Linkuri accesibilitate

Vacanţa exotică a primarului Ceban


Realitatea (turistică) comentată cu amănuntul de scriitorul Iulian Ciocan.

Vacanţa exotică a primarului Ceban
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

Ziarele au scris recent despre concediul primarului Chişinăului, Ion Ceban, despre vacanţa exotică pe care acesta, împreună cu familia, a petrecut-o pe plajele Egiptului. Primarul s-a simţit lezat şi a ripostat pe pagina sa de Facebook:

"Nu văd ce crimă odioasă am săvârșit. După părerea unora ar însemna că timp de 4 ani cât mă aflu în funcția de primar nu ar trebui să mă odihnesc cu familia nicăieri. Ei și ce s-a obținut? Asta pentru a mă denigra? Păi, în această călătorie m-am întâlnit cu zeci de moldoveni… Eu niciodată nu am ascuns activitatea mea, dar familia este ceva sfânt, ca și pentru mulți dintre Dumneavoastră".

Da, primarul are dreptate. Nu e vorba de o “crimă odioasă”. Dar cu certitudine e un exemplu prost pe care un cinovnic important ni-l oferă în pandemie. În fiecare zi Covidul omoară oameni în RM şi suntem acum într-o perioadă în care e indicat să ne abţinem de la călătorii spre plaje exotice, mai cu seamă dacă suntem conducători. Nu conducătorii oare ne cer mereu să fim responsabili? Şi ce fel de responsabilitate presupune vacanţa în Egipt? Păi, dacă aşa vede lucrurile Ion Ceban, poate să ne avântăm toţi acum prin călătorii? Să ne băgăm cotul în pandemie şi să ne apucăm să călătorim…

Eu, de fapt, credeam altceva. Credeam că în pandemie oamenii, şi mai cu seamă cinovnicii, trebuie să-şi mai înfrâneze dorinţele arzătoare de dragul binelui comun. Şi mai cred că abţinerea de la o vacanţă în Egipt nu e un mare sacrificiu sau o mare durere. Şi eu puteam să plec în 2020 în voiajuri europene. Şi am renunţat la ele. Şi m-am împăcat cu situaţia asta. Cred că în pandemie trebuie să călătoreşti numai dacă ţi-o cere imperios meseria, iar odihna poate să mai aştepte.

Şi nu are nici o legătură sfinţenia familiei cu voiajurile exotice. Cred că membrii familiei, dacă ştii cum să le explici, pot să înţeleagă că plimbările în vremea Covidului sunt periculoase. Iar faptul că în Egipt domnul Ceban a întâlnit zeci de moldoveni e un detaliu grăitor. E asta şi o consecinţă a comportamentului iresponsabil al conducătorilor moldoveni. Pe noi începe să ne intereseze Covidul numai atunci când ajunge o rudă la terapie intensivă…

XS
SM
MD
LG