Linkuri accesibilitate

Vaccinarea a început, dar controversele pe marginea ei continuă


Deși campania a început de ceva vreme, părerile în legătură cu modul în care trebuie să se desfășoare aceasta continuă.

La zece zile de la începerea campaniei de imunizare în Republica Moldova, mai mulți deputați și experți recomandă autorităților din sănătate să comunice mai eficient cu cetățenii, pentru a reduce dezinformarea și a spori încrederea în vaccinuri. Totuși, cum ar trebui să fie vaccinarea, benevolă sau obligatorie, plătită sau gratuită? Sunt întrebări la care s-a căutat răspuns la o dezbatere găzduită de agenția de presă IPN.

Vaccinarea a început, dar controversele pe marginea ei continuă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

Pentru fiecare cetățean moldovean, vaccinarea ar trebui să fie o alegere și nu o constrângere, se arată convinși mai mulți observatori ai procesului de imunizare, prezenți la o dezbatere a Agenției de Presă „IPN”. O idee împărtășită unanim de aceștia este că actualmente populația este dezinformată și nu are la îndemână informații sigure despre vaccinare, în consecință și refuzurile ar putea fi numeroase.

Experții operează cu date care arată că circa 60 la sută din cetățeni s-ar opune imunizării. Și-au făcut efectul falsurile mediatice și miturile despre reacțiile adverse în urma vaccinării, vehiculate intens și până la pandemie, dar și lipsa unei comunicări strategice a instituțiilor de profil cu cetățeanul, crede Vladimir Odnostalco, deputat al Fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova:

„În prezent, informarea cetățenilor despre vaccinuri este la un nivel foarte scăzut. Dacă în Chișinău se mai cunoaște câte ceva, în restul țării e o lipsă totală de informație. Sigur că vaccinarea trebuie să fie benevolă, însă trebuie ca această alegere să fie pe deplin conștientizată și asumată. Dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci asumă-ți responsabilitatea, respectă restricțiile sanitare și înțelege că va trebui să porți mască în continuare.”

Liviu Vovc, deputat al Fracțiunii Platforma DA, optează pentru convingerea cetățenilor că vaccinarea este inofensivă și e singura cale de ieșire din criză. El, dar și alți deputați prezenți la discuție consideră că, pentru moment, autoritățile au pierdut teren în fața știrilor false. Prin urmare, statul ar trebui să-și asume această restanță, inclusiv vaccinarea gratuită a tuturor cetățenilor, spune Ruxanda Glavan, deputată neafiliată, fostă ministră a sănătății:

Statul ar trebui să-și prioritizeze cheltuielile

„Nu ar trebui să uităm că ultimul an a pus o mare presiune pe familii, la nivel psihologic, din perspectiva sănătății, dar și financiară. În aceste condiții, statul ar trebui să-și prioritizeze cheltuielile și să găsească resurse necesare pentru achiziția de vaccinuri. Statul este obligat să găsească potențiali furnizori și să facă tot posibilul ca să cumpere cantități mari, ca procesul de vaccinare să nu se întindă pe o perioadă lungă de timp.”

O soluție pentru dinamizarea procesului de imunizare ar putea fi și implicarea sectorului privat printr-un mecanism de compensare a prețurilor, crede deputatul PPDA, Liviu Vovc. Tot el susține că cetățenii ar trebui să aibă posibilitatea să se vaccineze contra cost, dar statul ar trebui să supravegheze acest proces.

Ana Racu, expertă în drepturile omului
Ana Racu, expertă în drepturile omului

Jurista Ana Racu, expertă în drepturile omului crede că principala problemă care nu mai așteaptă amânare este de ordin informațional: „Este nevoie de o transparență totală în etapele de cumpărare și distribuire. Este evident că acest lucru nu va reduce la minim știrile false și teoriile conspiraționale care predomină în societate, dar puțin câte puțin se pot schimba lucrurile. Nu vreau ca oamenii să înțeleagă gravitatea situației numai atunci când vor pierde pe cineva apropiat din cauza virusului, și acesta să fie prețul plătit ca într-un final să conștientizăm că lupta cu această pandemie este limitată și unica soluție efectivă, demonstrată clinic este vaccinarea.”

Așa cum donațiile de vaccinuri care au sosit în Republica Moldova sunt de la un singur producător, alegerea este limitată deocamdată, dar oricum ar trebui să fie în favoarea vaccinării, cred participanții la dezbatere. În opinia lor, actuala provocare a sistemului de sănătate ține nu neapărat de producătorul serului ci de accesibilitate și acceptarea imunizării.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG