Linkuri accesibilitate

Victoria prostului gust


Din programul de Revelion de la TVR
Din programul de Revelion de la TVR

Programele televizate din noaptea dintre ani a fost un întristător exemplu de indecență, kitsch, înapoiere.

Când s-a aflat cine va susține de Revelion programul de divertisment la TVR era limpede că vom asista la o revărsare de prost gust și de vulgaritate. Din acea lamentabilă emisiune a lipsit tocmai umorul, scălâmbăielile protagoniștilor nedepășind zona penibilului. Jalnicele momente oferite în noaptea trecerii în Noul An arată, o dată în plus, criza prin care trece televiziunea publică, criză agravată după ce, aflat la putere, Partidul Social Democrat și-a subordonat-o complet, transformând-o în organ de propagandă. Puținele emisiuni culturale au dispărut sau au fost reduse ca durată, Telecinemateca ne oferă, în locul peliculelor clasice, filme din categoria western-spaghetti, muzica populară (câteodată autentică dar cel mai adesea contrafăcută) este prezentă până la saturație, un cântăreț pe nume Fuego propune pe bandă rulantă spectacole de un kitsch înfiorător etc. Foarte grav este că realizatorii emisiunii de Revelion au difuzat mesaje anti-mască și anti-vaccin, dând astfel dovadă de o totală iresponsabilitate. În mod normal, aceste derapaje ar fi trebuit sancționate întrucât nu se mai poate invoca în acest caz principiul libertății de exprimare.

Din nefericire, alte posturi TV ofereau același amestec grotesc de glume răsuflate, cântece răcnite din bojoci de către feluriți artiști și politicieni, țopăituri ridicole pe ritmuri pretins „populare” etc. Există un public pentru așa ceva ? Pare-se că da. Până și mizeria de la TVR a avut audiență și a găsit apărători. Or, la noi exista o cultură, o tradiție a divertismentului care, fără să fie elitist, respecta anumite standarde ale decenței și ale bunului simț.

Astăzi, televiziunile își fac un titlu de glorie din a-l avea ca invitat pe Dan Puric. Nu e singurul actor ale cărui elucubrații sunt o rețetă de succes. Zilele trecute, Dorel Vișan s-a făcut remarcat prin niște trăsnăi gogonate despre vaccin și despre scopul final al vaccinării: sterilizarea femeilor și pregătirea terenului pentru invazia extratereștrilor care vor repopula pământul. Un alt personaj cunoscut, Alexandru Cumpănașu, impostor notoriu, are pe rețelele sociale sute de mii de urmăritori printre adolescenți cu care poartă conversații triviale și pe care îi învață să nu-i respecte pe profesori. Frecvența și amploarea acestor fenomene ne împiedică să le mai socotim doar marginale. Avem a face cu o puternică ofensivă a prostului gust pe care trebuie să o conștientizăm nu numai când vedem ravagiile pe care le face în emisiunile TV de sfârșit de an.

Previous Next

XS
SM
MD
LG