Linkuri accesibilitate

V-Day, aniversarea înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial


Șefa diplomației germane Annalena Baerbock a făcut un apel la pace, libertate și democrație pe 8 mai, zi în care cea mai mare parte a Europei sărbătorește V-Day (Ziua Victoriei), marcând aniversarea înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, relatează BBC.

Înaintea plănuitei sale vizite în Ucraina, Annalena Baerbock a spus că V-Day le reamintește germanilor să nu se mai afle niciodată de partea greșită în lupta pentru libertate și umanitate.

Ceva mai devreme duminică 8 mai, președintele Volodimir Zelenski a rostit un emoționant discurs de Ziua Victoriei, care în Ucraina se celebrează drept Ziua Comemorării și Reconcilierii, în care a spus că „răul a revenit” în Ucraina, și că Rusia nu va scăpa de a a fi trasă la răspundere.

Rusia va celebra luni 9 mai victoria în al Doilea Râzboi Mondial, punctul central al ceremoniilor fiind parada militară anuală de Ziua Victoriei ce se va ține la Moscova.

Președintele rus Vladimir Putin a trimis duminică un mesaj mai multor lideri pro-ruși și cetățenilor lor, precum și popoarelor din Ucraina și Georgia.

În mesajul trimis „veteranilor Marelui Război Patriotic și cetățenilor Ucrainei”, Putin a subliniat că „e de neacceptat răzbunarea din partea adepților ideologici ai acelora care au fost învinși”.

Liderul de la Kremlin a mai spus că e „datoria comună” a Rusiei și a aliaților ei de a „preveni renașterea nazismului, care a adus atâta suferință oamenilor din diferite țări”.

Una din justificările lui Putin pentru invadarea Ucrainei a fost ceea ce el a numit nazificarea” Ucrainei.

XS
SM
MD
LG