„M-a surprins declarația lui Igor Dodon că noi cei de peste hotare suntem un electorat paralel. Să vrea să ne certăm cu frații, surorile și părinții noștri? El devine un mare pericolul social fiind total paralel cu prezentul și viitorul țării,” este opinia lui Victor Chirilă, director executiv al Asociației pentru politică externă care analizează rezultatele primului tur de scrutin prezidențial.
Victor Chirilă: „Atât în țară, cât și în diasporă este o dorință mare pentru schimbare. Cetățenii doresc un nou lider, un nou șef de stat care să promoveze reforme adevărate și să fie într-adevăr o pavăză împotriva corupției și a dezmățului care au cuprins toată țara și, în special, instituțiile statului. De aceea trebuie să privim cu optimism spre cel de-al doilea scrutin.
Sigur nu va fi ușor, fiindcă Dodon și echipa sau au la dispoziție resurse administrative, Rusia îi susține destul de activ; avem, de asemenea, regimul de la Tiraspol care îl ajută pe Dodon, trimițând organizat pe malul drept așa-ziși „alegători” care sunt, de fapt, plătiți și care nicidecum nu sunt interesați de viitorul țării noastre, dar vin să facă tot posibilul pentru ca Dodon, omul Moscovei, să supraviețuiască politic și să conducă mai departe Republica Moldova. Sigur nu va fi ușor, dar această victorie a dnei Sandu ne încurajează pe cei care dorim cu adevărat schimbarea să venim și mai mulți la cel de-al doilea scrutin.”
Europa Liberă: Societatea moldavă rămâne a fi polarizată, profund divizată. Totuși, cine sunt alegătorii lui Igor Dodon și cine sunt alegătorii Maiei Sandu? Am putea astăzi să vorbim despre un portret-robot al alegătorului care îi dă votul lui Igor Dodon și cel care o simpatizează, o sprijină pe Maia Sandu?
Victor Chirilă: „În primul rând, pentru Igor Dodon votează acei oameni care încă mai privesc nostalgic spre vremurile apuse ale Uniunii Sovietice, minoritățile etnice sunt de partea lui Dodon, ele visează spre un viitor care a trecut de mult și nu poate fi readus. Din păcate, acesta este marele eșec al clasei politice de la Chișinău, pentru că nu a reușit să convingă minoritățile etnice că le pot oferi o altă perspectivă, un alt viitor, un viitor în Republica Moldova care le poate asigura o viață decentă și le poate respecta drepturile. Nu am reușit acest lucru și iată că avem aceste minorități naționale, fie că sunt ruși, ucraineni, bulgari, găgăuzi, în marea lor majoritate votează pentru Igor Dodon, care, în ciuda faptului că s-a demonstrat că este un om suspectat de corupție, că este un om care nu ne respectă aspirațiile, în ciuda acestui fapt, acești oameni votează pentru el și votează pentru el, pentru că îl văd ca fiind omul Federației Ruse, prietenul lui Putin și pentru ei acest lucru contează în primul rând. Dar sunt și mulți moldoveni frânți de problemele sociale, economice, care nu și-au văzut prezentul și viitorul realizate în Republica Moldova, nu au încredere în acest stat și votează cu Igor Dodon. Pentru Maia Sandu votează, în primul rând, tinerii care își văd viitorul alături de Uniunea Europeană, își văd viitorul alături de România, oameni care călătoresc mult, oameni care au o educație mult mai avansată, oameni care se informează din diferite surse, nu doar din sursele rusești și nici din sursele controlate de oligarhi sau de Partidul Socialiștilor. Deci, oameni cu un anumit nivel de educație avansată, care știu să gândească și să cântărească lucrurile.”
Europa Liberă: Către cine se vor duce voturile lui Renato Usatîi și voturile Violetei Ivanov?
Victor Chirilă: „Este greu de prevăzut, este sigur că majoritatea celor care au votat pentru dna Ivanov, probabil vor opta să voteze pentru Igor Dodon, întrucât profilul lor nu este la o mare diferență de profilul alegătorului dlui Dodon și profilul alegătorului pentru Ilan Șor. În spatele dnei Ivanov, până la urmă, este Ilan Șor și oamenii votează pentru Ilan Șor, nu pentru dna Ivanov.”
Europa Liberă: Fruntașii Partidului politic „Șor” au promovat un mesaj anti-Dodon în primul tur de scrutin. Credeți că se va schimba macazul?
Victor Chirilă: „Nu cred că asta a contat pentru alegătorii dnei Ivanov sau acest lucru a contat; a contat, pentru că o bună parte din ei au fost într-un fel sau altul influențați fie prin mass-media, fie prin diferite donații așa-zise „umanitare” ale Partidului „Șor” și ale lui Ilan Șor, în special.”
Europa Liberă: Și voturile lui Renato Usatîi către cine se vor îndrepta?
Victor Chirilă: „În spatele lui Renato Usatîi este un electorat unitar. O parte din ei cu siguranță au un profil pro-rusesc, în sensul că pentru ei contează vectorul geopolitic vestic, dar o bună parte sunt extrem de nemulțumiți de actuala situație din țară și au votat împotriva lui Dodon atunci când au optat pentru Renato Usatîi. De aceea o bună parte din acești oameni, bine, nu sunt sigur că vor vota pentru Maia Sandu, depinde de mesajul dnei Sandu, s-ar putea ca ei să nu voteze, dar o altă parte să opteze să voteze pentru Maia Sandu. Deci nu sunt sigur de acest electorat, dar cu siguranță nicidecum majoritatea acestuia nu va vota pentru Igor Dodon.”
Europa Liberă: Dvs. ați amintit despre mobilizarea diasporei, dar o să-l citez pe Igor Dodon, care declara că preferințele diasporei ar fi în disonanță cu cele ale populației majoritare din Republica Moldova. Puteți să tălmăciți această declarație?
Victor Chirilă: „Eu nu vreau să tălmăcesc niște aberații. Acești oameni, printre care mă aflu și eu cu familia, avem pașaport moldovenesc și acești oameni trimit în fiecare an peste un miliard de euro acasă pentru ca economia Republicii Moldova și părinții noștri să supraviețuiască. De aceea despre ce fel de „electorat paralel” vorbim noi acum? Aceasta este partea activă a societății noastre – economică, intelectuală și socială.
Acesta este viitorul Republicii Moldova și majoritatea din ei vor să revină acasă, se gândesc în fiecare zi ce se întâmplă acolo și se informează foarte bine despre realitățile de acasă. Deci, acesta este electoratul care privește în viitor și este gata să muncească pentru acest viitor și ei la contribuția economică și socială pe care o au și o aduc în fiecare zi, ei au nevoie să li se respecte drepturile și au nevoie ca dreptul lor de a alege să fie respectat. Dl Dodon, din păcate, nu are acest respect pentru propriii cetățeni, de aceea nu vreau să comentez aberațiile. Este o aberație regretabilă din partea unui președinte care ar trebui să fie șef de stat, dar el nu este șef de stat, el este șef al unei grupări de oameni care își văd pozițiile foarte periclitate și s-ar putea ca unii din ei să răspundă penal pentru foarte multe lucruri pe care le fac ei în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Epidemia de coronavirus a făcut ca mai multe guverne ale statelor occidentale să înăsprească condițiile, să revină la carantină, la izolare. Ar putea în turul doi al alegerilor prezidențiale, în data de 15 noiembrie, numărul alegătorilor din străinătate să fie același, să fie mai puțin, să fie mai mare, cum credeți?
Victor Chirilă: „Da, există acest risc. De exemplu, în Italia se vorbește despre noi restricții, dar vor fi restricții pe regiuni și acest lucru ar putea să împiedice anumiți cetățeni să se deplaseze. Dar eu cred că numărul cetățenilor din diasporă care vor participa la următorul scrutin nu va fi mai mic, se vor mobiliza și mai mulți oameni și acum există această motivație, că se poate de făcut schimbarea acasă. Și mulți dintre noi speră că și la Chișinău, și în raioane, și în satele noastre, lumea va vedea exemplul diasporei și se vor mobiliza și ei mai bine. Eu cred că vor fi anumite inconveniențe, dar restricțiile care se anunță nu vor fi un knockdown total, deci vor fi niște restricții, dar nicidecum nu se va repeta experiența din primăvară și cred că cetățenii vor putea să se deplaseze spre secțiile de votare pentru a-și exprima votul.”
Europa Liberă: Dar voturile pe care le-a obținut Renato Usatîi în străinătate vor fi direcționate iarăși către cine?
Victor Chirilă: „O bună parte dintre ei vor vota pentru Maia Sandu, o parte bună a cetățenilor care au votat pentru Renato Usatîi au avut un vot protestatar, deci, ei au votat împotriva lui Dodon. Bine, în viziunea lor, ei se așteaptă la un alt fel de lider, dar ei vor un fel de Vlad Țepeș, care să vină și să facă ordine fără ca să respecte legislația care există în Republica Moldova, așa cum declară Usatîi că va veni și va face ordine tăind în stânga și în dreapta. Or, acest lucru este imposibil. Sigur că Maia Sandu va trebui să vină cu un mesaj către acest electorat protestatar care a votat pentru Renato Usatîi, să-l asigure că ea va face ordine, dar va face ordine prin lege, nu prin ilegalități și prin populisme.”
Europa Liberă: Și pe plan extern Republica Moldova, dacă eventual o va avea pe Maia Sandu în frunte, la cârmă, ce imagine ar putea să contureze?
Victor Chirilă: „Sigur că va fi o imagine foarte bună, un semnal către toți partenerii noștri occidentali că Republica Moldova nu a renunțat la calea sa europeană, nu a renunțat la democrație, că cetățenii știu ce vor, cetățenii vor să trăiască într-o societate democratică, într-o societate unde există legea, legea egală pentru toți, o justiție independentă și o clasă politică responsabilă în fața societății și în fața justiției. Acest lucru va conta foarte mult în capitalele europene.
Maia Sandu a demonstrat că ea știe cum să câștige capitalele europene
Și eu cred că Maia Sandu a demonstrat în trecut că nu există lider fără a face greșeli, dar Maia Sandu a demonstrat că ea știe cum să câștige capitalele europene, știe ce trebuie să facă, știe să învețe din greșeli, știe cum să-și asigure sprijinul societății. Și, de asemenea, este bine pregătită pentru a fi șef de stat, a promova reformele democratice și, în special, în domeniul justiției. Deci va fi un lider integru, va fi un lider care prin propriul exemplu va motiva societatea și pe foarte mulți oameni din instituțiile statului care vor schimbarea, dar, din păcate, nu simt susținerea politică necesară pentru a face acele schimbări din interior.”