Linkuri accesibilitate

Vetoul președintelui Radev modifică Legea privind starea de urgență


Stare de urgență pe străzile Sofiei, Bulgaria

Președintele Rumen Radev a recurs la veto în cazul Legii privind starea de urgență pe motiv că această atacă „rămășițele libertății presei”, nu oferă măsuri pentru protecția păturilor celor mai grav afectate de criza, în schimb conține restricții ce nu au de a face cu combaterea epidemiei.

Șeful statului a avertizat că lipsa echipamentelor și a cadrelor medicale nu poate fi compensată prin măsuri restrictive extreme care ridică gradul de tensiune socială.

Vetoul președintelui Radev modifică Legea privind starea de urgență
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00

După el, Legea atacă libertatea presei. Ea prevede închisoare până la 3 ani pentru știri false fără a oferi un criteriu clar pentru definirea acestora. Se impune autocenzura în condiții în care și opiniile experților evoluează pe zi ce trece.

Ideea înăspririi controlului și introducerii de pedeapsa cu închisoare a fost lansată de partenerul mai mic la guvernare al partidului centrist GHERB– coaliția „Patrioții uniți”. Naționaliștii au cerut de la Consiliul audiovizualului să publice periodic site-uri prin care se propagă dezinformații. La baza unor astfel de liste Tribunalul municipal Sofia va putea opri accesul la aceste site-uri. Naționaliștii doresc de fapt monitorizarea tuturor paginilor informaționale internet.

Uniunea ziariștilor a avertizat că astfel de propuneri contravin constituției care interzice cenzura.

În mesajul său șeful statului a avertizat că măsurile antispeculă prin a.z. înghețare a prețurilor la produse alimentare și medicamente, propuse de socialiștii și adoptate de majoritatea parlamentară, vor putea bloca activitatea economică și să creeaze deficit. Poziția sa a fost sprijinită de organizațiile întreprinzătorilor.

Președintele a declarat că sute de mii de bulgari amenințați de pierderea locurilor de muncă și pensionarii au nevoie de sprijin, nu de amenințări. Posibilitățile sunt limitate dar foamea va putea învinge frica cu urmări de neimaginat, a avertizat Radev.

El a spus că Legea conține alte măsuri care nu au de a face cu epidemia de Covid-19.

Măsurile întreprinse sunt cele mai bune din lume

Primul ministru Boiko Borisov a acceptat poziția lui Radev împotrivă introducerii unor prețuri fixe la alimente și medicamente și cea privind a.z. știri false. El însă a declarat - „Spre deosebire de toți populiștii noi purtăm întreaga responsabilitate. Măsurile întreprinse sunt cele mai bune din lume.”

XS
SM
MD
LG