Linkuri accesibilitate

Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, spune că este necesară o nouă majorare a tarifelor la gaze


Șeful întreprinderii moldo-ruse, Moldovagaz, spune că este necesară o nouă majorare a tarifelor la gaze, estimând că acestea trebuie să fie între 12 și 15 lei per metru cub pentru a acoperi costurile de achiziție și întreținere a sistemului de transport și distribuție. Vadim Ceban a mai declarat într-un interviu acordat Europei Libere la 14 ianuarie că așteaptă cooperare din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică pentru a „sincroniza tot lanțul” achitărilor, așa încât Moldovagaz să evite crizele de lichidități. El nu a precizat dacă cererea de majorare a tarifelor a fost depusă deja la ANRE.

Vadim Ceban: Negocierile cu Gazprom au fost pragmatice, economice, nu politice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:51:58 0:00

La 12 ianuarie, Moldovagaz a avertizat că există riscul să se întrerupă aprovizionarea cu gaze a R. Moldova, dacă nu transferă la Moscova un avans de zeci de milioane de euro pentru consumul din luna ianuarie. În interviul pentru Europa Liberă, Ceban a încercat să aplaneze îngrijorările, dar a insistat că „marfa trebuie plătită”.

„Trebuie să fim capabili să plătim, dacă vrem să avem gaz”, a spus Ceban...

Moldovagaz a avut dificultăți cu lichiditățile și achitările în avans după ce prețul gazelor rusești pentru luna ianuarie a crescut substanțial, în timp ce tariful intern pentru consumatorii finali a rămas la fel ca pentru luna decembrie, o situație care s-a repetat din octombrie 2021. Tarifele interne au fost dublate în lunile noiembrie-decembrie, fiind pentru luna ianuarie de aproape 10,20 de lei în cazul consumatorilor casnici. Guvernul oferă compensații.

XS
SM
MD
LG