Linkuri accesibilitate

Victoria PAS - pasivitatea stângii politice


Partidul Acțiune și Solidaritate fondat de președinta Maia Sandu a spus că este gata să anunțe viitorul guvern, după ce vor fi validate rezultatele alegerilor parlamentare anticipate de duminică, la care a obținut o victorie covârșitoare. Chiar și după alegeri, liderul PAS, Igor Grosu, a făcut încă o promisiune: să asculte în continuare vocea alegătorilor. Aproape 775 de mii de alegători, sau aproape 53% din cei care au participat la vot, au votat duminică pentru PAS, oferindu-i 63 de mandate în parlamentul cu 101 locuri. În timp ce Blocul pro-rus al comuniștilor și socialiștilor a primit o lovitură, președinta Maia Sandu se va putea sprijini pe o majoritate solidă pentru a-și îndeplini promisiunile de la prezidențialele de anul trecut, axate mai ales pe combaterea corupției și integrarea europeană.

Victoria PAS - pasivitatea stângii politice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct

Liderul PAS, Igor Grosu, a declarat azi că formațiunea sa are pregătită nu doar garnitura guvernamentală, ci și patru priorități pentru viitorul program, de la curățarea justiției și a instituțiilor până la valorificarea sprijinului european pentru relansarea economică, după ce președinta Sandu a vorbit și ea aseară, imediat după vot, despre câțiva pași absolut necesari.

„Avem pregătită garnitura guvernamentală și suntem gata să numim un nou guvern și să prezentăm publicului un program de guvernare pe următorii patru ani”, a spus Igor Grosu azi, în prima conferință de presă de după victoria de duminică, neuitând și de promisiunea din campanie legată de pensii: „Reafirmăm angajamentul nostru de a ridica pensia minimă la 2 mii de lei.”

„Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii să poată să voteze mai ușor, fără presiuni și fără corupție”, a afirmat la rândul ei președinta Maia Sandu, în intervenția de aseară, adăugând că R. Moldova trebuie să scape de instituții ce ignoră legea, cum crede că s-a dovedit a fi CEC.

În timp ce PAS își proiectează pașii imediați de după victorie, o întrebare pe care și-o pun observatorii e dacă formațiunea câștigătoare e conștientă de cât de mare îi este responsabilitatea. Ideea lor e că, cu o majoritate în mâini ca cea obținută duminică, PAS nu va avea nici o scuză pentru eventuale viitoare eșecuri. Pe lângă întrebări, analiștii avansează și sugestii, de exemplu cea ca ar fi o greșeală dacă PAS i-ar ține departe de actul guvernării pe cei din Platforma DA – neintrată în legislativ - care și-ar fi demonstrat cu adevărat valoarea.

Socialiștii au declarat, pe de altă parte, că nu se tem să intre în opoziție, după ce nici coalizarea cu comuniștii nu le-a adus un rezultat prea bun în alegeri, blocul lor acumulând ieri de aproape două ori mai puțin ca PAS:

„Aceasta este democrația. Noi vom fi în opoziție. Eu am fost în opoziție inclusiv în mandatul de președinte, timp de trei ani”, a spus, în fața eșecului de duminică, Igor Dodon.

„Noi vom sta la paza integrității și suveranității – dacă se vor depăși unele limite, vom reacționa prompt”, a adăugat el în aceeași conferință în care a lăsat să se înțeleagă că formațiunea sa nu va contesta rezultatele, și nici nu va organiza deocamdată proteste.

Aflat la o primă încercare de a-și aduce formațiunea sa în legislativ, Renato Usatîi și-a anunțat azi demisia din funcția de edil de Bălți, după ce rezultatul de duminică nu doar că l-a lăsat sub pragul electoral, ci l-a plasat mai jos chiar și în Bălți, unde anterior învinsese în mai multe curse locale.

Motive de satisfacție, pe de altă parte, au cei care au prevestit, prin sondaje, majoritatea obținută în alegeri de partidul pro-prezidențial. Sunt două organizații ale societății civile care au făcut-o - WatchDog și IPP – și ambele s-au confruntat de-a lungul campaniei cu acuzația de manipulare în favoarea PAS, inclusiv ieri, când au publicat un exit-poll ce arăta același partid ieșit în față.

O concluzie de azi a sociologilor e că, duminică, PAS a învins totuși nu atât urmare a mobilizării pe flancul pro-vestic, cât mai ales din lipsa mobilizării pe partea pro-estică de electorat.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG