Linkuri accesibilitate

Versiunea oficială cu privire la moartea unei adolescente iraniene, contrazisă de martori


Eleva Asra Panahi
Eleva Asra Panahi

Au apărut noi detalii despre moartea adolescentei iraniene Asra Panahi - care ar fi murit din cauza rănilor suferite după ce a fost bătută pentru că a refuzat să cânte un imn pro-regim - care contrazic declarația guvernului iranian potrivit căreia cauza oficială a morții a fost o boală de inimă.

Potrivit Consiliului Coordonator al Sindicatelor Profesorilor (CCTS), autoritățile din orașul Ardabil au dus elevii de la liceul Shahed la o demonstrație pro-guvernamentală și le-au cerut să cânte un imn care îl laudă pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. După ce elevii s-au împotrivit, forțele de securitate i-au atacat și i-au bătut pe mulți dintre ei.

Oficialii iranieni au negat această versiune și au declarat că Panahi a murit în spital la 14 octombrie. De atunci, autoritățile au oferit cauze contradictorii ale morții, spunând la început că a fost vorba de o boală cardiacă congenitală, iar mai târziu au spus că ar fi fost vorba despre o sinucidere. Dar CCTS spune că are confirmarea că Panahi a murit în aceeași zi în care forțele guvernamentale au atacat școala.

Martori oculari și rude au confirmat pentru Radio Farda că Panahi a fost dusă la spital după ce a fost bătută, a murit acolo și apoi a fost înmormântată într-un cimitir din Ardabil.

XS
SM
MD
LG