Linkuri accesibilitate

Val de atacuri cibernetice în R. Moldova | Reforma nu se va „atinge” de raioane


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Peste 80 de site-uri guvernamentale au fost în ultimele trei zile ținta unor atacuri cibernetice lansate din afara Republicii Moldova. Au fost vizate platforme și portaluri publice, însă impactul asupra funcționării acestora a fost unul limitat, scrie Jurnal.md. Hackerii transmiteau un număr mare de cereri de conexiuni sau un volum mare de date, pentru a suprasolicita resursele de procesare a sistemelor informaționale, vrând astfel să facă site-urile nefuncționale.
  • În continuarea aceluiași subiect, Ziarul de Gardă o citează pe premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță care susține că autoritățile continuă să vegheze asupra acestui domeniu, astfel încât toate instituțiile să fie funcționale. Premierul afirmă că Republica Moldova încearcă să facă față acestui val de atacuri cu resursele proprii. Grupul pro-rus de hackeri Killnet a amenințat marți că va ataca instituțiile de stat din Republica Moldova.
  • Republica Moldova trebuie să investească mai mult în securitate pentru a face față noilor provocări în contextul războiului din Ucraina, dar și a războiului hibrid la care este expusă, crede deputatul Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională. Citat de Radio Chișinău, deputatul spune că Republica Moldova se confruntă cu această mare problemă a atacurilor cibernetice și face față în prezent, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie făcute mai multe investiții, iar domeniul cibernetic trebuie consolidat.
  • Reforma administrației publice la care lucrează Guvernul „nu se va atinge” de raioane, dar va avea la bază alte cinci domenii, între care digitalizarea serviciilor publice. Reforma va presupune și revizuirea competențelor autorităților centrale față de cele locale, precizează Ziarul Național. Pe parcursul acestei reforme, guvernul de la Chișinău ar urma să coopereze cu Suedia și Olanda, care vor ajuta la consolidarea mecanismului de coordonare a acțiunilor ce țin de reforma administrației publice. Guvernul menționează că Republica Moldova are nevoie de o administrație publică centrală și locală eficientă în contextul obținerii statutului de țară-candidată la Uniunea Europeană.
  • O inițiativă de consolidare a centrului politic survine de la președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov. Acesta vrea să unească reprezentanții mai multor partide de dreapta și centru-dreapta și a discutat deja cu unele formațiuni politice neparlamentare. Contactat de Agora.md, Dumitru Diacov a spus că e nevoie să se consolideze un centru politic, pentru că puterile parlamentare din opoziție și de la guvernare nu conlucrează între ele. Ideea de a crea o astfel de formațiune a venit de la Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, care nu ar fi reușit să identifice un aliat politic în Republica Moldova.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, este populară știrea Radio Chișinău despre noul ajutor militar pe care l-a anunțat premierul britanic Boris Johnson pentru Ucraina, în timpul vizitei surpriză la Kiev.
  • De interesul publicului moldovean de pe Facebook se bucură și știrea Europei Libere despre Polonia care a început să demoleze un monument din epoca sovietică dedicat soldaților Armatei Roșii, cel mai recent dintr-o serie de monumente demolate în Europa de Est, pe fondul ostilității crescânde față de Rusia și invazia acesteia în Ucraina.
  • Pe Instagram-ul moldovean este virală știrea TV 8 despre salariul mediu brut al unui cetățean al Republicii Moldova, care estimat la aproape 9000 de lei. Jurnaliștii scriu de asemenea și care sunt domeniile cel mai bine plătite în Republica Moldova.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG