Linkuri accesibilitate

Vârstnicii de la Iași s-ar vaccina, dar „de unde bani de autobuz”


Vaccinarea la Timișoara. 18 ianuarie 2021
Vaccinarea la Timișoara. 18 ianuarie 2021

Pentru milioane de oameni în etate, vaccinul gratuit vine cu un preț pe care nu și-l permit. Ar trebui să parcurgă zeci de kilometri până la cel mai apropiat centru autorizat. O soluție ar fi deplasarea în grup, numai că nu se pot face astfel de programări.

Estul comunei Bivolari din județul Iași e capătul geografic al Uniunii Europene. 4.500 de oameni locuiesc în comuna la marginea căreia curge Prutul, hotarul dintre România și Republica Moldova.

Situat la 50 de kilometri de municipiul Iași, Bivolari se poate lăuda cu facilități cum n-au multe comune apropiate de oraș. Sătenii au centru medical, farmacii, o bibliotecă cu 9.000 de cărți, magazine, până și-un stadion unde băieții, câți au mai rămas pe-acasă, joacă mingea duminica sau în zilele de sărbătoare.

Intrarea în satul Bivolari, județul Iași
Intrarea în satul Bivolari, județul Iași

Deși comuna nu e nicidecum un punct insignifiant pe harta județului, autoritățile de la Iași au considerat că nu e nevoie să amplaseze un centru de vaccinare măcar în apropiere de localitatea de frontieră.

Cei care vor să se vaccineze, n-au decât să se urce în mașină, să se lupte cu traficul din Iași și să găsească locul unde au fost programați.

Cine n-are mașină, la microbuz cu el: e 16 lei biletul dus, 16 întors, și dacă face economie, scapă cu cheltuieli minime în ziua petrecută la oraș.

Să facă întâi parlamentarii”

Pentru Neculai Rotaru, varianta excursiei în scop medical până la Iași cade din capul locului. Bărbatul de 81 de ani a fost lăutar la viața sa – doarme cu acordeonul la cap – și spune că s-ar vaccina, chiar dacă o experiență neplăcută pe care a avut-o acum ceva ani cu vaccinul antigripal l-a făcut să cam șovăie.

Neculai Rotaru a fost lăutar la viața sa însă pandemia l-a oprit din cântat
Neculai Rotaru a fost lăutar la viața sa însă pandemia l-a oprit din cântat

Ar trebui să ne vaccinăm aici, în sat”, ne spune Rotaru, care explică: „E la distanță cam mare (n.r. centrul de vaccinare) și îs foarte mulți bani. Ca să plătesc drumul, costă trei sute de mii dus-întors (n.r. 30 de lei). Dacă te duci o dată, trebuie să te înregistrezi. Și să mai mergi o dată, când te reprogramează (n.r. se referă la administrarea celei de-a doua doze de vaccin). Îs aproape un milion (n.r. 100 de lei), cu cât mai cheltui acolo, să mai iei ceva de mâncare sau să bei un suc.

Gard în gard cu Neculai Rotaru stă vecinul Ursache. Supărat că are pensie de 850 de lei după ce a muncit o viață-ntreagă la mină și în construcții, bărbatul spune că nu prea ar vrea să se vaccineze, însă e dispus să facă o concesie.

Să facă întâi parlamentarii. Să îi înțepe în limbă, să le facă vaccin la hoți. Eu vreau întâi să îi văd pe ei că fac și după fac și eu, odată cu ei”, se plânge localnicul, a cărui principală nemulțumire e pensia. „Dai tu pensie de 800 de lei la un om și ei au pensii speciale de sute de milioane. Păi, asta e viață, domnule, cu ce trăim noi, cu ce plătim noi apă, curent, antenă, impozite?", spune Ursache.

„M-aș vaccina, dar nu pot”

Cei mai mulți bătrâni și bolnavi cronici din comuna Bivolari, aproximativ 600, ar vrea să se vaccineze, explică medicul Florin Moldovan. Doctorul recunoaște că multor săteni le-a pierit dorința de imunizare când au aflat că trebuie să bată drumul până la Iași.

Reportajul integral în găsiți pe romania.europalibera.org

Politigraf

XS
SM
MD
LG