Linkuri accesibilitate

Cu Macron președinte, Franța se îndreaptă spre alegerile parlamentare din iunie


Preşedintele-ales al Franţei, a lansat un apel în vederea mobilizării electoratului pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în iunie.

Învingător în al doilea tur de scrutin de duminică, Emmanuel Macron, preşedintele-ales al Franţei, a lansat de îndată un apel în vederea mobilizării electoratului pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în iunie.

La câteva minute după închiderea urnelor în marile orașe, la ora 20.00, au fost publicate proiecțiile care îl creditau pe Macron cu circa 65,8% din voturi în fața lui Marine Le Pen (34,2%).

Marine Le Pen și-a recunoscut înfrîngerea în fața alegătorilor ei, subliniind că Frontul Național a devenit prima forță de opoziție din Franța.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00
Link direct

Emmanuel Macron, la rândul lui, le-a transmis un mesaj francezilor care l-au votat „pentru a apăra republica în faţa extremismului”. „Cunosc dezacordurile noastre, le voi respecta, dar voi fi fidel angajamentelor asumate. Eu voi apăra republica”, a spus el, în aplauzele mulţimii.

Susţinătorilor lui Le Pen, preşedintele ales le-a transmis că le respectă nemulţumirile şi convingerile şi şi-a luat angajamentul să facă „totul, în următorii cinci ani, să nu mai aibă nici un motiv să voteze pentru extreme”.

Sigur, ca și în Olanda la alegerile generale din luna aprilie, aceasta este doar o victorie temporară a pro-europenilor. In realitate, extrema dreaptă a progresat. Chiar dacă Marine Le Pen a realizat cu mult mai puțin decât cei aproape 40% cu care o creditau sondajele, scorul ei tot arată că un francez din trei a votat pentru o candidată care dorea ieșirea Franței din UE și din NATO.

Toate privirile și inițiativele politice interne se vor îndrepta acum spre alegerile legislative din iunie, unde extrema dreaptă va căuta să își consolideze scorul.

Vor începe însă de îndată răfuielile în interiorul partidelor tradiționale. Dreapta, în primul rând, dreapta conservatoare lui François Fillon care a fost doborât de afacerile de corupție.

Dar și stânga, care ar fi câștigat numeric, dar a ratat o ocazie istorică, prezentând candidați cu programe gradate de reforme sociale, care uneori se suprapuneau, și cu candidați care se detestau, ceea ce a dus la fărâmițarea votului.

A fost și ocazia de a vedea cu claritate diferențele dintre sistemul politic și mentalitățile din Franța și cele din SUA. Acolo, revelații cum a fost publicarea unui mare număr de documente inyterne ale Partidului Democrat i-au fost fatale candidate democrate Hillary Clinton. În Franța, în schimb, pretinsele revelații cibernetice nu au fost luate în seamă de alegătorii lui Macron și de cei care doreau să se opună unei posibile victorii a lui Marine Le Pen.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, i-a transmis felicitări lui Emmanuel Macron pentru victoria înregistrată.

„Îi transmit felicitări lui Emmanuel Macron pentru victoria importantă înregistrată astăzi”, a declarat liderul de la Casa Albă.

„Aştept să colaborez cu Emmanuel Macron în calitatea de preşedinte al Franţei”, a declarat Donald Trump.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG