Linkuri accesibilitate

Veronica Dragalin acordă un prim interviu | Statuia lui Putin pe un tanc, virală pe rețele


Statuia lui Vladimir Putin pe un tanc, lucrare a francezului James Colomina, instalată pe un teren de joacă pentru copii, la New York
Statuia lui Vladimir Putin pe un tanc, lucrare a francezului James Colomina, instalată pe un teren de joacă pentru copii, la New York

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Noua șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, s-a declarat surprinsă de condițiile bune de muncă ale procurorilor. Clădirea procuraturii „e mai bună și mai frumoasă decât cele din SUA”, a spus Dragalin într-un interviu pentru portalul moldova.org. „Noi, ca procurori, în oficiul din SUA, mai spune noua șefă a Procuraturii Anticorupție, nu aveam apă potabilă în clădire. Aici avem apă și avem un aparat de cafea bun și apreciez aceste lucruri”. Veronica Dragalin spune că ar avea nevoie de o lună pentru a se familiariza cu ceea ce are de făcut în noua sa calitate.
  • Cetățenii R. Moldova sunt recrutați în armata rusă dislocată în regiunea separatistă transnistreană fără acordul autorităților de la Chișinău, relatează jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova într-o nouă anchetă, intitulată Recrutorii din Tiraspol, în care dezvăluie cum are loc racolarea oamenilor. Jurnaliștii au discutat cu două persoane care se ocupă de racolări, aflând ce funcții și ce recompense financiare le sunt propuse recruților.
  • Un tribunal al Camerei de Comerț din Stockholm a respins, la 3 august, o cerere împotriva Republicii Moldova depusă de Komaksavia Airport Invest Ltd, compania care controlează concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, Avia Invest. Ziarul de Gardă îl citează pe ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spunând că reclamantul ceruse la tribunal ca R. Moldova să-i plătească o despăgubire de aproape 884 de milioane de euro pentru exproprierea unei pretinse investiții în legătură cu contractul de concesiune. Potrivit lui Litvinenco, tribunalul a constatat că investitorul nu a făcut investiții în activele aeroportului și a dispus, dimpotrivă, ca acesta să plătească R. Moldova cheltuieli de judecată de 216 mii euro.
  • Președinta Maia Sandu a spus unui congresmen american aflat în vizită la Chișinău că mizează pe sprijinul Statelor Unite în vederea depășirii crizei economice și energetice cu care se confruntă R. Moldova pe fundalul războiului din Ucraina, relatează portalul Newsmaker, citând președinția. Președinta Sandu și congresmenul democrat Eric Swalwell au discutat despre situația de securitate din regiune, despre relațiile moldo-americane și despre cooperarea bilaterală.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Știrea că Marina Tauber, vicepreședinta Partidului Șor, i-a scris din penitenciar fostului președinte Vladimir Voronin, pentru a-i mulțumi pentru susținere, se bucură de o mare popularitate în ultimele 24 de ore printre cei care se informează de pe Facebook-ul moldovean, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Vizată în două cauze penale în legătură cu presupusa finanțare ilegală a partidului, Tauber rămâne în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, după ce i-a fost respinsă, la 1 august, cerere de punere în libertate și anulare a măsurii de arest preventiv.
  • A devenit virală pe Facebook și propunerea autorităților de a se reduce consumul de gaze în perioada rece a anului prin revenirea la muncă de acasă, sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte, limitarea temperaturii interioare la 19 grade în clădiri publice.
  • Pe Instagram-ul moldovean, este virală o postare cu statuia lui Vladimir Putin pe un tanc, lucrare a francezului James Colomina, care călătorește prin orașele lumii, fiind instalată pe terenuri de joacă pentru copii. Actualmente statuia se află în New York.

XS
SM
MD
LG