Linkuri accesibilitate

Valul Omicron cauzează recorduri ale infectărilor în Europa


Mai multe țări din Europa au înregistrat o explozie a cazurilor noi de infectare cu COVID-19, la 12 ianuarie, după ce Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că jumătate din populația europeană se poate molipsi în următoarele două luni, când un val al pandemiei cauzat de tulpina Omicron va traversa continentul de la vest la est.

Germania a confirmat aproape 80 500 de cazuri noi de infectare, cel mai mare număr într-o singură zi înregistrat de la începutul pandemiei.

Rata de vaccinare cu schema completă în Germania a depășit 72%, la o populație de peste 83 de milioane, iar aproximativ 45% dintre locuitorii țării au făcută și doza booster.

În Europa de Sud-Est, Bulgaria a înregistrat, pe 12 ianuarie, un număr record de 7 062 de cazuri noi de infectare, la o populație sub 7 milioane. Bulgaria are cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea Europeană, de puțin peste 28%.

În ciuda numărului în creștere de cazuri și avertismentelor guvernamentale, la 12 ianuarie, au avut loc proteste anti-vaccin, organizate la Sofia de partidul ultranaționalist Renaștere.

În Rusia, președintele Vladimir Putin și-a avertizat compatrioții că au la dispoziție câteva săptămâni pentru a se pregăti de valul proaspăt cauzat de răspândirea Omicron.

„Vedem ce se petrece în lume”, a avertizat Putin la o ședință a guvernului rus pe 12 ianuarie. El a spus că Rusia se află într-o situație „extrem de dificilă”, adăugând: „Avem la dispoziție cel puțin două săptămâni pentru a ne pregăti.”. Dintre țările de pe continentul european, Rusia a fost afectată cel mai puternic de pandemie ca număr al persoanelor decedate.

Pe 11 ianuarie, Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, a estimat că, până în luna martie, mai mult de jumătate din populația continentului va fi infectată.

Dar țările care nu au confirmat încă prezența Omicron pe teritoriul lor trebuie să acționeze rapid pentru a introduce măsuri de precauție și a vaccina în primul rând populația din categoriile de risc, a spus Kluge.

El a subliniat că vaccinurile existente și aprobate de OMS oferă o bună protecție împotriva formelor severe ale bolii și decesului, inclusiv în cazul Omicron, iar doza booster este o soluție viabilă. Totuși, oficialul s-a pronunțat și pentru elaborarea de vaccinuri noi care să apere mai bine și împotriva infectării.

Între timp, Banca Mondială a dat publicității un nou tablou al impactului economic al pandemiei de coronavirus, estimând că rata de creștere a economiei globale va scădea în 2022, deoarece tulpina Omicron amenință să ducă la un deficit mai mare de forță de muncă și să pericliteze lanțul aprovizionărilor.

Economia globală a crescut cu 5,5% în 2021, când și-a revenit după șocul inițial al pandemiei, dar creșterea încetinește din nou în anul curent, până la 4,1%, tendința urmând să continue și în 2023, când se așteaptă o creștere de doar 3,2%.

Raportul „Perspectivele Economice Globale” a fost dat publicității pe 11 ianuarie, exact la doi ani de la anunțul că prima persoană infectată cu COVID-19 a decedat în Wuhan, China, unde virusul a fost depistat pentru prima dată. De atunci, numărul cazurilor cunoscute ale deceselor cauzate de pandemie a ajuns la aproape 5,5 milioane în lumea întreagă. (AE)

XS
SM
MD
LG