Linkuri accesibilitate

Urare de Centenar: economisiți, măi!


Cont Junior Centenar: miroase mult mai mult ca o modalitate ca statul să împrumute de bani de la copii și părinți pe un termen maxim de 18 ani.

Urare de Centenar: economisiți, măi!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00

Îmbrăcată în port radițional românesc, premierul României, doamna Viorica Dăncilă, în ședință solemnă de Guvern, la Alba Iulia, a anunțat o pleiadă de măsuri de susținere.

Una dintre ele se referă la copii și pare să ascundă mai mult decât doar intenții bune.

Ideea așa numitului Cont Junior Centenar este următoarea: părinții, dacă depun minimum 1.200 de lei anual în acel cont deschis fără voia lor, primesc în același cont o primă de la stat de 600 de lei anual. Banii lor proprii fac și dobândă: 3% pe an.

Și aici vine șpilul: până la 18 ani, familia nu se poate atinge de bani sub nicio formă. Pentru că, se spune la Ordonanța de Urgență, ei sunt destinați să acopere cheltuieli cu studii universitare sau nevoi financiare. În al doilea caz, abia după 18 ani dacă sunt nevoi financiare.

Miroase mult mai mult ca o modalitate ca statul - extrem de generos în ultimii doi ani - să se împrumute de bani de la copii pe un termen maxim de 18 ani.

Există într-adevăr un segment despre care nu putem afirma că nu beneficiază de pe urma centenarului junior: copiii care sunt în grija statului. 20.000 erau în anul 2017, conform UNICEF. Pentru ei, Ministerul Muncii va vira contributia minima de 1.200 de lei anual, iar Secretariatul General al Guvernului va veni cu prima de 600 de lei.

În rest, părinții care au bani nu-i vor pune niciodată în grija statului. De ce? Nici nu mai trebuie să explicăm. Iar cei care nu au bani sau nu au suficienți - simplu, n-au bani.

Or tocmai pentru ei ar fi trebuit gândit ceva. Pentru acei 1,5 milioane de oameni din România care muncesc, dar câștigă sub 974 de euro anual. Anual, da, anual. Și datele sunt de la Eurostat, ca să fim înțeleși.

Politigraf

XS
SM
MD
LG