce face guvernarea.

– „De guvernare până când nu putem spune nimic, că au abia trei luni de zile, nu putem să spunem că trebuie bucățica pe masă să ne-o pună gătită gata. Noi încă nu suntem mulțumiți de guvernarea ceea care a lăsat multă murdărie și mult rău, aceștia încă caută să se descurce, încă caută să mai facă ceva.”

Europa Liberă: Dar ce-i unește astăzi pe socialiști și pe cei din Blocul ACUM ca să continue să guverneze?

– „Eu nu știu cam ce i-ar uni pe dânșii, dar până la urmă o să mai vedem ce mai fac socialiștii, ce au făcut până acum și ce o să facă de acum. Că ce-i în mintea lor? În mintea lor ca să guverneze mai departe, să poată fura.”

Europa Liberă: Igor Dodon a criticat unii miniștri din Guvernul Sandu.

– „Așa-i, o fi criticat, pentru că aceștia nu au dovedit să facă nimic și lumea nu-i știe pe dânșii și el îi critică, pentru că oamenii nu au reușit să vadă ce fac aceștia, ce au putut să facă și ce au făcut.”

– „Au scumpit benzina...”

– „Cine?...”

– „Guvernarea, cine crezi că a făcut?”

– „Când au scumpit asta, când au scumpit?”

La Ciuciuleni, r. Hâncești
La Ciuciuleni, r. Hâncești


– „Au scumpit gazul, lumina, benzina au scumpit-o, benzina la 20 de lei, bre, ce-i asta, bre?”

– „Nu au scumpit aceștia, oameni buni, hai să ne trezim, să vedem drept cine a scumpit. Guvernarea ceea care a lăsat multă murdărie și a lăsat pe spatele la guvernarea nouă, aceștia încă nu au dovedit să facă contracte.”

Europa Liberă: Dar socialiștii și ACUM trag în același jug, în aceeași căruță?

– „Cam nu prea, nu-nu, nu-s de acord că să tragă în aceeași

Unul trage la Rusia, altul trage la Europa și când se sfădește tata și cu mama în gospodărie copiii suferă,...


căruță. Ei măcar că-s uniți într-o coaliție, că s-au unit într-o coaliție ca să-i scoată pe democrați, numai fiecare are interesul lui; ACUM are interesul lui și socialiștii îl au pe care l-au avut și până la timpul de față. Unul trage la Rusia, altul trage la Europa și când se sfădește tata și cu mama în gospodărie – copiii suferă, iaca așa și noi. Ei nu-și pot împărți fotoliile și populația, aceștia suferă, oamenii.”

Europa Liberă: Dar Dvs. în cine aveți încredere azi?

– „Până la timpul de față, eu aș vedea mai mult și mai cinstită să fie Maia Sandu. Mai de nădejde, se luptă cu corupția, că ea a și

Doar cine a scos la iveală furtul miliardului? Aceștia care acum îs la guvernare, alde Năstase cu Maia Sandu. Dodon nu a făcut absolut nimic, el se duce la Moscova...


scos la iveală. Doar cine a scos la iveală furtul miliardului? Aceștia care acum îs la guvernare, alde Năstase cu Maia Sandu. Dodon nu a făcut absolut nimic, el se duce când la Moscova, când în altă parte, dar cel mai des el îi moskvici (moscovit). Sfatul de la Putin îl ia și din altă parte, el cu lumea nu colaborează. Iaca acum a început a umbla prin sate cu campania electorală, el se duce și face câte un ajutor, dar din aceștilalți continuă să smulgă. Nu ca președintele țării, eu asta nu văd, într-însul nu văd o lucrare bună. Vedem, dacă mai ajung și la anticipate, o să mergem așa, prin glod, cum am mers, cu amăgeli și cu neîncredere.”

La Ciuciuleni, r. Hâncești
La Ciuciuleni, r. Hâncești

– „Greu se trăiește, care au mulți bani – trăiesc bine. Cei care de la sat, care au salariu mizer, pensie mizeră – trăiesc foarte greu.”

Europa Liberă: Dar cum s-a putut într-o țară săracă să se îmbogățească unii?

– „Păi furtul, corupția. Astăzi…”

Europa Liberă: De ce i-au tolerat cetățenii?

– „Cetățenii i-au tolerat, pentru că ei cu nevoile lor…”

– „Cetățenii se ocupă cu munca și n-au când să observe ce se face primprejur, ei muncesc.”

– „…Cu problemele lor, oamenii vor să se ducă.”

Europa Liberă: Dar cetățenii sunt chemați la vot, o dată la patru ani se duc și-i aleg pe cei care merită să ajungă la putere.

– „Dar cei care sunt înaintați îs toți de-o baie.”

Talcioc la Ciuciuleni, r. Hâncești
Talcioc la Ciuciuleni, r. Hâncești


– „Îi cumpără cu diverse produse ca la talcioc, îi amăgesc. Lumea care de-acum e îmbătrânită, ei atât de mult sunt presați de sărăcie că ei nu mai judecă că, uite, acesta-i bun, nu mai fac diferență, nici nu mai ai cum să faci diferența.”

Europa Liberă: Dar cine e la putere astăzi?

– „Ne gândim că a venit cineva mai bun la putere.”

Europa Liberă: Cine-i?

– „Socialiștii, Blocul ACUM, toți care au făcut alianța, ne gândim că o să scoată țara din nevoi.”

Europa Liberă: Ce-i unește astăzi?

– „Nu-i unește ideea, dar au făcut alianță pentru popor, chipurile,

Sperăm că ei au făcut totuși pentru popor o alianță, ca să poată face ceva pentru oameni ...


dar nu știm ce o să fie mai departe.”

– „Nu, pentru dânșii au făcut, nu pentru popor.”

– „Auzi, noi să sperăm că ei au făcut totuși pentru popor o alianță, ca să poată face ceva pentru oameni.”

– „Sperăm, dar...”

Europa Liberă: Și totuși sunt entități politice cu viziuni diferite.

– „Cu viziuni diferite, dar dacă, într-adevăr, ei au făcut alianța asta să salveze Moldova, cum spun, noi să sperăm, că întotdeauna am sperat.”

Europa Liberă: Dar din observațiile Dvs., Igor Dodon și-ar dori să concentreze mai multă putere în mâinile lui?

– „Da! Cine nu dorește?”

Europa Liberă: A scăpat de Plahotniuc și ar vrea să semene cu Plahotniuc?

– „Ei, Plahotniuc s-a dus, dar să sperăm că n-a venit altul în loc. Dodon se pare că are mare rating și lumea îl crede, dar să sperăm că n-o să facă o întorsătură și o să facă pe dos. Lumea îl crede, partea ceea rusă îl crede, rusofonii, găgăuzii, ăștia îl cred, cel mai mult. Dar el și-a făcut, văd, aliați și printre moldoveni și mulți spun că „da, el o să facă!” și dacă crede atâta lumea într-însul, eu nu cred că el o să iasă și o să zică: „Oameni buni, ieri v-am spus una, dar azi fac alta”. Noi...”

Europa Liberă: Dvs. în cine aveți încredere mare astăzi, în care politician?

– „Noi credem în Năstase, în Maia Sandu. Să vedem ce-au să facă, abia au început.”

Europa Liberă: Dar ce schimbări așteptați, în primul rând?

– „Așteptăm să se facă o justiție corectă, omul să poată să se ducă, să aibă unde se jelui și să-și caute dreptatea; așteptăm să ridice salariile, pensiile un pic să le ridice; așteptăm să dea prețurile în jos; așteptăm prețul la gaz să-l micșoreze, la electricitate și tot ce este pentru viața oamenilor mai bun, drumuri bune așteptăm.”

Europa Liberă: Are șanse Moldova să se schimbe în bine?

– „Eu cred că are.”

Europa Liberă: Schimbarea asta vine doar de sus sau trebuie susținută și de jos?

– „Trebuie oamenii să se gândească. Iaca, acum vin alegerile, să se gândească pe cine au să voteze de o sută de ori și după aceea să-și pună votul acolo, în urnă.”

Europa Liberă: Dar dacă aceste două entități politice – PSRM și ACUM – nu se mai înțeleg și se declanșează alegeri parlamentare anticipate, lucrurile se schimbă?

– „Lumea, probabil, o să înțeleagă, eu mă gândesc, dacă se

Tot timpul sperăm, dar anii se duc și speranța s-a dus de râpă ...


declanșează alegeri anticipate, o să înțeleagă și o să-și dea votul pentru cine trebuie. Tot timpul sperăm, dar anii se duc și speranța s-a dus de râpă.”

Europa Liberă: Pe ce cale merge Republica Moldova?

– „Dreaptă, pe cale dreaptă, pentru că au contracte de lucru și cu europenii, și cu rușii, să zicem, partea asiatică.”

Europa Liberă: Ce-i unește astăzi pe socialiști și pe cei din Blocul ACUM?

– „Au viziuni diferite, dar ei au ajuns la concluzi asta ca să distrugă partidul lui Plahotniuc, care a furat toată țara, absolut toată țara, de tot. Mi se ridică părul în cap. Cum de-au putut ei așa de tare să fure tot, absolut? Ei întâi au făcut niște bani nelegitim și-apoi au început a investi banii ceia în bandiți de acești care pot fura bine și care i-au sfătuit, același Platon și, mai ales, Șor, cu banii furați el făcea în Orhei... Vedeți că acum deja le scoate imunitatea parlamentară? Îi bine! Cum să nu fie bine, dacă ei au făcut rău și acum vor să șadă încă în Parlament și să mai conducă, să mai facă ceva?”

La Ciuciuleni, r. Hâncești
La Ciuciuleni, r. Hâncești

Europa Liberă: Dar unii cred că Igor Dodon încearcă să-și concentreze puterea în mâinile lui. Dvs., iată, de aici, mai departe de Chișinău, cum vedeți acțiunile pe care le întreprinde șeful statului?

– „Igor Dodon nu că se stăruie să acapareze puterea toată, ca orice conducător de partid sau de țară, bineînțeles că așa trebuie să fie. Și dacă politica lui îi dreaptă, înseamnă că trebuie să aibă majoritatea.”

Europa Liberă: El a zis că, dacă socialiștii și-ar dori, în două săptămâni fac majoritate în Parlament.

– „Ei nu pot face acum majoritate în Parlament, socialiștii, pentru că nu au numărul necesar de mandate. Ce au să le cumpere? Nu, nu, nu! Dacă ar trece de la PD la dânsul, cum i-a luat PD-ul pe ceilalți tot ai comuniștilor – ce nu știți cum a fost? –, dar Voronin nu se prea opunea, că ținea și el cu Plahotniuc. Dar de ce ținea cu Plahotniuc? Pentru că fecior-său a lucrat cu Plahotniuc împreună și a mai furat și acela câte oleacă...”

Europa Liberă: Igor Dodon mai aruncă săgeți cu critici la adresa unor miniștri din Cabinetul Sandu, spune că ar trebui chiar să se ajungă la remanieri guvernamentale.

– „Trebuie să mai dea câte-o replică și să mai spună că, iaca, nu

Partidul Socialiștilor cu ACUM și cu Năstase de-amu se cimentează câte oleacă, ei au planurile lor de lucru...


se face drept, ei, dar totuși ajung la compromis până când. Eu vă spun că ei n-au să rupă, pentru că Partidul Socialiștilor cu ACUM și cu Năstase de-amu se cimentează câte oleacă, ei au planurile lor de lucru... Și dacă să fie anticipate, nu tot așa o să fie? Și noi mai pierdem iar niște milioane. Nu vedeți că-i sărăcia sărăciilor în țară? Toată lumea se duce din țară, fuge. De ce fuge? De atâta că nu au de lucru.”

Europa Liberă: Ce credeți despre situația care s-a creat în țară azi?

– „E grea...”

Europa Liberă: Cine poartă vina cea mai mare?

– „Eu zic că noi. Noi nu știm a alege, nu știm a decide. Pe

Care au fost uniți îs duși din țară, au rămas aceștia care-s pro-ruși și la noi îi greu ...


politician îl face lumea, dar lumea nu știe a vota și lumea noastră nu-i unită. Care au fost uniți îs duși din țară, au rămas aceștia care-s pro-ruși și la noi îi greu. De atâta trebuie să se unească și moldovean, și rus, și ucrainean ca să facă pentru toată țara, nu numai pentru cineva.”

Europa Liberă: Ia uitați-vă, s-au unit două entități politice cu viziuni total diferite – PSRM și ACUM. Ce părere aveți? Cum guvernează ei împreună?

– „Unul trage într-o parte și unul în alta. Și știm unde trage unul și cu cine se sfătuiește, dar altul, chipurile, ar vrea să facă, dar cu 26 de deputați ce poți să faci? Pentru că ei îs mai puțini.”

Europa Liberă: Și ei acum au semnat o înțelegere că vor continua să guverneze.

– „Pe hârtie îi scris ce-i scris, dar mai departe nu se știe ce o să fie.”

Europa Liberă: Igor Dodon își concentrează puterea în mâinile lui?

– „Clar că-și concentrează, clar că el dacă se ia o decizie bună la ce face Guvernul zice că el face. El undeva vrea să dicteze toată politica, iaca ce.”

Europa Liberă: Și va reuși?

– „Într-o măsură da, într-o măsură cam nu, dar ceva lui îi reușește.”

Europa Liberă: Ce îi reușește?

– „Iată a ales, la Curtea Constituțională a ales omul lui, la CNA și unde cam vrea el mai principalele puncte le cam dobândește.”

Europa Liberă: Acum urmează să fie desemnat un viitor procuror general. E un test pentru această alianță PSRM-ACUM alegerea procurorului?

– „Eu cred că da, e un test, depinde și ce om au să aleagă. E un test, clar că e un test. Acum depinde cine și cum o să intre la postul de procuror general.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să facă următorul procuror? Ce sarcină credeți că are?

– „Sarcina pe care o pune... De fapt, alianța pune sarcinile să descopere furtul miliardului, toate aceste fărădelegi care s-au făcut, însă să vedem ce procuror general o să fie și de-amu depinde de Dodon dacă o să-l accepte, că mai avem încă un examen.”

Europa Liberă: Deputații Partidului Democrat, care au trecut în opoziție și promit să fie o opoziție constructivă, cum vedeți rolul lor?

– „Constructivă, din punct de vedere ca să pună tot piedici în roate, tot bat înspre poziția lor care a fost, veche.”

Europa Liberă: Dar despre premierul Maia Sandu ce puteți să ne spuneți? Unde face bine, unde face mai puțin bine?

– „Ea se străduiește, vrea să facă bine, dar tot n-are mătincă susținere. Vrea să facă, săraca, așa zic eu. Trebuie să avem nădejde și în femei, că a fost și Margaret Thatcher și acum îi Angela Merkel și chiar și aceea de la India, Indira Gandhi, care a

Îi cam grea politica în țara noastră. Noi nu știm ce vrem, iaca de ce ...


fost. Văd că s-au descurcat. Și o femeie chiar mai bine ar putea să se descurce, pentru că ele sunt mai sincere și mai decisive, mai hotărâte. Și iaca așa-i. Cred că am spus cam tot. Îi cam grea politica în țara noastră. Noi nu știm ce vrem, iaca de ce. Chiar ai noștri – moldoveni, români, ce mai suntem – noi nu suntem ce vrem. Mai pe scurt, poporul nostru moldovenesc mie mi se pare că nu-i chiar unit.”

Valentina Ursu sunt de la Radio Europa Liberă.

– „Ce legi a făcut Parlamentul până acum? Văd că s-au întorlocat toți între dânșii și gata.”

Europa Liberă: Dar ce părere aveți despre această coaliție?

– „Ce părere? Alegeri din nou!”

Europa Liberă: Și ce ar arăta ele?

– „Ce ar arăta? Să fie un partid cum trebuie, dar nu aiștia care au intrat - Maia Sandu și cu Năstase, și cu Dodon. Au amăgit lumea. Ar trebui să alegem din nou, mai bine, mai bun.”

Europa Liberă: Dar ei au semnat acum o înțelegere pentru a guverna în continuare.

– „N-au să facă nimic, se vede că nu fac nimic. Lumea dă poama

Să vină acum să vadă cum culege lumea poama și cum o dă, degeaba o dă ...


cu doi lei. Nu li-i rușine? De ce dorm acolo? Lumea lucrează și dă pâinea degeaba, banii - nimic. Să vină acum să vadă cum culege lumea poama și cum o dă, degeaba o dă. Iaca asta vreau să văd!”

Europa Liberă: Igor Dodon a zis că, dacă socialiștii și-ar doi, în două săptămâni fac ei majoritatea ei unii singuri.

– „Ei unii singuri? Să ne fure de tot! Iaca asta vor să facă; să ne dea cu rușii înapoi. Altceva nu vor nimic.”

Europa Liberă: Dar Dvs. ce doriți?

– „Alegeri din nou și să aleagă un partid cum trebuie.”

Europa Liberă: Dar care ar fi acel partid?

– „Democrații, ceilalți... Șor nu, Șor nu. De ce i-au dat voie și a fugit de aici? A trebuit să se gândească.”

Europa Liberă: Și Moldova încotro – cu Estul, cu Vestul?

– „Trebuie să fim cu toți unii. Și rușii nu trebuie să-i obijduim, dar în Europa. Văd că înspre Europa lumea se duce. Îi mult mai ușor ca aici. Trăiește lumea bine în Europa, văd că n-a venit nimeni acasă de acolo.”

– „Lumea părăsește țara de la mic și până la mare. Eu să fi fost tânără și eu plecam, nu stăteam nici două zile în Moldova, dar de-amu am îmbătrânit și de nevoie stau aici.”

Europa Liberă: Câtă lume a plecat din sat?

– „Pe timpuri aveam 10 mii de locuitori, dar astăzi avem mai puțin de 4 mii; la școală sunt 270 de elevi, pe când învățam noi erau câte 800-900 și chiar la 1.000. Erau patru școli primare în sat!”

Europa Liberă: Cei plecați nu se gândesc să revină?

– „Nu! Pentru că acolo viața-i mai ușoară; chiar iaca și eu am fost. Îți știi lucru la oră, ai venit, te-ai dus, te-ai distrat. Dar aici ce știi? Numai muncă, ca robul și încă când te mai și apasă și-ți mai pune și bețe în roate și nedreptățile, îi foarte și foarte greu.”

Europa Liberă: Ce sfat aveți pentru cei care guvernează, pentru cei de la putere?

– „Le-aș propune să se unească și să facă numai bine – integrare europeană dorim, dar nici relațiile să nu le strice cu celelalte țări dimprejur. Chiar cu Ucraina, cu Polonia, cu Belarus, să păstreze ca prieteni toate țările de primprejur.”

Europa Liberă: Igor Dodon zice că, dacă socialiștii ar vrea, fac ei majoritate de unii singuri.

– „Ei, n-aș zice că-i bine, că să cumpere parlamentarii cum s-a făcut până acum cu milioane ... Ei au cumpărat până acum și în Parlament, și în Guvern, și în Procuratură, și în justiție – toți au fost cumpărați. A fost caracatița ceea cu multe capete...”

Europa Liberă: Și acum se taie din capete?

– „Dar acum parcă oleacă și-au luat drumul și... Ei, mai au ei între dânșii conflicte, noi nu le știm, dar, punându-se la masa de negocieri, cred că, dacă vor dori să ajungă la sfârșitul mandatului de patru ani și se vor ține de cuvânt, eu cred că au să facă ceva și lumea are să cunoască.”

Biserica din Ciuciuleni, r. Hâncești
Biserica din Ciuciuleni, r. Hâncești

Europa Liberă: Anticipate nu vreți?

– „Nu vrem anticipate, că asta-i cheltuială într-aiurea și sărăcie

Nu vrem anticipate, că asta-i cheltuială într-aiurea și sărăcie pentru lume, și sfadă între oameni ...


pentru lume, și sfadă între oameni și în niciun caz anticipate nu trebuie, trebuie să se înțeleagă și să cedeze, ca omul cu femeia în casă – când unul se ține mai dârz, celălalt mai lasă, când celălalt... Așa și aici trebuie să fie, ca într-o gospodărie, să găsească compromis și să facă în folosul poporului.”

Europa Liberă: Igor Dodon a promis să nu se asemene cu Vladimir Plahotniuc. Se deosebește?

– „Încă-i devreme de spus, vom vedea pe parcurs, că politicienii... majoritatea îs hoți. Ei pentru dânșii – să-și facă palate, să-și facă bogății. De atâta se bat cu pumnul în piept să ajungă la putere cu orice preț, chiar și acești mai mititei, de jos până sus, cum ajung în Guvern, în Parlament își schimbă atitudinea, își schimbă gândurile, își schimbă faptele. Eu cred că poate, dacă nu vor trage ca racul, broasca și o știucă, se va face ceva.”

– „Și salarii mai mari, și pensii, că, iaca, eu lucrez la muzeul ista, dar e un salariu mizer...”

Europa Liberă: Cât primiți?

– „Două mii, dar până acum lucram cu 1.300 de lei. Și aș vrea un salariu mai mare, și aș vrea și o pensie mai mare. Iaca, după pensie eu am mai mult de 15 ani de când lucrez.”

Europa Liberă: Și ce pensie aveți?

– „O mie șase sute șaizeci și cinci de lei. Dacă aș avea o pensie mai mare, nici n-aș mai lucra, aș sta și eu ca babele acasă, dar așa trebuie să muncesc.”

Europa Liberă: Pe ce drum merge azi Moldova?

– „Pe drumul european.”

Europa Liberă: Cine o duce pe drumul european?

– „Maia Sandu, aceștia care acum au intrat la conducere. Dar de la ce canal sunteți?”

Europa Liberă: Valentina Ursu sunt.

– „A, de la radio. Vă ascult și știu. Valentina Ursu, foarte deșteaptă sunteți.”

Europa Liberă: Cei din ACUM au făcut coaliție cu socialiștii.

– „Cu socialiștii, da. De nevoie ne dăm și cu aiștia de-amu, să fie oleacă pensiile mai mari, salariile mai mari. Fiică-mea îi profesoară la Chișinău și primește un salariu mic și a învățat, iaca, șase ani la universitate. Soțul s-a dus și el peste hotare de-o grămadă de ani și ne întâlnim rar, nu-i văd. Cu nepoțeii am rămas, mamă-sa îi la Italia, taică-său îi la Italia.”

Europa Liberă: Igor Dodon acum zicea că ar putea socialiștii de unii singuri să facă majoritate.

– „Dar nu trebuie! Trebuie să fie cu Blocul ACUM, cu Maia Sandu și cu Andrei Năstase, singur n-o să facă nimic Dodon.”

Europa Liberă: Din observațiile Dvs., șeful statului încearcă să-și concentreze puterea în mâinile lui?

– „Încearcă el! Văd că el spune că de-amu nu-i place conducerea lui Maia Sandu și a lui Andrei Năstase. Mă închipui că el vrea de-acum să se dea deoparte cu socialiștii, până acum a fost pentru, dar amu nu-i place cum conduc Maia Sandu și Andrei Năstase.”

Europa Liberă: Dar dacă se ajunge la alegeri anticipate, credeți că situația se schimbă în Parlament?

– „N-are să se schimbe, că tot aiștia au să biruie. Până acum au furat tot și a rămas statul cu nimic în buget. De-amu ei încet-încet trebuie să formeze, să grămădească să fie tot plin bugetul cu bani și-apoi o să fie poate mai bine.”

Europa Liberă: Dar ar putea să se găsească banii aceștia ca să ajungă în buget pentru ca să se majoreze pensiile, salariile?

– „Ar putea, ar putea, că văd că aseară au spus la televizor că o să fie poate odată și la noi în Moldova o Moldovă democrată, să ne ducem în Europa și noi. Să-mi văd și eu feciorul, la Italia să mă duc măcar o dată, că el îmi zice: „Hai, mamă, fă-ți biometricul și vino”, dar eu nu am cu ce-mi face biometricul, că nu-mi ajung bani. Cu ginerele lucrăm la țară, iaca avem trei cote de vie Moldova, două cote de nuci am pus ca să avem, tepliță (seră) cu pătlăgele, morcovi, cartofi, totul la țară creștem.”

La piață la Ciuciuleni, r. Hâncești
La piață la Ciuciuleni, r. Hâncești

Europa Liberă: Unde au greșit politicienii, când au greșit?

– „Când au furat aiștia; Plahotniuc a vândut toate ale lui acele

I-am votat... Corupții, i-am votat pentru minciuni...


bunuri lui fin-său Andrian Candu, apartamente, mașini. De unde le avea? Tot din furat de pe spinarea noastră. I-am votat... Corupții, i-am votat pentru minciuni.”

* * *

Opinia locuitorilor de la Ciuciuleni, Hâncești despre coaliția PSRM-ACUM, dar și dacă Guvernul Sandu este în stare să schimbe lucrurile spre bine în țară. Un sondaj de opinie proaspăt, la aproximativ 100 de zile de guvernare PSRM-ACUM, sugerează că doar 25 la sută din cetățeni sunt optimiști, considerând că lucrurile în țară merg într-o direcție bună, dar marea majoritate rămâne pesimistă. Și totuși, „speranţa” ar fi cuvântul ce ar întruni sinteza majorității celor chestionaţi de Asociația Sociologilor și Demografilor. L-am întrebat pe Ion Jigău, directorul CBS-AXA, dacă se simte diferența dintre cum au guvernat foștii și cum guvernează actualii politicieni.

Sociologul Ion Jigău
Sociologul Ion Jigău

Ion Jigău: „Depinde de pe ce clopotniță ne uităm. Dacă din punctul de vedere al libertății cetățenilor, ceva s-a schimbat. Acum, oamenii sunt un pic mai altfel în sensul că nu ne mai poate asculta nimeni la telefon, adică poate și acum ne ascultă, dar nu în proporțiile care erau atunci. Businessul începe de acum într-un fel probabil, eu presupun, să nu se teamă atât de tare de tot felul de preluări abuzive care au fost. Ei, ele nu au dispărut total de la noi, fiindcă ele țin mult de justiție, iar justiția încă nu este reformată și mă îndoiesc că va fi degrabă reformată...”

Europa Liberă: De ce puneți la îndoială că ar putea să nu se întâmple o adevărată reformă în justiție?

Ion Jigău: „Există corporația judecătorilor, există simțul echipei la ei, adică ei într-un fel se apără unii pe alții.”

Europa Liberă: Deci, în casta lor...

Ion Jigău: „E greu de răzbătut și e greu de schimbat.”

Europa Liberă: Și ar exista o solidaritate și chiar o rezistență împotriva guvernării?

Ion Jigău: „Da, sigur! Da, există! Nu e nimic rău că ei sunt o

Corporația singură ar trebui să-și curețe rândurile, pe când ei n-o fac...


corporație, ei și trebuie să fie o corporație, dar corporația singură ar trebui să-și curețe rândurile, pe când ei n-o fac.”

Europa Liberă: De ce nu ar vrea să facă această curățenie de unii singuri?

Ion Jigău: „Fiindcă cel puțin cei care au autoritate acolo între ei sunt oameni mai vechi. În genere, câteva zeci de judecători acolo sau poate mai mulți, îmi vine greu să spun, sunt totuși oameni onești. Ei sunt în jur de 470, între 450 și 500, dar variază numărul.”

Europa Liberă: Dar justiția e compromisă doar pentru că nu au reușit să finalizeze dosarele grele, care țin de furtul miliardului, concesionarea aeroportului, 7 aprilie 2009, „Pădurea Domnească”?

Ion Jigău: „Adevărat, dar aici este implicată și Procuratura. Nu uitați că la judecători trebuie să ajungă dosarul.”

Europa Liberă: Se zicea că judecătorii sunt mână în mână cu procurorii.

Ion Jigău: „Păi asta și este. De fapt, între aceste două corporații, să le zicem, a procurorilor și a judecătorilor există, haideți să-i

Competiția ar trebui să fie, după mine, întotdeauna în limitele legii...


spunem ușor, o competiție, însă competiția ar trebui să fie, după mine, întotdeauna în limitele legii, adică procurorul cere, judecătorul dă, la mijloc mai este avocatul, care joacă după alte reguli și, într-un fel, trebuie să lupte și cu unul, și cu altul, deci trebuie să fie o competiție între toți acești trei actori ai justiției noastre. Însă atâta timp cât și Procuratura, și corpul judecătoresc, nu toți nici de acolo, nici de dincolo nu au fost controlați până la capăt, dar oricum o parte din ei, cei care ocupau poziții erau controlați politic. Noi am făcut mai multe cercetări, inclusiv cu judecătorii, cu procurorii și era o întrebare cu influența politicului și cam o treime din ei au spus„da”.”

Europa Liberă: Au recunoscut că sunt la cheremul politicului?

Ion Jigău: „Da. Este absolut confidențial, anonim chiar, dar două

Chiar dacă o treime din procurori și judecători au fost presați, e mult oricum și acest fapt încurcă în continuare să fie reformată justiția...


treimi au negat și o treime au spus „da”. Deci, chiar dacă o treime din procurori și judecători au fost presați, e mult oricum și acest fapt încurcă în continuare să fie reformată justiția și cu adevărat să devină a treia putere în stat.”

Europa Liberă: Dar exponenții justiției știu prea bine că încrederea cetățenilor a ajuns la cote minime în această entitate, putere?

Ion Jigău: „Știe pisica a cui cărniță a păpat-o. Ei asta o știu foarte bine, dar lor le convine.”

Europa Liberă: Și nu vor să recâștige încrederea în fața cetățenilor, cel puțin, dacă nu a guvernării?

Ion Jigău: „Dacă țineți minte, a fost un caz când un judecător i-a numit pe jurnaliști câini turbați?”

Europa Liberă: Da, dl Muruianu.

Ion Jigău: „Trebuia să reacționeze corporația, nu societatea

Ion Jigău
Ion Jigău

civilă. Ei erau datori chiar să reacționeze la aceste învinuiri, să-l pedepsească; ei doar au acolo o oarecare comisie de etică. Ei n-au reacționat; ei, din contra, i-au luat apărarea.”

Europa Liberă: S-ar părea că guvernanții au suficientă voință politică să meargă pe drumul unei reforme veritabile în justiție. Dar dacă există această rezistență, unde se va ajunge?

Ion Jigău: „Cred și sper că guvernanții au voință politică, dar ei trebuie să modifice legislația.”

Europa Liberă: Au început să facă acest lucru.

Ion Jigău: „Au început, dar de la intenție până la realizări drumul este pavat știți cu ce – cu spini. Este greu. Chiar dacă ei vor reuși, va trece ceva timp până când această reformă se va realiza. Deci, între o acțiune și rezultat în societate poate fi un interval de câțiva ani, chiar dacă, să zicem, această guvernare se va păstra toți patru ani. Dar așa cum coaliția e de conjunctură, eu cred că ea va ține mai mult, dar oricum e conjuncturală și s-ar putea să se prăbușească la un moment dat și atunci nu se știe cum vor proceda acești doi mari actori ai politicii moldovenești, adică ai vieții noastre din societate, din Republica Moldova – Procuratura și corpul judecătoresc.

S-ar putea ca ei repede să-și aducă aminte de năravurile mai vechi. Ei au răbdare. Și vă dau un exemplu. Deci, un polițist de patrulare îl prinde pe un biet conducător auto care a încălcat regulile, îl jupoaie de 100 de lei, adică probabil că de multe ori amenda ar trebui să fie mai mare, dar ia această sută de lei și închide ochii. Polițistul de patrulare riscă foarte mult, mai mult decât un judecător, care o dată la doi-trei ani prinde un businessman, unul din 10 mii de businessmeni și-l jupoaie de 50 de mii de euro, care sunt un milion de lei. Vedeți diferența dintre un polițist de patrulare, care riscă foarte mult din simplul motiv că acum automobilele sunt cu camere video de bord, cu telefoane mobile care înregistrează tot ș.a.m.d.? Și mai sunt trecători și riscul unui polițist e foarte mare...”

Europa Liberă: Ca el să fie penalizat, pentru că ar fi luat mită de la un șofer?

Ion Jigău: „Exact! Iar un procuror sau un judecător lucrul acesta îl face undeva departe de ochii lumii, prin diferite puncte intermediare, cu garanții și în felul acesta el nu riscă nimic. El are răbdare să aștepte doi-trei ani până la dânsul vine un dosar de cel bun.”

Europa Liberă: Așteptările în societatea moldavă sunt mari, inclusiv să fie pedepsiți cei care sunt certați cu legea, cei care s-au îmbogățit peste noapte, și-au făcut castele, și-au procurat mașini de lux, dar, pe de altă parte, așteptările unui număr mare de cetățeni sunt să crească pensiile, să fie majorate salariile, să se oprească exodul, să se îmbunătățească condițiile în domeniul ocrotirii sănătății, în educație. Ce face guvernarea?

Ion Jigău: „Pietrele sunt mari și grele și dacă vorbim de pensii, de unde bani?”

Europa Liberă: Păi dacă se luptă împotriva corupției, dacă se lichidează schemele?...

Ion Jigău: „Parcă sunt niște semne că unele scheme sunt oprite, dar teamă mi-e că locul sfânt niciodată nu este liber, adică unele

La noi nepotismul, cumătrismul și nănășismul sunt dezvoltate, deci demonopolizarea este importantă...


scheme au dispărut, adică au dispărut unii oameni din scheme, apar alții. Asta mi-e teamă, fiindcă așa cum la noi nepotismul, cumătrismul și nănășismul sunt dezvoltate, deci demonopolizarea este importantă; exportul de metale feroase, exportul cerealelor la noi sunt foarte, foarte monopolizate. Atâta vorbă multă cu exportul vinurilor, dar vinuri se exportă de maximum 120 de milioane de dolari. Dar știți câte cereale se exportă pe an? În valută, cam în valoare de 500 de milioane de dolari. Vorbește cineva despre exportul cerealelor? Fiindcă totul e sub control, până când, nu știu dacă vor reuși...”

Europa Liberă: Dar ca să le răspundeți cetățenilor care așteaptă aceste majorări de pensii și de salarii și le este teamă că intră în iarnă și cresc tarifele la gaze, la lumină, s-ar putea și la alte servicii, ce le spuneți cetățenilor? Ar trebui să le spună guvernanții, dar vă întreb de Dvs. ca sociolog, cum vedeți deznodământul acestor multe probleme, acestui ghem de probleme?

Ion Jigău: „Rușii aveau în secolul al XIX-lea o zicală: „Salvarea

Îi îndemn pe moldoveni să fie inventivi, să fie activi, să riște, să facă afaceri ...


celor care se îneacă este în mâinile celor care se îneacă”. Aici îi îndemn pe moldoveni să fie inventivi, să fie activi, să riște, să facă afaceri, să facă ei singuri noi locuri de muncă...”

Europa Liberă: Dar guvernanții ce trebuie să facă?

Ion Jigău: „Ei trebuie să asculte vocea poporului...”

Europa Liberă: Că de la ei se așteaptă soluționarea multiplelor probleme cu care se confruntă cetățenii.

Ion Jigău: „E adevărat. Guvernanții trebuie să facă reguli după care noi, cetățenii simpli, trebuie să jucăm, trebuie să activăm. Și regulile acestea nu trebuie să se schimbe peste noapte, să nu apară tot felul de racket, judecători, procurori, polițiști ș.a., care să ne ceară mită, indiferent cui cer - de la un businessman pe care l-au prins... Să plătim impozitele la timp și guvernanții trebuie să

Trebuie găsită o balanță între necesitățile bugetului și comportamentul businessului, comportamentul cetățeanului...


aibă grijă ca aceste impozite să nu fie din cale afară de grele, că altfel businessul va pleca în subteran, dar, așa, mai albe, mai cenușii sau cu totul la negru.

Deci, trebuie găsită o balanță între necesitățile bugetului și comportamentul businessului, comportamentul cetățeanului, că cetățeanul dacă întâlnește niște obstacole prea mari, își pune pașaportul în buzunar, se urcă într-un microbuz sau într-un avion și a plecat.”

Europa Liberă: Deci, lăsați să se înțeleagă că cei de la putere ar trebui să se gândească cum îngroașă pătura de mijloc, clasa de mijloc?

Ion Jigău: „Sigur, ei trebuie să facă reguli pentru ei, să-i ajute prin faptul că nu schimbă regulile peste noapte și nu sunt excesivi în tarife, în taxe, în impozite, altfel, cum v-am spus, ei vor pleca în subteran sau, în cel mai rău caz, vor pleca cu totul din țară.”

Europa Liberă: Din observațiile Dvs. ca sociolog, se concentrează mai multă putere în mâna unui om, unui demnitar? Evident că ne referim la Igor Dodon. Își dorește el să acapareze cât mai multă putere?

Ion Jigău: „Din punct de vedere politic, da, el acumulează mai multă putere, dar acumulează mai multă putere în partea ce ține de securitate, de control al unor organe de stat; din punct de vedere economic, din punctul de vedere al justiției, dânsul încă nu acumulează. Dacă cei de la Guvern se vor culca pe o ureche, s-ar putea să acapareze mai mult, de atâta și este acea mare împărțire a puterilor în stat în trei părți, adică juridică, legislativă și executivă.”

Europa Liberă: Dar regimul de guvernare în Republica Moldova e republica parlamentară?

Ion Jigău: „Da, dar și Guvernul are destul de mari competențe.”

Europa Liberă: Și atunci, de ce președintele adună toată smântâna?

Ion Jigău: „Pentru că dânsul este un jucător un pic mai bun decât cei care au venit acum.”

Europa Liberă: Cât de lungă poate fi viața acestui parteneriat PSRM-ACUM și de ce factori depinde această consolidare, temeinicia acestei coaliții?

Ion Jigău: „Ține de concurența dintre acești doi mari actori – Guvern și Președinție; ține, de fapt, și de societatea civilă care va fi cu ochii pe ei și va reacționa la timp. Maximum ea poate fi până la alegerile parlamentare ordinare, care și ei sunt cointeresați să supraviețuiască, maximumul deci este trei ani și ceva, iar minimum poate fi și o lună, două, trei, adică ține de cum se va comporta societatea civilă și cât de crâncenă va fi competiția dintre acești doi mari actori – Guvernul și Președinția.”

XS
SM
MD
LG