Linkuri accesibilitate

„Vestele galbene” demonstrează din nou în Franța


Paris, Champs-Élysées Avenue, 8 decembrie 2018.
Paris, Champs-Élysées Avenue, 8 decembrie 2018.

Până sâmbătă la prânz la Paris fuseseră reținute cam 500 de persoane. Cifra este mai mare decât sâmbăta trecută la aceeași oră.

Autoritățile franceze spun că sâmbătă au demonstrat la Paris cam 8000 de oameni purtând veste galbene, iar poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților violenți

Paris, Arcul de Triumf, 8 decembrie 2018
Paris, Arcul de Triumf, 8 decembrie 2018

După ce au fost în general dominați de forțele de ordine pe scena centrală a demonstrației, pe Champs-Elysee, în apropierea Arcului de Triumf, demonstranții s-au mutat spre alte zone ale Parisului, incendiind mașini, coșuri de gunoi și alte obiecte. Peste 30 de oameni au fost răniți.

Autoritățile spun că până sâmbătă la prânz la Paris fuseseră reținute cam 500 de persoane. Cifra este mai mare decât sâmbăta trecută la aceeași oră, dar poliția insistă că asta se datorează controalelor mai stricte la gări și la periferii, locurile de intrare în centrul metropolei pentru „vestele galbene”.

Ministerul de interne a publicat imagini cu arme și obiecte contondente confiscate de la unii demonstranți reținuți, inclusiv bile de Pétanque. Au fost confiscate de asemenea măștile de gaz și ochelarii de înot folosiți de demonstranți ca să se ferească de efectul gazelor lacrimogene.

Agenția americană Associated Press a scris că poliția le-a confiscat măștile de gaz și corespondenților ei de la fața locului, deși aveau permise de jurnalist emise de autoritățile franceze.

Protestele au început la 17 noiembrie, având ca obiectiv imediat un plan guvernamental între timp amânat de mărire a taxelor pentru motorină și benzină într-un efort de trecere la surse de energie mai „curate”. Manifestanții nu au lideri, se organizează pe rețelele sociale și au un număr mare de nemulțumiri, de la scumpete până la ritmul prea lent de creștere a salariilor.

Turnul Eiffel și muzeul Luvru sunt închise sâmbătă în cadrul măsurilor de securitate speciale. În plin sezon de cumpărături de Crăciun, multe magazine de marcă, mai ales de pe Champs-Élysées, au decis și ele să nu deschidă sâmbătă, ca să nu sufere daune în eventualitatea unor confruntări între poliție și protestatari.

Poliția pariziană a desfășurat pe străzile metropolei 8.000 de oameni și a înlăturat „mobilier stradal” și obiecte care ar putea fi folosite împotriva forțelor de ordine. Proteste erau programate la acest sfârșit de săptămână și în alte orașe franceze.

Săptămâna trecută, protestatarii din Paris au vandalizat Arcul de Triumf și au provocat daune companiilor din zona magazinelor și restaurantelor de lux, adiacentă.

Administrația președintelui Emmanuel Macron a avertizat zilele trecute că protestul „vestelor galbene” au creat „un monstru”, fiind posibilă radicalizarea protestelor ce durează de trei săptămâni.

Sâmbătă ai avut loc proteste și în alte regiuni și orașe franceze, inclusiv blocade de drumuri, fără să se înregistreze incidente notabile.

La Bruxelles, poliția a arestat sâmbătă dimineață 50 de oameni în legătură cu un protest al „vestelor galbene” ce urma să aibă loc în preajma sediilor instituțiilor UE.

XS
SM
MD
LG