Linkuri accesibilitate

Victor Orban și democrația „creștină” (VIDEO)


Budapesta, clădirea Parlamentului

Premierul ungar, Victor Orban a fost ales pentru a treia oară consecutiv la conducerea guvernului.

La Budapesta a avut loc ședința inaugurală a noului Parlament, dominat din nou de Partidul FIDESZ al premierului Viktor Orban, care a fost ales, pentru a treia oară consecutiv, la conducerea guvernului.

Proteste la Budapeste împotriva victooriei lui Victor Orban în alegerile generale, 21 aprilie 2018
Proteste la Budapeste împotriva victooriei lui Victor Orban în alegerile generale, 21 aprilie 2018

Vorbind luni, în ajunul ședinței inaugurale, premierul Orban a declarat că noul său guvern are două priorități: să apere securitatea țării și să protejeze tradiția creștină. Cu alte cuvinte, Orban a promis să continue politica naționalistă a ultimului mandat și să respingă cotele de imigranț impuse de Uniunea Europeană țărilor membre. Politica anti-imigrație a fost și tema centrală a campaniei sale electorale care s-a terminat, luna trecută, cu o victorie covârșitoare: FIDESZ revine pentru a treia oară, consecutiv, la putere cu o majoritate de două treimi (133 de mandate) în Parlamentul cu 199 de locuri.

Premierul Victor Orban la o conferință de presă în clădirea Parlamentului, Budapesta, 10 aprilie 2018
Premierul Victor Orban la o conferință de presă în clădirea Parlamentului, Budapesta, 10 aprilie 2018

Dacă până acum, Orban se declara avocatul democrației „iliberale”, într-un interviu acordat vineri, premierul maghiar a aruncat un nou concept pe piață când a declarat că vrea să creeze o democrației „creștină”. „O democrație tradițională, creștină, înrădăcinată în valorile europene”, a declarat Orban, care a adăugat că Ungaria nu va permite niciodată să fie guvernată de o putere „supra-națională” – referire directă, desigur, la Uniunea Europeană.

„Stop Soros” - afiș la Budapesta, februarie 2018
„Stop Soros” - afiș la Budapesta, februarie 2018

Pdin nou remierul a atacat organizațiile neguvernamentale, care colaborează sau sunt finanțate de Fundația pentru o Societate Deschisă a multimilionarului american George Soros – ridicat în cursul ultimei campanii electorale la rag de „inamic public” numărul unu. În viziunea lui Orban, Soros, prin Fundația sa, ar intenționa să „deschidă larg” porțile Europei pentru imigranții din Orientul Apropiat și Africa – alegație care nu este susținută de nici un fapt real, dar care oferă guvernului maghiar un pretext pentru a limita libertatea de acțiune a ONG-urilor și în general, a organizațiilor societății civile.

Ceremonia premierii filantropului George Soros la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:03 0:00

Din acest motiv este de așteptat ca printre primele legi adoptate de noul Parlament să fie și cea cunoscută sub numele de „Stop Soros”, legea prin care se va impune o taxă de 25% pe donațiile in străinătate, făcute ONG-urilor care sprijină imigrația și străinii, în general.

XS
SM
MD
LG