Linkuri accesibilitate

Valeriu Munteanu: „Este un partid infracțional și protejat prin toată puterea de stat”


Ilan Șor la 21 martie 2019
Ilan Șor la 21 martie 2019

Despre finanțarea Partidului „Șor”, un interviu matinal cu economistul, fost ministru și deputat.

De ce Comisia Electorală Centrală nu a văzut în timpul campaniei electorale nicio problemă în faptul că Partidul „Șor” a primit bani de la operatori economici care anterior au beneficiat de fonduri publice, iar acum cere acestei formațiuni să returneze la bugetul de stat peste două milioane de lei? O convorbire pe această temă cu fostul deputat și ministru Valeriu Munteanu.

Interviul dimineții: cu Valeriu Munteanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:35 0:00
Link direct


Europa Liberă: Comisia Electorală Centrală a constatat abia acum că Partidul „Șor” a încălcat prevederile legale privind finanțarea campaniei electorale și l-a somat să returneze la bugetul de stat peste două milioane de lei primite, în disprețul legii, de la companii care folosiseră anterior fonduri publice. Dvs. ați sesizat CEC încă înainte de ziua alegerilor, dar vi s-a răspuns că ați livrat doar presupuneri. Ce credeți sau știți că s-a întâmplat între timp? De ce în campania electorală Partidul „Șor” nu era vinovat, iar acum, când deputații săi se află în Parlament, este?

Valeriu Munteanu în studioul Europei Libere
Valeriu Munteanu în studioul Europei Libere

Valeriu Munteanu: „Din punctul meu de vedere, este o prevedere mult prea plastică a Legii din Republica Moldova care permite CEC-ului să nu intervină la timp, favorizând astfel Partidul „Șor” și doi, o lege care prevede că doar la sesizare pot fi astfel rezolvate chestiuni de finanțare ilegală a partidului. Or, trebuie să recunosc, am avut o atenție predilectă către acest partid și pur și simplu am văzut că acest partid are mai multe finanțări din partea unor operatori economici, spre deosebire de Blocul ACUM care nu a avut nicio finanțare în această campanie electorală din partea niciunui operator economic pentru că oamenii au înțeles foarte exact ce li se poate întâmpla și pot să atragă oprobriul guvernării dacă ar finanța Blocul ACUM.

Iată că acest Partid „Șor” a avut mai multe finanțări din partea unor operatori economici și mie mi-a luat cinci minute să intru pe site-ul Achizițiilor Publice și să văd că ei au avut contracte cu statul. Am sesizat imediat cum am observat acest lucru, după rapoartele publice ale partidului

Acesta este un partid infracțional și respectiv este protejat prin toată puterea de stat...

pe site-ul CEC-ului. Am sesizat CEC-ul în data de 20 februarie, dar CEC-ul a catadicsit să amâne răspunsul. Eu consider și cred că este limpede acest lucru: dacă CEC-ul ar fi dat acest răspuns în timpul campaniei electorale, alegătorul din RM s-ar fi dumirit mai mult, cred eu, că acesta este un partid infracțional și respectiv este protejat prin toată puterea de stat.”

Europa Liberă: Înțelegem din această decizie a CEC că formațiunea condusă de Ilan Șor și-a făcut campanie electorală inclusiv pe bani ai statului?

Valeriu Munteanu: „Da, sună exact așa cum ați spus Dvs. Nu trebuie fardată această declarație deloc. Or, formula a fost în felul următor: legea spune clar - companiile, operatorii economici care cu 12 luni înainte de transferurile pentru o campanie electorală ale unor partide au avut contracte cu statul și aceste companii au avut de 125 de milioane de lei în total contracte cu statul nu trebuie să doneze bani partidelor, pentru ca banii de la stat să nu ajungă la niște partide.

Ei când au depus banii sau au transferat banii la Partidul „Șor”, fiecare dintre directorii acestei campanii și-au văzut declarațiile în dosare, au scris negru pe alb: „declar pe propria răspundere că compania mea pe ultimii 12 ani nu a avut contracte cu statul. Iată pentru acest lucru CEC a sesizat Procuratura generală și fapta lor se încadrează perfect în infracțiune de fals în acte.”

Europa Liberă: Ați remarcat că prevederile legii sunt cam elastice. Cine, ce instituție avea obligația să contate asemenea ilegalități și ce ar trebui să facă la timpul cuvenit?

Valeriu Munteanu: „Din punctul meu de vedere este responsabilitatea directă a CEC și nu trebuia să aștepte niciun fel de sesizare. Vă spuneam că Blocul ACUM nu a

Este responsabilitatea directă a CEC și nu trebuia să aștepte niciun fel de sesizare...

avut nicio finanțare de la agenți economici în această campanie electorală, în schimb din gros au avut Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Eu rămân la gândul că și PD, și PSRM au păcătuit la fel ca și Partidul „Șor”, doar că iată nu s-a găsit nimeni să facă căutări pe site-ul achiziții publice, să facă o sesizare, și dacă nu s-a întâmplat acest lucru de la nimeni, atunci CEC tace și nu vrea să ia atitudine. Din punctul meu din vedere, sunt plătiți din gros, din punctul meu de vedere, foarte clar trebuie să aplice această lege.”

Europa Liberă: În comunicatul replică al Partidului „Șor” se spune că decizia CEC ar fi un atac la adresa formațiunii și o „insultă” la adresa votanților săi, circa 120 de mii. .Mulți s-ar întreba dacă această formațiune va rămâne doar cu suferința din cauza acestui „atac”, acestei „insulte” și din cauza că va trebui să restituie ca un credit fără dobândă banii cu pricina?

Valeriu Munteanu: „CEC i-a dat partidului „Șor” jumătate de an ca să întoarcă 2.090.000 de lei, aproximativ 110 mii de euro. Eu zic că era suficient să le dea jumate de oră, că oricum au pe acolo pe undeva banii din „furtul miliardului” și trebuia să-i întoarcă înapoi. CEC nu a abuzat nici într-un fel în acest sens, pentru că, trebuie să recunoaștem, există un precedent pe care eu l-am indicat, și ei știau foarte exact că de această dată nu poate să procedeze altfel. e un precedent cu Partidul PAS din 2016, când s-a dovedit că PAS a primit o finanțare de 100 de mii de lei de la o companie mixtă cu capital străin și moldovenesc. Respectiv, a fost obligat să întoarcă la bugetul de stat 100.000 de lei. S-a eșalonat, ei deja au întors 24 de mii de lei, restul îi vor întoarce. Nu putea CEC de această dată să se prefacă, să stea prin boschete, prin bălării și să procedeze pentru „Șor” altfel.”

Europa Liberă: Ați sesizat CEC, pe final de campanie, în vederea începerii procedurii de confiscare a 2 735 000 lei, mijloace financiare primite ilegal de Partidului Șor. CEC a cerut acum formațiunii respective să returneze statului suma de 2 090 000 de lei. E o diferență semnificativă de bani. Aveți cunoștință de ce?

Valeriu Munteanu: „Explic. Eu am sesizat CEC pe două chestiuni. Legea spune că o companie privată nu poate să doneze pentru un partid mai mult de 695 de mii de lei. Iată că o companie privat a depus de două ori câte 695 de mii de lei, doar s-a dovedit că era o companie care purta un nume și după aia de exemplu „plus”, era exact aceeași companie, cu aceleași persoane, trebuie să vedem dacă și aceea a avut finanțări de la stat. Respectiv, sumele au fost stabilite foarte clar de CEC.”

Europa Liberă: CEC a anunțat că va sesiza Procuratura în legătură cu faptul că SRL-urile care au făcut donații substanțiale Partidului „Șor” ar fi mințit atunci când au făcut declarații despre lipsa restricțiilor pentru ele de a finanța concurenți electorali. Ce consecințe ar putea exista pentru acești operatori economici? Și e vorba de SRL „Forsbeta”, SC „Laslux” SRL, SRL „Vent Sistem Companie Climatica” și SRL „Exfactor-Grup”...

Valeriu Munteanu: „Problema este următoarea. Directorii acestor întreprinderi cu adevărat au semnat declarații pe propria răspundere că nu au avut finanțări de la stat. Iată

Ei au încălcat legea penală și pentru asta trebuie să suporte răspundere penală ...

că acum legea spune foarte clar că ei au încălcat legea penală și pentru asta trebuie să suporte răspundere penală. Doar că eu știu foarte exact că nimeni nu a început să aibă nesomn de la acest lucru.”

Europa Liberă: De ce?

Valeriu Munteanu: „Partidul „Șor” va ataca în instanța de judecată și va încerca din răsputeri să anuleze și eu sper că justiția, cum ghilimelele de rigoare, independentă, va menține această decizie. Iar oamenii de acolo vor purta prin instanțele de judecată acest decizii, până trec doi ani

Dacă legea ar acționa dur și repede ar fi de învățătură și pentru alții...

de zile – termenul de prescripție – , pentru că nu este infracțiune foarte complicată și termenul de prescripție este cam micuț. Asta este speranța. Dacă legea ar acționa dur și repede ar fi de învățătură și pentru alții, dar având în vedere că este vorba despre partidul „Șor”, satelit al Partidului Democrat, pun la îndoială că va exista o astfel de atitudine rigidă a Femidei.”

Europa Liberă: Ar fi existat temeiuri ca formațiunea lui Ilan Șor să fie exclusă din competiția electorală dacă respectiva sesizarea a Dvs. era examinată la timp?

Valeriu Munteanu: „Știți, în mine vorbește omul politic și persoana care cunoaște legea. Trebuie să recunosc, pentru concludență, că legea nu prevede excluderea din campania electorală pentru astfel de încălcări. Dacă s-ar fi dovedit că banii sunt din afara Republicii Moldova, așa cum a fost de două ori cu Partidul Șor în prezidențiale și localele de la Chișinău, când candidații acestui partid au fost excluși pentru finanțări din afară, dar eu personal am convingerea că și de această dată Șor a avut suficienți bani din afară, doar că nu au existat dovezi în acest sens. Este mult mai sofisticat ca să dovedești acest lucru.”

Europa Liberă: Multă lume ar putea fi convinsă că încălcarea nu a fost văzută în mod premeditat de CEC, pentru că ar fi influențată politic... Ce-ar trebui făcut ca așa ceva să nu se mai întâmple?

Valeriu Munteanu: „Din punctul meu de vedere, responsabilitatea constatărilor de acest gen trebuie trecute în mod expres pentru CEC, iar actorii politicii trebuie să fie mult mai atenți. Șor în apărare scria la acest proces pe

CEC trebuie să aibă prin lege responsabilitate exactă, pentru că am văzut modul în care membrii CEC au încercat să paseze responsabilitatea...

care l-am avut cu ei că ei n-au avut forțe suficiente ca să verifice dacă agenții economici mint sau nu. Din punctul meu de vedere, trebuie CEC să aibă prin lege responsabilitate exactă, pentru că am văzut modul în care membrii CEC au încercat să paseze responsabilitatea și președinta CEC a spus foarte clar că „n-a fost de responsabilitatea noastră”. Vă spuneam, rapoartele sunt deschise, încă nu s-a aflat dacă PSRM, ca actor mare și PD-ul au păcătuit așijderea ca și partidul „Șor”. Sper că vor găsi oameni care vor vedea aceste lucru.”

Europa Liberă: Vă mai regăsim în arealul politic?

Valeriu Munteanu: „Cu siguranță nu plec nicăieri, rămân dedicat intereselor Republicii Moldova, cetățenilor RM și voi încerca pe cât e posibil să pun umărul la propășirea noastră.”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG