Linkuri accesibilitate

SUA: vaccinarea obligatorie a salariaților amânată pe motive de constituționalitate


Vaccinarea militarilor și a angajaților federali este obligatorie în SUA.
Vaccinarea militarilor și a angajaților federali este obligatorie în SUA.
Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00

Practica vaccinării anti-COVID nu ar trebui să fi ajuns o temă de dispute politice, dar așa stau din păcate lucrurile în Statele Unite și nu numai.

Președintele Biden a anunțat un ordin, care solicită lucrătorilor din firme cu peste 100 de angajați fie să se vaccineze, fie să facă dovada testării periodice anti-Covid. Această decizie afectează nu mai puțin de 100 de milioane de americani, două treimi din forța de muncă. La câteva ore după ce Biden a anuțat programul, acțiuni în justiție au fost declanșate în 15 state, controlate de republicani. Un tribunal a decis că măsura care ar urma să intre în vigoare în ianuarie „ridică probleme normative și constituționale serioase”.

Chiar și o guvernatoare democrată, Laura Kelly a spus că regulile administrației nu ar fi cele mai potrivite pentru statul Kansas.

Echipa medicala de la Casa Albă a explicat că măsurile preconizate au în vederea sănătatea la locurile de muncă, fiind bune atât pentru angajați cât și pentru economie.

O vedetă a fotbalului american, Aaron Rodgers a spus după ce s-a îmbolnăvit, nefiind vaccinat deși declarase în trecut că e „imunizat”, că deciziile anunțate de președintele Biden ar fi menite să „umilească” oamenii.

Vezi și: Apostolii antivaccin | Cine sunt influencerii care au sucit mințile a milioane de români

Un recent sondaj de opinie arată că șase din zece angajați din America sunt de acord că angajatorul trebuie să solicite vaccinarea personalului. Dar opiniile diferă când vine vorba de consecințe: 14% spun că cei care refuză vaccinare pot fi concediați; 25% cred că nu trebuie să existe consecințe; 23% susțin că angajatorul trebuie să-i trimită în concediu neplătit ori să le ceară să lucreze de acasă celor nevaccinați.

Condiții similare sunt de-acum impuse lucrătorilor federali și până la 22 noiembrie se va vedea care este situația vaccinării la această categorie de personal.

XS
SM
MD
LG