Linkuri accesibilitate

Veronica Dragalin: „Sursele lui Ion Ceban nu sunt de încredere”


Colaj. Primarul Municipiului Chișinău, Ion Ceban și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Colaj. Primarul Municipiului Chișinău, Ion Ceban și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, infirmă declarațiile primarului Chisinăului, Ion Ceban, precum că pe 26 aprilie ar urma să fie efectuate percheziții într-un dosar penal în care ar fi vizată mama edilului.

În ajun, primarul Ion Ceban a anunțat, într-o intervenție în direct pe pagina sa de Facebook, ca pe 26 aprilie ar urma să aibă loc 10 percheziții. „Sunt vizați apropiații mei, inclusiv părinții, și, din informațiile pe care le am, va fi deschis un dosar pe numele mamei mele, pentru a o discredita public”, afirmase Ceban.

Pe 26 aprilie, de dimineață, Ceban a spus, într-o altă transmisiune live, că perchezițiile nu au avut loc, pentru că s-ar fi opus mai mulți reprezentanți ai structurilor de forță. De asemenea, el a declarat că mama sa, Eugenia Ceban, ar fi vizată într-un dosar de trafic de influență, pornit în februarie 2023. Potrivit lui, dosarul ar fi fost pornit în baza unei plângeri depuse de șeful unei comisii parlamentare din partea partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS).

Cum a răspuns Veronica Dragalin

Într-un răspuns la solicitarea Europei Libere, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a spus că informațiile deținute de Ceban ar fi eronate.

Putem confirma că niciun procuror din Procuratura Anticorupție nu a solicitat sau autorizat percheziții la domiciliul sau biroul primarului sau membrii de familie...

,,Sursele dlui Ceban nu sunt surse de încredere și, cu siguranță, nu sunt din cadrul Procuraturii Anticorupție. Doar procurorii pot solicita autorizație de la judecători pentru percheziții și, în cazuri de corupție, asta ar fi competența Procuraturii Anticorupție. Putem confirma că niciun procuror din Procuratura Anticorupție nu a solicitat sau autorizat percheziții la domiciliul sau biroul primarului sau membrii de familie și că nu au loc așa percheziții astăzi dimineața”, susține Dragalin.

Ea a negat și acuzațiile că Procuratura Anticorupție ar porni dosare penale la comanda politicienilor. ,,Noi, ca instituție, avem obligația și responsabilitatea să investigăm orice plângere, denunț și sesizare despre acte de corupție din partea cetățenilor, indiferent de statutul persoanelor vizate”, a spus șefa Procuraturii Anticorupție.

Instituția nu a răspuns, însă, direct dacă Eugenia Ceban figurează într-un dosar penal. Europa Liberă a trimis o solicitare de presă repetată, dar nu a primit încă un răspuns.

Cine este Eugenia Ceban

Mama primarului, Eugenia Ceban, a fost, până în 2011, șefa Direcției Asistență Socială din municipiul Chișinău. A fost demisă din această funcție de fostul primar liberal, Dorin Chirtoacă, după ce aceasta a atins vârsta de pensionare. Ceban s-a plâns în instanță, dar Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare decizia de demisie.

În 2015, Eugenia Ceban a fost angajată în Parlament în calitate de asistentă a deputatului socialist Bogdan Țîrdea. La alegerile locale din anul 2015, ea a fost aleasă consilieră în Consiliul Municipal Chișinău, pe listele Partidului Socialiștilor, devenind astfel colegă cu fiul său, Ion Ceban.

A fost realeasă în consiliu, tot din partea socialiștilor, în 2019. În decembrie 2022, s-a alăturat, împreună cu alți cinci membri ai PSRM, în partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN), creat de fiul său – primarul Ion Ceban.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG