Linkuri accesibilitate

Criza guvernamentală cehă și „vacanța” în Crimeea (VIDEO)


Criza guvernamentală cehă și „vacanța” în Crimeea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00

În Cehia ia amploare criza guvernamentală legată de presupusa răpire și detenție forțată în Crimeea a fiului prim-ministrului, Andrej Babiš, pentru a fi împiedicat astfel să depună mărturie într-un dosar de deturnare a fondurilor europene. La Praga, mii de oameni au protestat, joi, cerând demisia premierului Babiš, iar cele şase partide de opoziţie au propus ca parlamentul să voteze o moţiune de cenzură în cel mai apropiat timp. Premierul milionar respinge apelurile la demisie, la fel ca și acuzațiile de răpire și corupție, afirmând că fiul său este bolnav psihic. Detalii în reportajul video, realizat de Current Time.

Acesta este „Cuibul Berzei” – stațiune de lux, situată la 60 km de Praga. Stațiunea a fost construită pe banii UE de concernul „Agrofert”, care-i aparține actualului premier ceh, Andrej Babiš. Acesta este acuzat că, pentru a obține bani din fonduri europene, a trecut proprietatea pe numele copiilor săi.

Andrej Babiš, prim-ministrul Republicii Cehe:

„Proprietari ai fermei „Cuibul Berzei” erau în acea perioadă cei doi copii majori ai mei, precum și fratele partenerei mele, a cărui cotă-parte valora cât cele două părți deținute de copii mei minori.”

Dar, imediat cum a fost demarată ancheta pe marginea acestui caz, copii lui Babiš au făcut publice certificate care demonstrau că n-ar fi apți să răspundă în fața legii, întrucât ar fi bolnavi psihic. Asta deși atât fiica, cât și fiul lui Babiš dețineau funcții importante în compania tatălui lor, iar Andrei Babiš Jr. are chiar și o diplomă de pilot, deși nu lucrează conform profesiei.

Pe marginea cazului au fost intentate dosare penale, cerându-se să fie efectuat un examen psihiatric independent, fapt care nu a reușit până la urmă, întrucât fiul premierului a plecat peste hotare. Locul aflării sale a rămas necunoscut timp îndelungat.

La începutul săptămânii curente, juriștii de la portalul seznamzpravy.cz au anunțat că l-au găsit pe Andrej Babiš Jr. în Elveția. Bărbatul în vârstă de 36 de ani le-ar fi povestit despre faptul că, în urmă cu un an, a fost dus cu forța la Moscova, iar de acolo - în Crimeea, unde ar fi fost ținut împotriva voinței sale. Potrivit lui Babiș Jr., de „răpirea sa” s-a ocupat partenerul de afaceri al tatălui său, originar din Rusia, Piotr Protopopov, și soția acestuia, Dita.

Anume Dita Protopopova a fost medicul curant al copiilor lui Babiš și cea care le-a eliberat certificate precum că starea lor mentală nu le permite să participe la procedurile judiciare. Protopopova are legături și cu partidul lui Babiș, ba chiar a fost membră a consiliului municipal al unui raion din Praga. Potrivit datelor oficiale, Piotr Protopopov este proprietarul câtorva firme de reparație și vânzare a bicicletelor, dar și angajat al controversatei stațiuni de odihnă.

Babiš Jr. afirmă însă că Protopopov era în trecut unul din tutorii săi și deci avea tot dreptul să decidă soarta bunurilor scrise pe numele premierului.

- De ce v-a dus acolo?
- Pentru că tatăl meu a vrut ca eu să dispar.
- De ce? Din cauza dosarului?
- Da, din cauza dosarului „Cuibul berzei”. Dita Protopopova mi-a spus să aleg: „ori te internăm la spitalul Institutului Sănătății Psihice, sau pleci în vacanță”. Evident, am ales vacanța. Îmi era frică de acest Protopopov. Soția lui era psihiatru și ei s-au folosit de acest fapt. Când am ajuns în Ucraina, el mi-a spus: „Eu și tatăl tău vom face totul pentru ca tu să rămâi închis”.

Perierul Andrej Babiš a declarat că fiul său este bolnav psihic:

„Nu este adevărat că fiul meu a fost răpit. Drept dovadă servește și declarația de azi a poliției cehe, care a investigat cazul. Cred că toată această campanie a avut scopul de a intimida organele de anchetă în dosarul „Cuibul berzei”, fapt folosit, evident, de cei din opoziție.”

Joi, fiul premierului s-a adresat la poliție cu rugămintea redeschiderii dosarului pe marginea răpirii sale. Potrivit lui, tatăl său minte despre demența și schizofrenia sa.

XS
SM
MD
LG