Linkuri accesibilitate

Veniturile bugetului de stat au crescut cu 10% | Moldsilva pune în vânzare pomi de Crăciun


Vânzător de pini și brazi.
Vânzător de pini și brazi.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Copiii din R. Moldova pot să-i scrie lui Moș Crăciun, transmite IPN. Scrisoarea va fi expediată prin poștă, fără timbru, cu mențiunea „Pentru Moș Crăciun” și indicarea adresei expeditorului. Acțiunea a fost lansată la oficiul central al Poștei Moldovei, iar primii s-au alăturat elevii gimnaziul cu profil teatral „Ion Luca Caragiale” din Chișinău. Acțiunea „Poșta lui Moș Crăciunˮ face parte din proiectul „Academia lui Moș Crăciun”, organizat de Fundația de Caritate pentru Copii „Clipa Siderală”.
  • Moldsilva pune în vânzare peste 48.000 de pomi de Crăciun, titrează TV8. Cetățenii interesați se pot deja adresa Întreprinderilor Silvice teritoriale din cadrul Agenției „Moldsilva”. Prețurile pentru molizii și pinii de 1-1,5 metri variază între 50 și 200 de lei, iar pentru un brad mai înalt de până la 5 metri, cetățenii pot scoate din buzunare chiar și 2.070 de lei. Pentru pomii de Crăciun cu înălțimea de peste 5 metri, se vor adăuga costuri suplimentare de 100-150 de lei pentru fiecare metru liniar. Crengile de brad vor fi disponibile la prețuri cuprinse între 8 și 40 de lei.
  • Efectele adverse ale medicamentelor pot fi raportate prin intermediul unei aplicații mobile, informează Sănătate.info. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a lansat aplicația Med Safety. Acest instrument facilitează raportarea reacțiilor adverse la medicamente și vaccinuri și poate fi accesată atât de cetățeni, fie că sunt pacienți sau îngrijitori, cât și de cadrele medicale. Med Safety este compatibil cu sistemele Android și iOS de pe telefoane mobile. Rapoartele pot fi făcute în trei limbi: română, rusă și engleză. Anual în Republica Moldova sunt raportate sute de cazuri de reacții adverse la medicamente și vaccinuri.
  • În zece luni ale anului curent, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit circa 51,8 miliarde de lei (2,59 miliarde de euro), fiind în creștere cu aproximativ 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Informațiile au fost prezentate de Ministerul Finanțelor, scrie Moldpres. Astfel, încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 22,3 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal - 28,5 miliarde de lei.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este un articol al Ziarului de Gardă despre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău care recent a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, și a aderat la Mitropolia Basarabiei.
  • Printre cele mai populare postări de pe Instagramul moldovean este o știre a jurnaliștilor de la TV8 despre reluarea protestelor fermierilor după negocierile eșuate cu autoritățile.
XS
SM
MD
LG