Linkuri accesibilitate

E mai liber omul nevaccinat?


O tânără din R. Moldova își administrează vaccinul anti-COVID-19 în cadrul unui marafon la Palatul Republicii, iunie, 2021
O tânără din R. Moldova își administrează vaccinul anti-COVID-19 în cadrul unui marafon la Palatul Republicii, iunie, 2021

Fireşte, sondajele de opinie nu sunt o reflectare exactă a realităţii, dar spun câte ceva despre starea lucrurilor dintr-o societate. Aşa se face că ani de zile mă uit la sondajele făcute în RM cu ochi lărgiţi de uimire. Să-l luăm, de pildă, pe cel realizat de Centrul de Cercetări Ştiinţifice în Psihologie în noiembrie 2021 pe un eşantion de 778 respondenţi.

    Ce ne spune acel sondaj?

Că numărul celor nevaccinaţi e mai mare decât al celor care şi-au făcut vaccin, 64% la 36%. Dar asta era previzibil şi nu avea cum să mă mire. Trăim în RM, spaţiul în care tronează tot soiul de prejudecăţi şi frici scoase de la naftalină. M-a mirat totuşi un motiv pentru care mulţi moldoveni au fugit de vaccin. Va să zică, 22% dintre cei chestionaţi au spus că vaccinul le îngrădeşte libertatea. Motivul acesta mi s-a părut de-a dreptul bizar. Şi asta din mai multe considerente.

În primul rând, vaccinarea nu e o inovaţie a epocii Covid, aici se tot vaccinează oamenii din fragedă copilărie. Şi dacă vaccinul anti-Covid îţi îngrădeşte libertatea, de ce cel împotriva rujeolei îţi permite să te simţi liber? În al doilea rând, de ce un vaccin, adică o realizare a medicinii, ţi-ar periclita libertatea într-o măsură mai mare decât factorii de natură socială şi politică? Nu cumva felul în care am fost guvernaţi aici până şi după 1991 a fost în realitate cea mai mare îngrădire a libertăţii noastre?

Nu cumva libertatea celui care respinge vaccinul pune în pericol libertatea altora?

Corupţia endemică, de pildă, nu ne subţiază libertatea într-o măsură mai mare decât un simplu vaccin? În al treilea rând, cum poate să te lipsească de libertate un vaccin care vrea să te protejeze de o boală nemiloasă? Şi în al patrulea rând, nu cumva libertatea celui care respinge vaccinul pune în pericol libertatea altora?

Şi aici ar trebui să fac o precizare. Nu la libertate se gândesc aceşti respondenţi, libertatea nici nu a fost o mare valoare în acest spaţiu, ci la frica de vaccin, adică la celelalte motive enumerate: teama de reacţii adverse, vaccinul n-a fost testat suficient, vaccinul nu e necesar sau chiar virusul nu există. Mă gândesc deci că libertatea a fost folosită de respondenţi pe post de cuvânt care le camuflează adevărata şi profunda frică. Dar asta e doar supoziţia mea, fireşte.

XS
SM
MD
LG