Linkuri accesibilitate

Victoria republicanului Youngkin și clonele politice ale lui Trump


Republicanul Glenn Youngkin, după anunțarea victoriei sale în alegerile pentru funcția de guvernator al statului Virginia

După rezultatele bune în alegerile de marți, republicanii se întreabă care ar putea fi lecțiile pentru anul electoral viitor. Glenn Youngkin a câștigat în Virginia, ținându-se departe de Donald Trump, dar nu și de unele dintre metodele și temele acestuia.

Youngkin a anunțat de la începutul campaniei că își propune să verifice sistemul de alegeri, concesie făcută alegației nefondate a lui Trump, că scrutinul câștigat de Biden împotriva lui ar fi fost trucat. Apoi guvernatorul ales a spus că teoria, care susține că instituțiile americane ar fi viciate de moșteniri rasiste figurează în programele școlare din Virginia, ceea ce este o minciună, dar i-a atras sprijin în rândurile anumitor independenți și chiar democrați din suburbii.

Dincolo de câteva aspecte însă Youngkin s-a ferit de Trump, ceea ce nu este neașteptat, ceea ce e neașteptat însă este că orgoliosul fost președinte i-a permis să o facă, fără să îl atace, așa cum făcuse în alte cazuri.

Imediat după victorie, Trump a postat pe Internet, arătând că mișcarea MAGA i-ar fi asigurat victoria lui Youngkin – ceea ce este parțial adevărat – dar pe ansamblu, el s-a mulțumit să îl sprijine repetat pe candidat fără ca acesta să reciprocheze.

Pare pentru republicani un model de urmat și anul viitor, dar se pune problema dacă Trump va permite situații similare, știut fiind că se dorește în centrul atenției și vrea să își afirme controlul asupra partidului.

Și ar mai fi o problemă. Alegerile de marți din Virginia și New Jersey, în care republicanii au avut rezultate peste așteptări, nu au avut preliminarii competitive. Ori în multe locuri din țară, astfel de preliminarii vor aduce în scenă clone politice ale lui Donald Trump, care fie vor semăna tensiune și discordie, fie chiar vor câștiga preliminarii, neputându-se separa în campania generală de fostul președinte, care nu este agreat în multe locuri în care – urmând modelul Youngkin – republicanii ar putea câștiga anul viitor, preluând controlul asupra Congresului.

XS
SM
MD
LG