Cu mai puțin de zece zile înainte de alegerile anticipate pentru funcțiile de primar la Chișinău și Bălți, corespondenta noastră a discutat despre mersul campaniei cu activistul Valeriu Pașa de la comunitatea WatchDog.md.
Europa Liberă: De la proclamarea independenței și până astăzi, în Chișinău niciodată forțele de stânga nu au reușit să iasă victorioase, iar în cea de-a doua capitală de la nord, Bălți, mereu au câștigat forțele de stânga. Se va schimba situația?
Valeriu Pașa: „La Bălți puțin probabil să se schimbe situația, or acolo confruntarea masivă se dă între candidatul susținut de Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat fiind exponentul oficial al Partidul Socialiștilor și candidatura susținută de fostul primar, Renato Usatîi. În Chișinău, lucrurile sunt mai puțin clare. Oricum, această împărțire stânga – dreapta este totuși relativă, în special acum, când unii se erijează în oponenți politici, dar de fapt fac jocuri foarte bine-mersi unul pentru altul.
Există un candidat clar al guvernării actuale; este doamna Silvia Radu. Ea este tolerată în mod absolut vădit de către președintele Igor Dodon, chiar dacă oficial îl susține pe Ion Ceban, nu l-ați auzit niciodată pe Igor Dodon, care, totuși, este un politician foarte influent, inclusiv în Chișinău, să spună susținătorilor săi să nu o voteze pe Silvia Radu. Or, acesta este un indicator foarte clar că o tolerează și dumneaei este miza acestui tandem politic, sau cum îl mai numesc unii, binom - da? - între dl Plahotniuc și dl Dodon.”
Europa Liberă: Faptul că nu toți candidații au acceptat să participe la dezbaterile electorale îl lasă pe cetățean cumva nehotărât?
Valeriu Pașa: „Este un tratament absolut inadmisibil. Deci, în momentul în care un candidat refuză să vină la dezbateri, să se confrunte față în față cu alți contracandidați, indiferent de cât de comozi sau incomozi sunt aceștia, asta înseamnă dispreț față de alegători, asta înseamnă că acest om, pur și simplu, nu este sincer dacă nu este gata să meargă în aceste confruntări deschise cu oponenții săi.”
Europa Liberă: Și cât de ușor îi este cetățeanului astăzi să știe cui să-i dea votul?
Valeriu Pașa: „Este foarte greu, deoarece spațiul mediatic abundă în manipulări. Cea mai importantă manipulare este că Vladimir Plahotniuc, implicit Partidul Democrat sau guvernarea, dacă putem să spunem așa, nu susține niciun candidat. Nu este adevărat, este o manipulare. Ei o susțin prin toate acțiunile lor pe Silvia Radu. Decizia foarte multor alegători poate să fie bazată pe o manipulare. Deci, dacă s-ar acționa sincer, ar ieși dl Vladimir Plahotniuc și ar spune foarte sincer: „Oameni buni, Silvia Radu este candidatul susținut de mine”. Atunci s-ar putea ca rezultatele să fie cu totul altele. Și rezultatele acestei manipulări s-au văzut în prima fază a campaniei. Acum lucrurile se schimbă activ.
Din sondajele de opinie, inclusiv cele care sunt mai puțin făcute public, vedem o schimbare de dinamică, pentru că dacă acum două săptămâni doamna Radu ocupa primul loc în ratingurile candidaților, acum dumneaei este într-o cădere liberă, practic, datorită dezavuării acestei susțineri fățișe pe care o are din partea lui Vladimir Plahotniuc.”
Europa Liberă: Trei actori politici mizează pe votul alegătorului, organizând și aceste concerte. Două au fost deja organizate cu ocazia zilei de 9 mai, mai urmează încă unul la finele acestei săptămâni. Mai merge cetățeanul să-și dea votul, pentru că un actor politic i-a adus artiștii pe scenă?
Valeriu Pașa: „Urmează să vedem la alegeri. Cu siguranță este o formă de corupere a alegătorilor atunci când cetățenii sunt rupți de sărăcie, foarte mulți trăiesc efectiv mai jos de limita existenței. Și iată se vine cu aceste daruri. Este un comportament tipic pentru regiunea noastră, din păcate, nu e doar în Republica Moldova. Și da, este o formă de corupere a alegătorilor. Din păcate, pentru unii contează, mai ales este o sursă de formare a unor manipulări de opinie publică – vedeți cât este de bun partidul acela sau liderul acela?”
Europa Liberă: Dacă mandatul primarului care va fi ales e limitat doar pentru un an de zile, poate persoana care va veni în fotoliul de edil să rezolve problemele cetățenilor? E timp suficient?
Valeriu Pașa: „Nu este timp suficient.”
Europa Liberă: Dacă va fi ales unul din opoziție, se pare că nu va găsi limbaj comun cu puterea?
Valeriu Pașa: „Un an este puțin timp pentru a rezolva problemele din Chișinău. Și cinci ani, și zece ani este timp puțin, pentru că situația în
Noi avem probleme tipice pentru orașele din secolul XIX, dar noi suntem în secolul XXI...
Chișinău, dar și în Bălți s-a degradat extrem de mult în ultimii 20 de ani, cred că chiar mai mult. Chișinăul ca oraș mare în regiune, dar și în întreaga Europă a rămas foarte mult în urmă.
Noi avem probleme tipice pentru orașele din secolul XIX, dar noi suntem în secolul XXI. Respectiv, un primar într-un an de zile nu poate rezolva toate problemele. Ce se poate de făcut, este schimbarea felului în care funcționează Primăria Chișinău, în care relaționează cu cetățenii, inclusiv comunică cu cetățenii, îi întreabă, îi implică și sunt lucruri pentru care nu ai nevoie de bani. Ai nevoie doar de dorință și voință. Cât ține de Consiliul municipal, Consiliul municipal este o structură destul de amorfă. Pe de o parte, este…”
Europa Liberă: Dar o cooperare între primar și Consiliul municipal trebuie să existe?
Valeriu Pașa: „Cooperare normală între primarul general și Consiliul municipal nu a existat niciodată de la instituirea Consiliului municipal.”
Europa Liberă: Chișinău?
Valeriu Pașa: „Absolut!”
Europa Liberă: Vorbim de ambele municipii.
Valeriu Pașa: „La Bălți situația este cu totul alta. Un primar poate să impună efectiv Consiliul municipal din simplul motiv că acolo tot stau politicieni, care deseori o să fie impuși printr-o comunicare eficientă cu cetățenii, prin activitate transparentă, inclusiv această interacțiune cu Consiliul, majoritatea absolută a deciziilor pot fi trecute. Asta e prima. Doi: Într-un an de zile nu ai nevoie de atât de multe decizii super-importante ale Consiliului municipal. Primarul, conform noii legislații, are foarte și foarte multe atribuții. Deci nu e cea mai mare problemă Consiliul municipal. E o problemă, dar e absolut gestionabilă.
Cât ține de relaționarea cu puterea centrală, primarul municipiului Chișinău este cea mai importantă funcție electivă, executivă din această țară. El are cele mai multe voturi, el are cele mai mari atribuții, el este mai influent decât primul ministru, care nu are singur niciun fel de puteri fără Guvern. Respectiv, această legitimitate cu un primar care rămâne în contact permanent cu cetățenii orașului – la Chișinău mă refer – poate să impună puterea centrală, indiferent cine o conduce, nu că să fie cooperantă, dar efectiv să le treacă însuși gândul să pună careva piedici. Asta-i absolut realizabil. Depinde doar de voința și de imaginația următorului primar. Cât ține de cel care este apropiat puterii.
Pentru Chișinău se pot rezolva niște probleme așa, de ochii lumii. Efectiv ce am văzut în ultima perioadă când problemele nu atât se rezolvă, cât se arată la televizor eventuala lor rezolvare. În schimb, având în vedere ce fel de guvernare noi avem acum, cu un primar de-al lor, cu un Consiliu municipal plin de persoane cu probleme cu legea, noi ne putem trezi că într-un an de zile o să se fure atâta… pentru că noi știm foarte bine ce face actuala putere cu controlul asupra instituțiilor statului – fură. Or, Chișinăul, în pofida eforturilor foarte mari ale consiliilor municipale din ultimii ani, încă este un oraș foarte bogat.
Spunând mai simplu, ăștia încă mai au ce fura, de aceea ar fi mai bine să fie un primar care poate n-o să facă el foarte și foarte multe, dar cel puțin o să prevină hoțiile de ordinul milioanelor. Aduceți-vă aminte situația cu această arenă, unde efectiv din contul Chișinăului, în cazul de față, al Stăuceniului, s-au furat 80 de hectare de pământ sub construcții. 80 de hectare de pământ sub construcții înseamnă 80 de milioane de euro, cel puțin, la costurile de piață asupra terenurilor de construcție. Imaginați-vă ce se poate întâmpla după alegeri, timp de un an de zile, dacă rămâne o conducere a primăriei afiliată. Nu mai zic despre ce impact asta poate să aibă asupra alegerilor.
Să nu uităm că în acest sistem mixt controlul asupra administrației locale contează foarte mult. Ce s-a întâmplat la Bălți? Din păcate, mai puțin deja contează cine o să fie primar. În condițiile în care s-a
Mă tem că victoria unui eventual primar din opoziție în Bălți este una mai mult simbolică...
schimbat majoritatea în Consiliul municipal Bălți, a apărut controlul asupra delegării viitorilor membri ai consiliilor de circumscripții uninominale. Or asta era miza reală a PD-ului și PSRM-ului, care au acționat împreună pentru a scoate de la conducerea consiliului „Partidul Nostru”, condus de Renato Usatîi. Și mă tem că victoria unui eventual primar din opoziție în Bălți este una mai mult simbolică. Obiectivul strategic și l-au asigurat – controlul asupra Consiliului municipal.”
Europa Liberă: Mulți vorbesc despre un eventual absenteism. Cine și ce-i mai poate motiva pe cei care sunt nehotărâți să vină în ziua de 20 mai la alegeri?
Valeriu Pașa: „Depinde foarte mult de candidați. Ce vreau să le spun chișinăuienilor, în special, este că fiecare vot rămas casă înseamnă un eventual impact mult mai mare al falsificărilor și al rolului persoanelor care se lasă manipulate sau votează sub influența administrativă, pentru că eventualele 50 de mii de voturi ale persoanelor care au fost înscrise, aduse din alte localități, care sunt constrânse administrativ, care au fost eventual corupte, într-o prezență mică, de vreo 200 de mii, înseamnă 25 la sută; într-o prezență foarte mare, de 350 de mii, înseamnă mult mai puțin. Deci, chișinăuienii trebuie să înțeleagă că, dacă vor sta acasă, în locul lor vor vota alții, care nu votează liber.”
Europa Liberă: CEC a anunțat că a acreditat mai mulți observatori internaționali, dar și naționali pentru monitorizarea acestor alegeri locale din 20 mai. Numărul e destul de mare. Au fost acreditați 13 observatori internaționali din partea a șase instituții și 512 observatori naționali din partea a trei organizații obștești, că alegerile trebuie să fie libere, corecte, transparente…
Valeriu Pașa: „Bine, caracterul corect al alegerilor se vede în ziua votului, în procesul de vot și în procesul de numărare și sistematizare a rezultatelor. Caracterul liber al alegerilor se vede, în primul și în primul rând, pe parcursul campaniei electorale, nu în ziua votului. Și echilibrul, neutralitatea spațiului informațional, corectitudinea informării, lipsa de manipulare indusă prin intermediul mass-media influențează direct caracterul liber al alegerilor. Da, sunt două elemente, care constituie acest principiu de libertate a votului – libertatea de exprimare a opiniei și libertatea de formare a opiniei. Iată exact această libertate de formare a opiniei în perioada actuală în această campanie este foarte puternic afectată negativ.”