Linkuri accesibilitate

Vaccinarea şi privilegiile


Vaccinarea şi privilegiile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

E limpede de pe acum că extinderea vaccinării îi va pune într-o situaţie complicată pe cei care nu vor să-şi facă vaccin. Anumite interdicţii deja există pentru cei care resping vaccinarea, şi în SUA, şi în Israel, şi chiar în Rusia se vorbeşte deja despre localuri speciale pentru cei vaccinaţi. Ideea e simplă: ai dreptul să nu te vaccinezi, fireşte, dar n-o să mai poţi intra oriunde, deoarece şi cei vaccinaţi, tot mai numeroşi şi mai influenţi, vor dori să se izoleze de tine. Dar se vorbeşte deja şi despre vaccinarea obligatorie a anumitor categorii sociale. Adică, dacă lucrezi, într-un supermarket sau în transportul în comun, va trebui să-ţi faci vaccin ori să te laşi de job.

Pe măsură ce vaccinarea ia amploare, vocile celor care o resping devin tot mai răspicate, mai nemulţumite. Se vorbeşte deschis despre discriminare şi chiar segregare. E o problemă delicată şi nu sunt eu în măsură să pronunţ verdicte. Vreau doar să remarc iată ce. N-ar strica ca cei nemulţumiţi, care consideră că vaccinarea e un mare pericol şi o mare nedreptate, să-şi dea seama că orice societate are la bază nişte restricţii, că are nişte ierarhii. De pildă, există restricţii legate de vârstă, nu oricine poate să poarte armă sau să intre într-un casinou. La rigoare, există curţi îngrădite în care nu orice simplu muritor va putea intra. Companiile aeriene cereau şi anterior certificate de vaccinare, când era vorba de anumite boli şi de zboruri în anumite ţări.

Şi chiar atunci când tinerii merg la universitate, e nevoie să aibă un certificat care arată că şi-au făcut mai multe vaccinuri, împotriva tuberculozei, hepatitei B etc. Prin urmare, libertatea oricui are nişte limite, nu poţi să faci mereu ceea ce vrei. Şi se vede că nici să respingi vaccinul anti-Covid nu va mai fi posibil la un moment dat.

Aş mai spune un lucru. Nu pot să zic că sunt un mare fan al vaccinurilor, dar când am trecut în revistă toate vaccinurile pe care mi le-am făcut din fragedă copilărie, şi ele sunt multe, am acceptat foarte uşor AstraZeneca. Vaccinul anti-Covid e doar unul din multele vaccinuri pe care ni le facem de-a lungul vieţii.

XS
SM
MD
LG