Linkuri accesibilitate

Va impune UE sancțiuni oligarhilor moldoveni? Ce spune ambasadorul european la Chișinău 


Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks
Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks

Uniunea Europeană nu are un mecanism prin care să impună sancțiuni la solicitarea unor state care nu sunt membre ale blocului comunitar.

„Totuși, între statele membre există acum o discuție dacă pot sau nu fi stabilite sancțiuni pentru oligarhii care ar ajuta Rusia să destabilizeze R. Moldova”, a spus ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, răspunzând la o întrebare a Europei Libere.

Referindu-se la solicitarea făcută de ministrul de Externe moldovean, Nicu Popescu, la Bruxelles, Mazeiks a precizat că sancțiunile europene sunt decise de statele membre și trebuie să fie stabilite unanim.

„În prezent, sunt două tipuri de sancțiuni: sancțiunile UE pentru violarea drepturilor omului și sancțiunile impuse unor anumite țari, cum ar fi cele împotriva Federației Ruse. Solicitarea care vine din partea R. Moldova nu corespunde niciunui tip sau regim de sancțiuni din UE”, a explicat șeful delegației UE la Chișinău.

La conferința sa de presă anuală, Mazeiks a spus că R. Moldova are încă mult de lucru la ajustarea legislației naționale cu cea europeană. Cât despre condițiile înaintate de Comisia Europeană, șeful Delegației UE a subliniat că acestea trebuie îndeplinite corect, ca să nu fie nevoie să fie refăcute ulterior.

La un an de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și în contextul anunțului președintei Maia Sandu despre un presupus plan al Kremlinului de răsturnare a puterii de la Chișinău, Mazeiks a precizat că pentru UE este important ca R. Moldova să își întărească reziliența.

„Securitatea, din punctul nostru de vedere, nu este doar despre a avea echipamente adecvate pentru armată sau poliție, dar este și despre cât de puternice sunt instituțiile, mass-media sau societatea civilă. Securitatea cibernetică, precum și cea energetică constituie alte elemente importante ale rezilienței R. Moldova”, a spus ambasadorul UE.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG