Linkuri accesibilitate

Vedetă sportivă pentru un traficant de arme | Schimb de deținuți SUA-Rusia


 Viktor Bout, în stânga, traficant de arme, și vedeta WNBA și dublă medaliată cu aur la Jocurile Olimpice Brittney Griner, în dreapta
Viktor Bout, în stânga, traficant de arme, și vedeta WNBA și dublă medaliată cu aur la Jocurile Olimpice Brittney Griner, în dreapta

Vedeta de basket feminin american, Brittney Griner este în libertate ca urmare a unui schimb de deținuți cu Rusia, Griner pentru traficantul de arme rus, Viktor Bout. Schimbul a avut loc in Emiratele Arabe Unite.

Baschetbalista americană fusese arestată în februarie, după ce autoritățile ruse au acuzat-o pentru trafic cu droguri. Sub presiunea detenției, Brittney Griner și-a recunoscut vinovăția la începutul lunii iulie, susținând că nu a avut intenția să încalce legea.

Schimb de deținuți între SUA și Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Avocații ei au prezentat o scrisoare în care se arată că doctorul ei din Statele Unite prescrisese, cu doi ani în urmă, canabis, pentru a diminua dureri cronice. Griner a fost condamnată la nouă ani închisoare și transferată într-o colonie penală, într-o situație similară continuând să se afle și un alt deținut american, Paul Whelan, un manager de securitate din Michigan, închis în Rusia din decembrie 2018, sub acuzația de spionaj, denunțată ca fiind nefondată de autoritățile americane și de familia lui Whelan.

După eliberarea lui Griner, preşedintele american Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris au vorbit la telefon cu ea, iar liderul de la Casa Albă a declarat în faţa presei că baschetbalista este în drum spre Statele Unite. În luna iulie, secretarul de stat Antony Blinken arătase că a trimis o „propunere substanțială” părții ruse pentru eliberarea celor doi, adăugând că ambii sunt deținuți pe nedrept. În legătură cu Whelan, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a spus că rușii nu au fost dispuși să negocieze de bună credință.

Este cel de-al doilea schimb de deținuți ruso-american, după ce în aprilie, Rusia l-a eliberat pe Trevor Reed, care era deținut din 2019. O sursă din administrație a declarat, sub beneficiul anonimatului, că Moscova tratează cazul lui Whelan diferit din cauza alegațiilor de spionaj și că în consecință nu e dispusă să-l elibereze împreună cu Griner.

Într-un interviu acordat din Rusia, Paul Whelan a spus că este bucuros pentru Griner dar „dezamăgit” că se află încă în detenție, de-acum de aproape patru ani. „Am fost arestat pentru un delict pe care nu l-am comis. Nu înțeleg de ce sunt încă aici”. Secretarul de stat Blinken a arătat că nu s-a putut discuta despre câți deținuți, a fost „ori unul, ori niciunul”.

Critici ai administrației – atât democrați cât și republicani – susțin că astfel de schimburi sunt problematice pentru că pot încuraja alte detenții de americani. Există și voci, între care și apărători ai legii, care deplâng eliberarea lui Bout pe care-l consideră periculos.

XS
SM
MD
LG