Linkuri accesibilitate

Vasile Mija: Viața este cel mai sublim lucru care ni s-a putut întâmpla vreodată


Poetul și jurnalistul Vasile Mija
Poetul și jurnalistul Vasile Mija

Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu poetul și jurnalistul Vasile Mija

Născut la 20 aprilie, 1966, în satul Cotiujenii Mari, județul Soroca. A absolvit Colegiul Tehnologic din Chișinău. Serviciul militar - or. Sankt Petersburg ( 1985-1987). Revenit acasă a urmat facultatea de Jurnalism la USM pe care o absolvă în anul 1992. De atunci muncește la Radio Moldova. Actualmente, este șeful departamentului Dezbateri, documentare, coproducție și investigații, Radio Moldova.

*Debutează cu versuri în 1998. Volumul „Ex-anotimp”, editura Gnosis, București; *Lega-ne-vom cu ploile de case. Poeme de Vasile Mija, editura Pontos, anul 2021 Este present în antologii de poezie la Chișinău și București:

*„Cetatea de cuvinte, Scriitori soroceni “ Antologie. Grafema Libris, 2011;

*„Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni” , lucrare biobibliografică, 2020; * Apollon “Vis cu Nichita”, vol. XIV, editura Ro.cart. București 2020; *”Mama mea – icoană sfântă”, editura ITER, Chișină 2021

Premii și distincții:

Premiul Uniunii Jurnalistilor din Republica Moldova “Romantica-92”;

Diplomă Radio Moldova -85, pentru dăruire și profesionalism în activitatea la Postul public de Radio *Pentru merite în dezvoltarea Radiodifuziunii Naţionale, contribuţie substanţială la promovarea valorilor spirituale şi morale şi înaltă măiestrie profesională, prin decretul președintelui Republicii Moldova din 6 mai 2016 i s-a conferit titlul onorific „Om Emerit”.

Luni
Când m-am trezit, dimineața, afară ploua... Am privit bucuros peste geam că plouă și pe la noi și mi-am turnat un pahar cu apă să-l beau înainte de a-mi prepara cafeaua matinală... Avem cafea de vreo trei feluri acasă dar, o prefer pe cea adusă de vărul meu din Portugalia, care e cam pe sfârșite dar e suavă, moale și plăcută la gust... Consumul moderat de cafea,- zice lumea,- îmbunătățește diferite aspecte ale funcției creierului – inclusiv memoria, starea de spirit, vigilența, nivelurile de energie, timpul de reacție și funcția mentală generală... De multe ori considerăm că suntem corecți, dar uităm să privim răutatea din sufletul nostru!

De multe ori lăsăm supărarea să ne cuprindă sufletul, dar uităm de iertare!

De multe ori ne îndreptăm cu reaua judecată spre ceilalți, dar uităm să ne judecăm aspru propriile fapte și gânduri!

De ieri a început o perioadă frumoasă, o perioadă mai aparte, o perioadă cu șanse enorme de a ajunge mai buni și mai milostivi la Nașterea Pruncului Iisus! În calitatea noastră de creștini, avem datoria să lăsăm ura și să îmbrățișăm dragostea, să lăsăm frica lumească care a înverșunat lumea și să ne apropiem de Potirul Scump al lui Hristos care ne așteaptă să ne îndeletnicim mai mult cu rugăciunea care ne dă putere de a înțelege că viața pământească e scurtă și rostul ei e de a ne pregăti de viața veșnică.

În fiecare dimineață mă întreb despre viața pe care mi-am ales-o. Încerc să aflu dacă eu sunt într-adevăr cel care îmi decide cursul sau dacă trebuie să mă supun capriciilor consecințelor. Reflectez la ceea ce am prioritizat, dacă am șovăit sau am ales prost. Mă învinuiesc pentru greșeli, dar sărbătoresc și victoriile.

Mă uit în oglindă și intreb: "cine esti?" Nu am mai răspuns de zile întregi pentru că tăcerea îmi umbrește capacitatea de a reduce disonanța.

Sunt dimineți în care aștept cu nerăbdare ceva și nu îmi ascund bunăstarea.

Dar încă, chiar dacă mă simt ca un desen prost făcut, întotdeauna îmi place să cred că sunt un poem frumos.

Ei bine, trebuie să plec la muncă dar pot să-ți spun totuși bună dimineața?..

Viața este cel mai sublim lucru care ni s-a putut întâmpla vreodată.

Este o călătorie pentru fericire...

Cel ce are în viața lui parte de iubire, de sensibilitate, înțelepciune, frumusețe și energie și-a îndeplinit menirea pe pământ. Fiecare este independent să-și aleagă stilul de viață, să-și impună propriile reguli pentru că viața este un element atât de subiectiv încât nu se aseamănă cu nici una din formele de trăire.

Fiecare dintre noi este liber să-și decoreze viața cu iubire, sănătate, înțelepciune și energie... Să aprindem luminițele și candeluțele în fiecare seară pentru a fi pregătiți să întâmpinăm bucuroși și senini ziua Crăciunului cântând:”Hristos se naște, Slăviți-L!”

Scumpii mei prieteni, vă doresc să aveți cu adevărat un post al trupului, dar și al sufletului cu mult folos duhovnicesc! Îmi cer iertare oricui i-am greșit poate cu cuvântul, fapta sau gândul și vă rog să mă iertați și pe mine!

Marți

Orice istorie are un început ... Și orice început poate avea un sfârșit dur, prea dur ... . Niciodată nu m-aș fi gândit că voi avea de trăit așa stări și momente în viața mea, dar uite că se poate întâmpla orice în viața unui om. Niciodată nici un om nu poate fi încrezut în ziua de mâine, dar poți la sigur sa creezi istorii zilnic... Sunt vorbe care nu încap în cuvinte. E magic sa te întâlnești cu tine și să îți spui ce nu ți-ai spus niciodată. Și apoi să te contempli în tăcere. Cel mai frumos lucru este să te desparți de tine și să te reîntâlnești cu tine. Să te împaci și să nu te mai uiți prin cufere cu amintiri prăfuite. Ci să te iei cu tine peste tot…

Fiecare moment al vieții noastre este o minune, fiecare zi din viața noastră este un dar de care trebuie să ne bucurăm neîncetat. Trăiește prezentul, indiferent de ora pe care o arată ceasul. Ține minte, nu există zi lipsită de importanță. Astăzi este cea mai frumoasă zi din viața ta! Orice clipă! Orice moment! Trăiește-l, Vasile !!! Bucură-te de binele care îl primești și Răul care vine, căci până la urmă astea împreună ne face să creștem, sa ne întărim suflețelele noastre. Cele mai frumoase lucruri în viață sunt cele care nu pot fi măsurate!

Istoria mea este unică, fiindcă fiecare din noi își are istoria sa. E aproape ora de culcare. Acum că ziua s-a liniştit şi că a venit noaptea, îmi place să mă uit la cer!

În tăcere simt lumea, este timpul să reflectez la ceea ce s-a întâmplat, unde sunt și pentru ce trebuie să mă pregătesc. Viața nu se oprește, este esențial să continuăm această călătorie în care există o singură cale: să mergi înainte.

Noapte fericită!

Miercuri

Dis-de-dimineață m-am trezit binedispus din mai multe considerente dar și din motiv patriotic, pentru că e prima zi de iarnă și 1 decembrie ne amintește de un moment simbol din istoria țării, în care toți românii au fost același gând - pentru unire! La 1 decembrie 1918 a avut loc Marea Adunare de la Alba Iulia, descrisă de publicațiile vremii ca ”Cea mai sărbătorească, cea mai solemnă, cea mai sfântă adunare a neamului românesc”, în urma căreia s-a înfăptuit Marea Unire.

Sub sceptrul Regelui Ferdinand I, numit și „Întregitorul de țară”, s-a realizat Marea Unire din 1918, cel mai important act din istoria poporului român. Astfel, a devenit primul rege al tuturor românilor, România ajungând atunci dintr-o țară mică, un stat de mărime medie în Europa.

Noi, cei de peste Prut ne mândrim să facem parte din etnia română

De asemenea, a fost omul reformei agrare -„regele țăranilor” - al celei electorale şi al acțiunilor pentru consolidarea statului național unitar român. România, sub conducerea Sa, a cunoscut progrese pe toate planurile - cultural, politic, economic - demonstrând valoarea constructivă şi inteligența poporului român, cu care Regele Ferdinand s-a identificat. Noi, românii din Basarabia, continuăm să visăm că într-o bună zi, re-Unirea cu Patria se va realiza, dar când, deocamdată, nu știm… Ar trebui să fie și voință politică și un referendum care ar clarifica situația…Oricum, acest eveniment istoric ne-a valorificat dreptul de a redobândi cetățenia română. Noi, cei de peste Prut ne mândrim să facem parte din etnia română. Prin această acțiune ne revine din generație în generație un drept, dar și niște responsabilități. Avem dreptul de a redobândi cetățenia română prin lege și responsabilitatea de a fi un cetățean român care își reprezintă apartenența cu mândrie.

Tot în această zi este lăudabil și faptul că Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu s-a întâlnit cu câțiva membri ai delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova, eurodeputații Siegfried Mureșan, Ramona Strugariu, Vlad Nistor și Maria Grapini, mulțumindu-le pentru tot sprijinul acordat țării noastre de instituțiile europene atât în contextul pandemiei de COVID-19, cât și ca răspuns la criza gazelor. Totodată a vorbit și despre prioritățile Republicii Moldova în relația cu UE și le-a transmis că integrarea europeană rămâne o prioritate cheie pentru noi. Cetățenii Republicii Moldova au dat un semnal puternic că vor să vadă acasă o democrație europeană, iar noi vom continua reformele pentru a asigura acest lucru.

La finalul întrevederii, i-a conferit eurodeputatului Siegfried Mureșan, președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova, „Ordinul de Onoare” în semn de apreciere pentru susținerea obiectivului nostru de integrare europeană și a eforturilor de consolidare a proceselor democratice în Republica Moldova. De mai mulți ani, Siegfried Mureșan este un prieten de încredere și un promotor al intereselor țării noastre în instituțiile Uniunii Europene, iar astfel ne ajută să construim o viață mai bună pentru toți cetățenii noștri.

Spre seară, ajuns acasă, după serviciu, am mai aflat din știrea transmisă de IPN precum că “Comisia Electorală Centrală (CEC) solicită Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidului Politic Șor, la funcția de primar al municipiului Bălți. CEC a constatat folosirea de către candidat a fondurilor financiare și materiale nedeclarate la alegerile locale noi în circumscripția electorală municipală Bălți, de cel puțin 34 260 de lei, iar în consecință, depășirea maximă a plafonului stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei.

Consider și eu că sub nici o formă nu trebuie admisă cumpărarea alegătorului, fenomen care a devenit posibil, prin sărăcirea și buimacirea electoratului ajuns la prag de subzistență. Scrutinul electoral, în esență, presupune un vot liber, nedeterminat de cadouri si promisuni. Fenomenul trebuie distrus și pornite cauze penale. Aici aș vrea să aduc și o constatare a doamnei Maria Ciobanu, ex-deputată și o personalitate notorie din Republica Moldova. Dânsa scria pe pagina de Facebook următoarele: “Lucruri stranii de tot se întâmpă pe “globul Moldovei”! Lui Sergiu Sârbu i-a căzut prost la așternut. Marianei Tauber îi tremură cerceii, iar avocata poporului Natalia Moloșag s-a dovedit a fi doar avocata proxenetului…”

S-au mai întâmplat și alte evenimente importante în această zi de 1 decembrie dar aș vrea să închei această reflectare cu un citat din opera marelui Constantin Stere din volumul “Singur împotriva tuturor”: “ …Din fericire, poporul cel mare și sfânt nu este vinovat de această rătăcire. Din adâncimile lui se vor ridica alte suflete, alte caractere, care vor transmite generațiilor viitoare candela vieții,- care a putut fi o clipă învălită de noapte, dar nu s-a stins… Cei de mâine, uitând vremurile de întunecare, vor găsi cărarea lui.”

Tot astăzi, în municipiul Chișinău, a fost dat startul sărbătorilor de iarnă!

Joi

M-am trezit într-o zi de joi cu un gust de luni, în ajun de vineri și cu un presentiment înainte de weekend. Evenimentele de ieri, 1 decembrie, au acest rezultat, probabil… Ele încurcă simțurile, provoacă trupul și sufletul. Amestecă conturile. Chiar și așa, există o misiune care mă așteaptă: munca. În Chișinău e cam frig și, din știrile parvenite de la cei cu probabilități meteorologice, cică, la sfârșitul acestei săptămâni vor veni peste noi și ninsorile...Chiar dacă vom plăti mai scump pentru consumul de gaze naturale, voința este mică, dar nevoia este mare.

Tot mai frecvent aud fraza precum că „Obligația are multă putere”. În gândurile mele persistă visul care mă face, în fiecare dimineață, să mă trezesc obosit. Am petrecut toată noaptea într-un amestec de conflict și coșmar. Din câte îmi amintesc, eram pe o potecă pustie, m-am uitat în toate direcțiile și nu am văzut pe nimeni. Gol. În inimă - o greutate care împotmolea și mai mult mersul, iar în spate - o altă povară care se simțea. Am plâns, am țipat, am cerut ajutor și când s-a apropiat o lumină am simțit o ușurare. Acel fulger, care mi-a dat speranță, părea să fie la îndemâna mea, dar de câte ori încercam să-l ating, dispărea rapid. Am fost pe asta toată noaptea.

Gândul are aceste mistere și reprezentări atât de greu de descifrat. Nu am fost niciodată unul dintre cei care cred în premoniții, dar lumina visului meu reprezintă ceea ce încerc să realizez? Că trebuie să continui să urmez această cale singuratică până când ating lumina? Este totul un vis sau o simplă descărcare de emoții? Întrebări la care nu pot răspunde și care, probabil, se vor estompa în următoarele câteva ore. Sunt semne sau rămășițe ale unei sărbători la mijlocul săptămânii? Sunt, oare, visele o alegorie pură?

Acum trebuie să plec, ca să nu întârzii, dar pot să-ți spun, totuși, bună dimineața?

Pe parcursul zilei am refectat și despre cum noi citim lumea din jur. Când vorbim despre lecturi, de obicei ne gândim doar la cărțile citite și texte… Bunul simț spune că citim doar cuvinte… Dar, idea de citire se aplică unui vast univers. Citim emoții pe fețe, citim semne meteo pe nori, citim pasagerii din transportul public, citim lumea, viața… Totul poate fi o pagină. Depinde doar de intenția de a ne descoperi privirea… Ne lamentăm că oamenii nu citesc cărți, totodată conștientizând că deficitul lecturilor este cu mult mai general. E timpul să învățăm să citim fețele, chipurile oamenilor!

Sfârșitul acestei zile de muncă la radio e aidoma unui ultim tren care pleacă. În aer o mână care își spune la revedere și promite că se va întoarce mâine. Orele au zburat în goana naturală a unei zile de lucru. Până la această oră, unii se pregătesc să se odihnească, alții vor mai avea doar o singură seară de joi. Trăim zile comune și banale în epicentrul unei pandemii care s-a răspândit ca o molimă...

Vineri

De la începutul pandemiei și până acum am auzit atâtea chestii complet ilogice încât am ajuns la suprasaturație. Am senzația că sunt nebun efectiv. Am ajuns în punctul în care, probabil, că s-a dorit să ajungem – acela de a ne îndoi de propria logică elementară, de propria sănătate mintală. Am auzit că virusul a pornit de la un pangolin, apoi de la un liliac, apoi de la un laborator din Wuhan. În 20 de luni, nu s-a găsit nici liliacul, nici pangolinul, dar s-a găsit omul din Wuhan. Am aflat că omul care a fost plătit să facă experimente ”Câștig de Funcție Virală” la un laborator din Wuhan, a investigat laboratorul și nu a găsit nimic neconform. Ne-am liniștit.

Am aflat că măștile chirurgicale funcționează, dar măștile de pânză nu. Apoi am aflat că măștile funcționează indiferent de calitatea lor, deși studiul din Bangladesh, cel mai mare de acest fel, a arătat că nu-i așa…

În fine, printre toatea aceste hățișuri ale vieții, știrea cea bună și multașteptată s-a produs astăzi, cel puțin pentru noi, cei de la radio Moldova - Vlad Țurcanu a fost ales astăzi de plenul Parlamentului în funcția de director general al Companiei Teleradio-Moldova pe un mandat de 7 ani. Vlad este o persoană ambițioasă și nu cred că va comite ceva ce i-ar altera renumele și demnitatea. Tot el ne-a asigurat pe toți de faptul că vom avea la radioteleviziunea publică o reprezentare corectă, corespunzătoare anvergurii și poziției puterii în societate și că practicile părtinitoare și partizane din Dealul Schinoasei vor înceta, făcând loc unor standarde profesionale recunoscute în lumea civilizată, astfel încât această instituție să-și recapete bunul nume de odinioară. – “ De asemenea, cu sprijinul autorităților și al partenerilor internaționali, vom încerca să scoatem "Teleradio-Moldova" și din paragina materială în care se găsește, în ideea de a-i imprima un aspect modern și atractiv. Angajații de la Radio Moldova și Moldova 1 merită condiții decente de lucru, pentru a putea, la rândul lor, să furnizeze publicului emisiuni de calitate. Transformările structurale pe care le avem în vedere au menirea să reconfigureze din temelii această instituție, ca să poată răspunde așteptărilor pe care le dorește societatea. În definitiv, prin eforturi comune, "Teleradio-Moldova" are șansa să devină o platformă mediatică atractivă atât pentru profesioniștii din domeniu, cât și pentru ascultători și telespectatori”.

La rându-mi, precum i-ar șade bine unui viitor coleg subaltern, nu-mi rămâne decât să-l felicit cu această ocazie, dorindu-i un mandat memorabil și, împreună, să facem lucruri bune, acele transformări structurale cu menirea să reconfigureze din temelii această instituție, să răspundă așteptărilor societății. Acestea fiind spuse nu-mi rămâne decât să cred că în lumea asta, a încerca să pui cap la cap toate ițele, să filtrezi totul în mod rațional, nu-i altceva decât un exercițiu de simulare a schizofreniei paranoide. Viața, până la urmă, este o artă. Dacă îi cunoști sensul, mergi cu ea, prin ea, modelând-o și modelându-te. Dacă o poți stăpâni, poți realiza mult, chiar într-o viață scurtă. Dacă te copleșește, devine o povară... Un sfârșit de săptămână pe potriva așteptărilor, dragii mei!

XS
SM
MD
LG