Autoritățile de la Chișinău au respins drept „inacceptabile” criticile Moscovei în legătură cu interzicerea în R. Moldova a unor însemne care ar simboliza agresiunea rusă în Ucraina, ambasadorul rus Oleg Vasnețov fiind convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a i se exprima protestul. Reacția survine după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a spus că interzicerea „panglicii Sf. Gheorghe” de către R. Moldova ar fi „o insultă la adresa memoriei eroilor”, care „și-au apărat țările și popoarele din alte țări de fascism și nazism”. Zaharova a spus că președinta moldoveană Maia Sandu și-ar „depăși atribuțiile” prin deciziile recente. Ceva mai devreme și alți politicieni ruși au reacționat dur la interzicerea simbolurilor pro-ruse în R. Moldova. Cum se explică aceste supărări transmise de la Moscova? O convorbire cu fostul deputat Vadim Pistrinciuc, directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice.
Iată și câteva dintre temele acestui interviu:
- În R Moldova nu sunt forțe politice de stânga, este un partid reprezentat de foarte mulți cleptocrați, oameni care s-au îmbogățit la guvernare, n-au avut ei timp nici de memoria războiului, nici de altele, așa, un pic de bifă.
- Sunt partide proruse, sunt partide ipocrite, care declară că iubesc această țară, statalitatea ei, dar, din păcate, întreprind acțiuni împotriva statului. Au fost interzise niște simboluri care sunt promovate în contextul războiului in Ucraina. Sigur că nu poți să te aștepți ca oficialii din Rusia să nu observe asemenea decizii.
- Eu unul nu văd cum poți să ai relații prietenoase în totalitate cu Federația Rusă în ziua de azi atâta timp cât merge acest război tragic, absolut inuman, absolut fără sens. Federația Rusă a mers pe calea violenței, tragediei, a unei orori a umanității, fiindcă este o oroare a umanității ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.
- Am văzut unele sondaje în care erau 20, 18, 15 la sută din cetățeni care consideră că Federația Rusă ar avea unele justificări să facă așa ceva. Așa, să facem un exercițiu de imaginație: dacă era să fie Igor Dodon aici, de exemplu, președinte, care nici nu ascunde că este trimisul Moscovei, era să fie mai bine pentru Ucraina? Doamne ferește! Nici nu vreau să mă gândesc ce putea să se întâmple în cazul acesta.
- I-aș întreba pe justițiari, pe niște procurori, judecători i-aș lua la întrebări: cum cred ei, domeniul lor e gata de integrare în Uniunea Europeană sau nu prea?
Vadim Pistrinciuc: „Nu știu la ce pot duce aceste supărări, mai ales când e vorba de Federația Rusă. Când nu erau niciun fel de supărări, s-a început un război tragic care ia viața oamenilor liniștiți, pașnici, vieți de copii, se distruge o țară, sate și orașe. Da, subiectul acesta legat de panglica negru-oranj este larg discutat în societate, dar nu este cel mai sensibil, mai degrabă e un subiect politic discutat în anumite medii din societate.”
Europa Liberă: Eu îi citez pe unii oficiali de la Moscova, care au reacționat vehement față de interzicerea în Republica Moldova a simbolului „Z” al invaziei ruse în Ucraina, după ce președinta Maia Sandu a promulgat această lege aprobată de deputați.
Vadim Pistrinciuc: „Da, eu înțeleg că ei sunt supărați, înțeleg că subiectul este foarte mult politizat din partea lor, dar 9 mai rămâne sărbătoare, noi îi comemorăm pe cei care și-au jertfit viața în cel de-al Doilea Război Mondial, nu avem probleme cu asta. Au fost interzise niște simboluri care sunt promovate în contextul agresiunii militare, războiului, despre asta este vorba. Sigur că nu poți să te aștepți ca oficialii din Rusia să nu observe asemenea lucruri.”
Europa Liberă: Dar după declarații politice ar putea să urmeze și niște acțiuni practice, pentru că Republica Moldova rămâne a fi dependentă de resursele energetice pe care le importă din Federația Rusă și de mai multe ori i s-a spus Republicii Moldova că ar trebui să aibă o relație prietenoasă cu Federația Rusă.
Vadim Pistrinciuc: „Uitați-vă, noi am avut o relație mega-prietenoasă și Ucraina parcă era prietenoasă, discutau, erau partide proruse, cu reprezentare bună în parlament, cu perspective poate de a prelua puterea în mod democratic, dar Federația Rusă a făcut altfel, Federația Rusă a mers pe calea violenței, tragediei, unei orori a umanității, fiindcă este o oroare a umanității ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Noi putem să polemizăm la infinit ce poate și ce nu poate să facă Federația Rusă, cert este că noi aveam relații puțin prietenoase și fără chestiunea asta cu panglica „Sf. Gheorghe”. Noi negociam gazul, plăteam la timp, dar apăreau datorii de care noi nici nu știam. Eu unul nu văd cum poți să ai relații prietenoase în totalitate cu Federația Rusă în ziua de azi atâta timp cât merge acest război tragic, absolut inuman, absolut fără sens. Noi am avut relații bune, avem o politică destul de bună față de drepturile minorităților vorbitoare de limbă rusă, fiindcă însăși etnia rusă este destul de puțin reprezentată, dar sunt cei care vorbesc limba rusă; noi am avut relații comerciale destul de bune înainte de semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, după aceea iarăși embargouri, iar în contextul acestor decizii, când liderii acestui stat spun clar și răspicat că nu va fi război, iar peste două zile el are loc, eu, sincer, nu știu cum să comentez aceste lucruri. Republica Moldova trebuie să aibă grijă de sine, evident, noi nu trebuie să provocăm, evident, noi suntem o țară neutră și această neutralitate ne costă, pe de altă parte. Ne costă politic, se uită altfel oamenii din Europa la noi, îi deranjează pe vecinii noștri aflați în suferință din Ucraina, sigur că ar fi prea mult să credem că ei înțeleg asta. Dacă mă întrebați pe mine, asta poate să-i influențeze să întreprindă niște acțiuni, dar cum i-a influențat să întreprindă acele acțiuni în Ucraina? Deci, orice poate să se întâmple.”
Europa Liberă: Da, dar aceste declarații care se fac la Moscova coincid și cu declarațiile pe care le fac unii lideri de opinie din Republica Moldova, mă refer, în primul rând, la opoziția cu viziuni de stânga și de la Tiraspol mai vin exact aceleași mesaje?
Vadim Pistrinciuc: „Da, am observat aceste mesaje. Pe cele de aici le văd în termeni politici speculativi, nu sunt acestea forțe de stânga, acest partid este reprezentat de foarte mulți cleptocrați, oameni care s-au îmbogățit la guvernare, n-au avut ei timp nici de memoria războiului, nici de altele, așa, un pic de bifă. Sunt partide proruse, sunt partide ipocrite, care declară că iubesc această țară, statalitatea ei, dar, din păcate, au neatenția să întreprindă acțiuni împotriva statului și mă refer inclusiv la interviul unui deputat socialist, care foarte neatent s-a comportat în contextul unor pericole verbale și militare vizavi de Republica Moldova. El s-a comportat așa de parcă ar vrea acest lucru, după mine, un lucru la limita legii, trebuie de văzut foarte clar dacă el nu a încălcat legea, mi se pare că a încălcat-o, dar politic nu poate fi mai rușinos un partid sau un politician care dă de înțeles că ar vrea ca țara lui să fie distrusă. Mie mi se pare asta pur și simplu un mare păcat pe care și-l ia și o prostie politică.”
Europa Liberă: Această situație arată încă o dată că societatea rămâne divizată și ar putea și mai mult să fie scindată de politicieni, dar scopul era ca să existe o coeziune și să fie identificată o idee care ar putea să coaguleze o întreagă societate?
Vadim Pistrinciuc: „Noi avem acest scop tot timpul, societatea este unită în anumite situații, în situații dificile, am văzut unitatea societății în cazul refugiaților, al calamităților naturale, dar, da, societatea noastră este destul de divizată, destul de pestriță, fiindcă în partea asta care-i spuneți Dvs. de stânga tot sunt oameni care articulează un pic mai diferit, poate nu le place că s-a interzis această panglică, dar condamnă vehement războiul din Ucraina. Nu trebuie să-i punem pe toți laolaltă, doar noi știm foarte bine ce fel de societate avem și Dvs. cunoașteți acest lucru. Îl cunosc și cei care-s de partea dreaptă, cer acțiuni, sancțiuni, deci unii sunt mai militariști, ei știu foarte bine ce societate avem, dar fiecare încearcă să-și vadă de propria bulă la noi acum în societate. Eu mai văd și un fel de oboseală deja de această alarmă de război, și o văd nu numai la noi, o văd și în alte țări la nivel de societate. Frica, alerta permanentă în care trăiești fac ca aceste bule, dacă putem spune așa, într-o societate să reacționeze fiecare în felul său.”
Europa Liberă: Supărări vin de la Moscova, dar nu întârzie să vină supărări și de la Kiev și în spațiul public pe larg au fost citate declarațiile vicepremierului ucrainean. Irina Vereșciuk spunea că înțelege de ce Republica Moldova nu poate fi atât de categorică în acțiunile sale așa cum sunt țările occidentale, pentru că asta ar prezenta un risc, dar că există, totodată, impresia că Chișinăul ar ezita să spună lucrurilor pe nume.
Vadim Pistrinciuc: „Eu nu pot s-o critic pe doamna respectivă și nu pot să-i critic pe ucraineni, acum ei foarte des fac declarații. Și președintele Zelenski a făcut declarații și la adresa președintelui Statelor Unite, al Germaniei, al Franței și eu undeva îi înțeleg, le sunt bombardate casele, mor cetățeni nevinovați și ei vor cât mai multă implicare de la toate țările – mici, mari, bogate, sărace... După mine, e loc de emoții în această declarație, dar inclusiv presa care preia aceste declarații și le promovează, inclusiv noi acum prin faptul că o comentăm, noi într-un fel tirajăm o emoție, dar cui îi facem bine? Ați început cu întrebarea că suntem o societate destul de divizată, da, noi avem o proporție, nu pot să zic cât, am văzut unele sondaje în care erau 20, 18, 15 la sută din cetățeni care consideră că Federația Rusă ar avea unele justificări să facă așa ceva.”
Europa Liberă: Și a pornit războiul...
Cred că cei de la Moscova și socialiștii bat din palme la astfel de declarații
Vadim Pistrinciuc: „Da, trebuie să ne fie rușine, dar noi avem această parte de societate. Și acum întrebarea mea este că toți promovăm că am făcut, că n-am făcut suficient, pentru cine facem noi acum dezbinarea? Nu cred că Ucrainei, nu cred că Republicii Moldova, dar cred că cei de la Moscova și socialiștii bat din palme la astfel de declarații. Și acum a doua întrebare: OK, dacă nu vă place cum reacționează acum guvernarea aceasta proeuropeană care a primit refugiații, care din puținul pe care l-a avut a mai dat niște ajutoare umanitare, dacă vine altă guvernare (știm care) sau dacă era să rămână ar fi fost mai bine? Așa, să facem un exercițiu de imaginație: dacă era să fie Igor Dodon aici, de exemplu, președinte, care nici nu ascunde că este trimisul Moscovei, era să fie mai bine pentru Ucraina? Doamne ferește! Nici nu vreau să mă gândesc ce putea să se întâmple în cazul acesta.”
Europa Liberă: Republica Moldova a depus această cerere de aderare la Uniunea Europeană, este adevărat, Ucraina a fost prima din Parteneriatul Estic care a depus această cerere de aderare la UE, după care Georgia și Republica Moldova au mers pe aceeași cale. Credeți că se trag foloase de pe urma războiului, când e vorba de depunerea acestei cereri de aderare la UE din partea Republicii Moldova?
Vadim Pistrinciuc: „Nu cred că se trag foloase, fiindcă mai degrabă a fost un imbold pentru a accelera procesul de depunere a cererii, un imbold simbolic. E bine că am făcut-o, trebuia s-o facem, dar foarte puțină lume înțelege în ce constă tot procesul acesta. În afară de chestionare care este un lucru imens...”
Europa Liberă: Apropo, Ucraina deja a răspuns la chestionar.
Vadim Pistrinciuc: „Am văzut. Și noi vom răspunde în curând, dar este un lucru imens, trebuie niște realități să fie schimbate, doar toți înțelegem că n-au să devină membre ale UE țări pe al căror teritoriu există încă conflicte armate deschise, dar este un gest simbolic imens de susținere, de încurajare, iar pentru noi este o temă pe acasă pe care trebuie s-o facem. Eu mai degrabă m-aș gândi mai mult la ceea ce se întâmplă la noi în justiție și i-aș întreba pe justițiari, pe niște procurori, judecători i-aș lua la întrebări: cum cred ei, domeniul lor e gata de integrare în Uniunea Europeană sau nu prea? Și m-aș gândi la temele pe acasă pe care știm că trebuie să le facem.”
Europa Liberă: Dar Dvs. aveți răspuns, de ce întârzie prosperitatea cetățenilor Republicii Moldova?
Vadim Pistrinciuc: „Prosperitatea întârzie din cauză că noi 30 de ani am fost conduși nu chiar tot timpul corect. Am avut și momente bune, ne-am dezvoltat, avem și foarte multe capitole negative, dar noi ne-am dezvoltat. Eu țin minte că atunci când am venit la Chișinău era alt nivel de trai, cu mult mai jos decât cel de acum, asta se observă peste tot. Sigur că am pierdut foarte multă populație, dar am câștigat modele de dezvoltare europeană, am câștigat un suport masiv financiar din partea diasporei care ne-a întreținut, inclusiv pe mine, că și eu am avut membri din familie în rândurile diasporei, care mi-au plătit studiile. Deci n-am învățat corect lecțiile, nu cred că Republica Moldova e departe de a fi o țară europeană, nu cred că e foarte departe, fiindcă lucrurile care trebuie făcute, schimbate până la urmă sunt aproape. Dar de ce întârzie bunăstarea? La noi tot timpul politica a fost despre opțiuni geopolitice, dar ca societate noi nici nu ne-am dorit tare ca să fim bogați, niciodată n-a fost o lozincă, parcă era un lucru de care trebuie să te ferești, dar eu cred că o să fie mai bine.”
Europa Liberă: Și de ce rămâne această frică a oamenilor față de sărăcie, mai ales acum când galopant cresc prețurile, s-au majorat tarifele? Se fac eforturi din partea guvernării să susțină păturile socialmente-vulnerabile, dar oamenii spun că e prea puțin.
Totul a fost afectat în Republica Moldova, absolut fiecare domeniu
Vadim Pistrinciuc: „Da, prețurile sunt foarte mari; da, este o inflație fără precedent. Eu nu pot să liniștesc oamenii din simplul motiv că nu am de unde. Merge un război într-o țară de 40 de milioane de oameni, care este vecinul nostru, unul dintre cei mai importanți din punct de vedere economic. Totul a fost afectat în Republica Moldova, absolut fiecare domeniu: import, export, populație, refugiați, situație umanitară, import de produse alimentare, export de produse agricole. Această inflație afectează întreaga Europă, deci este un război continental, un război care afectează acum cu livrările de armament care vin de pe partea europeană, nu poți să zici că el îi afectează doar pe ucraineni. Sigur că cea mai mare durere, cea mai mare distrugere o are Ucraina, dar în cazul nostru totul este afectat, absolut totul și noi o așa constelație de crize nu am avut niciodată, noi, într-adevăr, intrăm într-o perioadă austeră și ceea ce trebuie să înțelegem acum e că este un preț enorm pe care îl va plăti toată Europa pentru acest război.”
Europa Liberă: Și consecințele vor fi și pe termen scurt, și pe termen mediu, și chiar pe termen lung...
Vadim Pistrinciuc: „Tragedia situației este că noi nu știm când vor fi aceste consecințe, fiindcă războiul încă merge, mor oameni, se distruge infrastructura, Europa e concentrată pe rezistență, pe securitate, statele își refac bugetele, cumpără armament, de fapt, așa-zisa dezarmare a Rusiei care era inițial sau cineva acolo spunea, are efect invers, totul este afectat. Noi trebuie să înțelegem că este un război și eu nu-i zic mondial, dar regional, la sigur. Unii oficiali ruși deja văd că spun că este un război nu cu Ucraina sau în oficiosul lor, în propaganda rusească, este război cu NATO, este război cu europenii, este război cu Vestul, deci este război cu omenirea, fiindcă el nu are o explicație umană acest război. Este un război inițiat de niște persoane care nu trăiesc realitatea umană, care nu au compasiune.”
Europa Liberă: Dar Dvs. credeți că în asemenea împrejurări se decide destinul Republicii Moldova, dacă rămâne ireversibilă calea de integrare europeană sau forțele politice încă mai au putere să încline balanța spre Est?
Vadim Pistrinciuc: „Aceasta e o întrebare a noastră, dar eu cred că în aceste împrejurări se decide inclusiv soarta de viitor a lumii libere și a Europei în întregime. Eu cred că sistemul politic european și democrația europeană vor avea de suferit după acest război. Accentul statelor va fi pus pe apărare, pe securitate, cu siguranță vor fi limitate unele drepturi cetățenești care, trebuie să recunoaștem, la un moment dat au ajuns deja la o exagerare mult prea mare și aceasta ne va afecta cumva și va avea un impact asupra situației noastre, dar este evident că totuși Europa și civilizația vestică este puternică, are multe resurse, are multe rezerve. Uitați-vă, în această situație dificilă noi totuși avem un buget, se fac plăți, suntem ajutați din afară, deși logic cu o așa constelație de crize deja trebuia să clacheze statul, anumite sectoare din stat trebuia să nu funcționeze, dar statul funcționează bine, noi am făcut față valului de refugiați, suntem pregătiți de asta. Este un impact enorm asupra bugetului, buzunarului fiecărei familii, îl simt toți, nu există excepții, se vor mai întreprinde unele măsuri compensatorii, dar eu vreau să vă zic că o așa constelație de crize nu a avut-o niciun guvern în istoria Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Dar această constelație de crize favorizează identificarea unei soluții durabile pentru problema transnistreană?
Vadim Pistrinciuc: „Nu cred. În acest moment, când toate formatele acestea care au existat „5+2”, din care făceau parte Rusia și Ucraina care sunt în război, nu cred că este momentul să discutăm despre asta, fiindcă toate discuțiile vor fi în note și octave militariste și de război. Acest lucru este pur și simplu absolut contraproductiv la momentul de față. Trebuie să existe un dialog, un dialog umanitar, social, fiindcă sunt cetățeni de-ai noștri acolo care eu nevoie de mâncare, au nevoie de medicamente, au nevoie de a supraviețui, dar noi trebuie să fim foarte vigilenți cu privire la ce se întâmplă acolo, ce se întâmplă la noi, ce se întâmplă în Ucraina. Încă o dată: merge un război, nu e vorba despre un conflict localizat, ați văzut că războiul afectează tot teritoriul Ucrainei și nu are cum să nu ne afecteze și pe noi.”
Europa Liberă: Ce ar putea să mai facă autoritățile ca lumea să nu piardă încrederea, să nu trăiască cu marea dezamăgire că e sărăcie și că se scufundă și mai mult în sărăcie?
Vadim Pistrinciuc: „Sigur, cel mai important lucru care n-o să-i satisfacă pe toți, dar care trebuie făcut, și eu sper că o să fie anunțat în curând, sunt măsurile compensatorii către cei mai dezavantajați. Noi nu vorbim de bani care cad din pod, nu vorbim de bani pentru toți, dar estimările arată că peste 20 la sută din populație ar putea să treacă sub pragul ratei de sărăcie.”
Europa Liberă: S-a anunțat deja despre acest lucru.
Vadim Pistrinciuc: „Unii zic că chiar mai mult, eu o să fiu mai moderat în privința acestei cifre, fiindcă mai sunt și alte surse pe care le folosesc familiile noastre și atunci trebuie targetat astfel ca să nu se împrăștie banii, că nu mai avem bani de împrăștiat la toți, compensații, de exemplu, pentru energia electrică. Nu, targetat trebuie să se gestioneze către acele categorii de populație, să le ajute să subziste, să nu treacă sub linia sărăciei, fiindcă asta ar fi nu numai un indicator de rapoarte, dar asta s-ar vedea inclusiv peste multe alte măsuri, permisivități care trebuie făcute, oamenilor trebuie să li se dea voie să se implice fără niciun fel de acte în activități comerciale. Eu dacă o să văd mâine un polițist care alungă o băbuță de la țară care își vinde niște produse lângă piață, o să mă iau la bătaie cu dânsul, fiindcă asta ar fi o crimă în situația de azi. Mulți vor face agricultură stihinică cum făceam prin anii ‘90 când nu erau bani, dar mâncare trebuie și aceste compensații trebuie să vină, dar sigur că e necesară și o reevaluare totală a economiei, fiecare întreprindere trebuie să-și refacă într-un fel domeniul de activitate. Am văzut că exporturile merg destul de bine, noi am atins o cifră de exporturi record în istoria Republicii Moldova prin România, dar oricum trebuie să fim pregătiți de șocuri sociale puternice, fiindcă acest război ne afectează economic extrem de puternic și noi suntem dependenți sută la sută de gaz și energia electrică, acum noi tot o cumpărăm de la o întreprindere subsidiară rusească, iar prin asta noi suntem într-o situație foarte delicată.”
Europa Liberă: V-ați referit la cumpărarea energiei de la Cuciurgan?
Vadim Pistrinciuc: „Da, noi de acolo o cumpărăm, din altă parte la acest moment nu avem de unde s-o cumpărăm. Aud acum foarte multe apeluri că trebuie să ne implicăm, să impunem sancțiuni, noi suntem într-un fel parte la multe sancțiuni prin sistemul nostru financiar, prin sistemul nostru de transport...”
Europa Liberă: Bine, dar ucrainenii consideră că totuși Republica Moldova ar fi trebuit să se alinieze cu țările care au impus aceste sancțiuni Federației Ruse?
Vadim Pistrinciuc: „Eu nu exclud că o astfel de părere există, dar dacă ne gândim un pic strategic la efectele ei, asta ar însemna că a doua zi noi trebuie să nu mai cumpărăm, să nu importăm nici gaz, nici energie electrică. Eu nu exclud că acest lucru la un moment dat poate să se întâmple și așa. Dacă mă întrebați dacă e capabilă Rusia să stopeze aceste lucruri, dacă a fost capabilă să înceapă acest război, această agresiune militară, înseamnă că e capabilă de orice, fiindcă vedeți că în presa internațională se discută și despre utilizarea armelor convenționale tactice, dacă s-a ajuns la asta, dar imediat, strategic vorbind, dacă se închid aceste două, energia și gazele, altele noi nu avem, cărbuni noi nu avem. Ce avem noi, energia vântului? Și atunci, destabilizarea Republicii Moldova ar fi pe masă. Cum credeți, cine o să se folosească de această slăbiciune, cine o să se folosească în coasta acestui război?”
Europa Liberă: S-au făcut auzite și declarații de felul că cei care nu se aliniază sancțiunilor impuse Federației Ruse ar putea să aibă pierderi mai mari în viitor.
Vadim Pistrinciuc: „Nu în cazul nostru, noi vorbim despre țările mari...”
Europa Liberă: Se face distincție?
Vadim Pistrinciuc: „Sigur! Dacă Dvs. vorbiți despre India, de exemplu, care procură 280 de milioane de barili de petrol, țiței rusesc, asta-i altceva. Deci, nu în cazul nostru. Invers, noi am văzut că, de fapt, partenerii noștri – și Statele Unite, și Uniunea Europeană – sunt de acord cu poziția Republicii Moldova din simplul motiv că altfel de acțiuni ar fi însemnat și aici un focar de instabilitate, care și așa parcă este, parcă nu-i. Asta e simplu, avem o populație pe teritoriul nostru, mai avem și 100 de mii de refugiați, cum să iei și să-i lași fără lumină și fără gaze? Nu există alternativă. Pe mine mă miră altceva, că aceste voci vin din partea acelora care au avut poziții destul de serioase la guvernare și nu înțeleg o chestie, că 30 de ani s-a făcut dacă nu nimic, apoi foarte puțin pentru a interconecta Republica Moldova și la alte surse de energie, nemaivorbind de faptul că plătim un preț enorm pentru acest gaz. Eu sunt pentru sancțiuni, haideți să le facem, dar o să ne întrebați: dar câte generatoare au spitalele noastre? Toate spitalele au generatoare? Eu nu știu răspuns la întrebarea aceasta, dar nu știu de ce am impresia că nu toate, poate doar acestea din Chișinău le au. Ca să te pornești mâine să rămâi fără energie electrică, trebuie să fii gata de asta. Cel mai mult eu văd că heirupiști de pe canapele pe Facebook sunt oameni care au avut tangențe destul de solide cu guvernările anterioare, care în loc să facă festivaluri cu bătăi din palme frumușele, trebuia de făcut rețele electrice de interconectare. Iată acum începe proiectul.”
Europa Liberă: Dl Pistrinciuc, dar, ținând cont de faptul că se suprapun atâtea crize, credeți că e loc și pentru promovarea și implementarea reformelor?
Vadim Pistrinciuc: „Asta mă miră la noi că și atenția publicului, și a alegătorului, și a guvernării e destul de mare asupra reformelor. Dacă sincer, eu credeam că n-o să vorbim despre asta, pe mine mă miră și interesul publicului, pe de o parte, față de reforme, că văd că toți înțeleg acolo, dezbat ce se întâmplă în justiție, pre-vetting, vetting, CSM, reforma sistemului de justiție, e foarte alertă societatea. Acesta-i un semn bun: eficiență energetică, reforma administrației publice locale, văd că tot mai discută destul de aprins și asta-i foarte bine. Este loc și asta-i bine, indiferent de crizele regionale, de război, de agresiune, noi trebuie să mergem înainte.”
Europa Liberă: Și există șanse să fie făcute aceste reforme?
Vadim Pistrinciuc: „Da! Eu, în genere, consider că nu este greu de făcut reforme în Republica Moldova, fiindcă populația e gata, ea e așa de obosită de cuvântul acesta, că deja spune: „Hai faceți-le odată!” Doi: totul este scris, în mare parte se cunoaște, voință politică este. Este aici o problemă: drepturile și democrația la momentul de față îi ajută mai mult pe acei care nu vor reforme. Iată aici e o problemă, aici trebuie de strâns toată voința într-un pumn, dacă se poate de spus așa, și de pus punct pe toată dezbaterea asta de cum de făcut reforme. Din păcate, după 30 de ani de independență, încă drepturile procesuale, în special dacă vorbim de acestea din dosare și separarea puterilor în stat, și democrația astăzi îi slujesc mai mult pe cei care opun rezistență reformelor și schimbărilor decât pe cei care le vor. Dar asta nu înseamnă că guvernarea nu are ce să facă, ei au ce să facă.”
Europa Liberă: Și ce trebuie să facă?
Vadim Pistrinciuc: „Trebuie să meargă înainte, până la capăt, trebuie să meargă chiar peste niște linii roșii, dacă știu sigur că asta o să ducă la bine.”
Europa Liberă: Acțiunile de protest stradale ar putea să tulbure apele?
Vadim Pistrinciuc: „Într-un context de securitate în care ne aflăm noi, ele tot timpul tulbură ceva, dar eu nu văd situații strategice prin care aceste acțiuni să dorească schimbarea, așa cum zice Vladimir Voronin, a guvernării din simplul motiv că, în primul rând, ei nu vor asta, fiindcă dacă iau acum guvernarea, ei înțeleg că intră în default, Moldova aterizează exact mai jos de bordură, să-i spunem așa, din simplul motiv că imediat o să fie un deficit financiar extern. Cu o agendă politică prorusă, Moldova va intra în mod sigur sub sancțiuni și cu siguranță nu va fi nici împrumutată și nici ajutată, și o să rămână în țară numai acei care au vrut acest lucru. Moldovenii au soluții la toate problemele: plecarea. Și asta o înțeleg perfect și socialiștii, și alții, ei vor să slăbească arcul guvernării, este adevărat, ei vor să-i creeze mai multe probleme. Din păcate, subiectul acesta cu panglica negru-oranj joacă la îndemâna lor, nu vreau să zic că eu justific acest lucru, nu, nicidecum, dar mi se pare că se putea un pic mai elegant acolo de umblat sau, cel puțin, mai târziu. Eu vorbesc acum mai mult ca sociolog și ca fost politician, fiindcă știu cum se folosesc aceste momente pentru a lovi înapoi. Dar, nu, ei nu vor să ia puterea; ei se tem de asta mai tare decât dracul de tămâie, fiindcă ei înțeleg că-i ungher, n-ai încotro, e gata. Ei doar sunt beneficiarii democrației, ei au fost la guvernare, au venit oameni simpli, unii au plecat businessmeni cu afaceri de milioane. Ei au beneficiat de asta și ei înțeleg foarte bine că o aliniere sub Federația Rusă înseamnă sărăcie lucidă pentru decenii, renunțarea la orice perspective de dezvoltare familială, de țară, de comunitate. La momentul de față asta înseamnă, fiindcă e un război civilizațional, de civilizație, nu-i doar un conflict, cum îl prezintă unii acum.”
Europa Liberă: Eventual, dacă se implementează reformele, ele când vor da roade, pentru că cetățeanul trebuie să fie pregătit ca să facă un sacrificiu?
Vadim Pistrinciuc: „Depinde despre ce fel de roade vorbiți. Dacă să vorbim când o să fie așa ca să avem noi toți încredere în actul justiției, au să treacă mulți ani...”
Europa Liberă: Păi dar lucrul acesta trebuie să se întâmple până când Moldova ajunge membru în UE?
Vadim Pistrinciuc: „Încrederea în justiție e altceva, nu în toate țările UE oamenii au foarte mare încredere în justiție. Puteți să vă uitați, și în România nu este foarte mare, în Biserică, în armată, în primari e mai mare încrederea decât în actul justiției, depinde ce se înțelege prin roade, dar ca să-i apuci de aripi pe cei care au prădat țara de zeci, sute de milioane, miliarde nu atât de mult trebuie, acolo foarte repede, acolo totul e gata, totul este pe masă. Sau să-i apuce de o aripă pe niște judecători cărora tot nu le ajung dovezi, că ei tot caută, tot judecă, dar toți au dreptate, tot nu trebuie mult timp. A, că sunt legi, separarea puterilor, Constituție, drepturi? Dar de ce de fiecare dată se invocă aceste drepturi și democrație, libertăți atunci când e vorba despre cineva care a furat bani? Iată, eu nu pot să înțeleg acest lucru. Mulți bani, fiindcă cel care a furat acolo nu știu ce, o găină, justiția e foarte nemiloasă cu dânsul. Iaca asta e problema, noi trebuie să ne băgăm în cap că drepturile și libertățile pe care le oferă democrația, și în Moldova este democrație, astăzi, în momentul de față îi slujesc pe acei care nu vor aceste schimbări. Și noi trebuie să facem concluzia corectă. Eu nu vreau să fiu scos acuși din lista suporterilor democrației, dar consider că în anumite momente de turnură importantă pentru țară, strategică, societatea trebuie să-și asume acest risc, poate să devieze un pic, dar să pună capăt, că am impresia că noi nu înțelegem câteodată ce se întâmplă, ca să nu spun altfel.”
Europa Liberă: Vă întreb ca sociolog, ce părere aveți despre rolul pe care îl joacă Biserica în aceste vremuri?
Vadim Pistrinciuc: „Trebuie să joace un rol de pace, eu văd mulți slujitori ai bisericii care îndeamnă la pace. Știu că sunt și din cei care nu îndeamnă, dar totuși majoritatea preoților, indiferent de la care mitropolie, sunt atenți și se roagă pentru pace. Nu mulți îl pomenesc pe acel, nu vreau să-l numesc...”
Europa Liberă: Patriarhul Rusiei Kiril?
Vadim Pistrinciuc: „Eu nu sunt expert în teologie, dar cred că este în contradicție cu morala creștin ortodoxă să justifici un război fratricid în așa hal, este o contradicție cu această morală și consider că ierarhii bisericești și enoriașii au dreptul nu doar să-și pună întrebări, dar să ceară anumite revizuiri. Și mă bucur extrem de mult că mulți preoți, poate chiar majoritatea, nu sunt sigur că nu i-am numărat, dar foarte mulți preoți din Mitropolia Moldovei nu promovează acest cuvânt și se roagă pentru pace. Am văzut inclusiv din partea Mitropoliei câteva mesaje pentru pace care, după mine, intră în contradicție cu ceea ce spune patriarhul Kiril. Eu am să-i respect pe acei slujitori ai bisericii care au să ducă morala creștină până la capăt, dar n-o să încerce să speculeze cu ea, ceilalți sunt inexistenți în acest context și eu cred că în foarte scurt timp ei se vor convinge că îi vor părăsi enoriașii și cred că și până la judecata lui Dumnezeu nu va dura mult.”