Linkuri accesibilitate

Violeta Gașițoi: În pandemie, departe de casă, zilele mele au un regim diferit, dar la fel de frumos


Moldova, Violeta Gașițoi, 23 mai 2021
Moldova, Violeta Gașițoi, 23 mai 2021

Jurnalul săptămânal la Europa Liberă cu Violeta Gașițoi.

Născută la 1 februarie 1980, raionul Drochia, satul Hăsnășenii Mari, iar copilăria și-a petrecut-o în Bălți. Absolventă a liceului „B.P. Hașdeu” din Bălți, absolventa Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Facultatea de Drept, a făcut studii de masterat ULIM. Din 2003, a activat în calitate de jurist la biroul de avocați, apărător al drepturilor omului. Recent, a făcut studii și în SUA Sacramento în domeniul justiției mai exact Administration of Justice, ARC Sacramento. Actualmente este avocată.

Luni

Ca de obicei mă trezesc la 6, nu mă grăbesc, toți muncim și învățăm on-line din cauza pandemiei, în casă e liniște. Îmi iau covorașul ies la balcon, fac meditații 30-40 minute. Revin în casă între timp soțul îmi face cafeaua. Cât timp îmi savurez cafeaua deschid să-mi citesc toate mesajele și încerc la cele mai urgente să răspund, care nu sunt urgente îmi notez și revin puțin mai târziu. Privesc peste agendă. La orele 7-30 verific dacă copiii s-au trezit și mergem să alergăm cu patrupezii noștri o oră. E ora noastră de sport zilnică în fiecare dimineață. Revenim acasă și toți pleacă în camerele sale și se apucă de activități, intrăm în zoom și așa e până la orele 15. Eu în acest timp îmi scriu niște pledoarii pentru clienții mei cu care lucrez on-line, reușesc să le trimit, mai discut și le răspund la întrebările ce le apar. Discuțiile cu clienții îți iau cel mai mult timp, îmi dau seama că nu suntem doar avocați ci, în multe cazuri, și psihologi. Mă uit la oră, e aproape 4, copiii pleacă la bazin și la sală, eu mă apuc de lectură, am multe cărți bune care își așteaptă rândul să le citesc. La orele 6 ieșim cu toată familia la plimbare, cu excepția soțului care a mers la radio să vorbească despre alegerile din Moldova pentru cetățenii noștri din diasporă. Pe la orele 8 seara am primit încă un mesaj de la CEDO, m-am bucurat, era o știre care nu avea cum să nu mă bucure, îmi scriu în agendă pentru a doua zi că am de ridicat un dosar și de pregătit răspunsul către CEDO. De l-a 9 până la 11 seara m-am dedicat lecturii, citesc mai multe cărți odată dacă sincer, iar azi aceste ore erau pentru, The Curious feminist de Cynthia Enole.

Marți

Același regim, m-am trezit la 6 am făcut meditații am băut cafeaua doar că am decis să nu deschid mesajele, erau mult mai multe și mi-am propus să încep această dimineață cu lectură în timp ce îmi savuram cafeaua. O oră am citit din altă carte, Notorious, e biografia unei judecătoare din SUA, îmi plac cărțile bazate pe realitate. În jurul orei 8 mi-am pus căștile în urechi și cu patrupedul meu am mers la alergat cam o oră, de fapt mai degrabă un mers rapid decât alergat, nu prea pot alerga încă. Copii de la 7 dimineața erau la bazin și la sală, la 9 ele încep activitățile în Zoom și trebuie să reușească totul să facă la timp. Am mare noroc că am copiii foarte responsabili. În timp ce mă apuc de răspuns la e-mail, primesc un sunet de la școala fiicei mai mici, la fel a fost un sunet tare pozitiv.. Am lucrat la câteva dosare printre care am pregătit și răspunsul către CEDO, mulțumită că am reușit practic să-mi îndeplinesc toate însărcinările, mi-am adus aminte că de fapt nu am răspuns unei Doamne din Moldova care avea mare nevoie de un sfat, revin la computer și îi răspund. Nu sunt medic, nu pot da recomandări în medicină, dar pot să mă împart doar cu propria mea experiență cum am trecut eu prin cele mai grele momente, despre aceasta era întrebarea. Seara tradițional este plimbarea, doar că azi 1 oră am fost singură după au venit și copiii am discutat mult, ne-am făcut multe planuri de viitor când am revenit acasă aceeași însărcinare, lectura de seară și de data aceasta am planificat ce am de realizat pentru data de 19 mai, o zi importantă mă așteaptă.

Miercuri

Același regim, trezirea, meditare, cafeaua de dimineață, reușesc să privesc peste e-mail și să răspund la două mesaje. Fug să fac sport, copiii erau deja la sală. La 9 mi-am petrecut soțul să-și primească a doua doză de vaccin, eu între timp m-am pregătit să merg la manifestarea de absolvire, după am mers și la manifestarea fiicei mai mari care a absolvit studiile anul acesta. În jurul orei 15 am decis să mergem să sărbătorim cu familia, în această țară suntem doar noi patru, așa că și la bine și la rău suntem uniți și împreună. Seara primesc într-un final e-mail de la Ambasada Moldovei din SUA, au decis totuși să-mi răspundă. Mi-am citit toate mesajele de felicitare de la prieteni după mi-am finisat ziua cu lectură.

Joi

Dimineața - aceeași rutină doar că de data aceasta a intervenit ceva ne planificat. Fiica mea a găsit un cățel pierdut în timp ce era plimbat a nostru. A fost luat acasă, hrănit, după am mers vreo 2 ore la insistența ei să căutăm stăpânii prin jurul locului unde a fost găsit dar fără succes. Am mai pierdut o oră și am dus cățelul la centrul de adopție din apropierea locației unde a fost găsit patrupedul. Practic această zi a fost dedicată acestei probleme, eu mi-am amânat toate activitățile planificate pentru prima jumătate a zilei. La 12 -30 copilul a intrat în zoom, la lecții eu deja m-am ocupat de activitatea mea. Am avut planificate niște ședințe la care am participat mi s-a propus un proiect bazat pe activitatea mea, ziua nu a trecut în zădar. Spre seară deja am ieșit cu toții la plimbare, ne-am schimbat experiențele pe care le-am avut și ce nu am reușit să facem. În jurul orelor 8 am fost telefonați și anunțați că au fost găsiți stăpânii cățelului, o știre îmbucurătoare pentru fiica mea care își face griji de toate animalele de pe planetă. Am revenit la un proiect la care lucrez de ceva timp și am continuat să mai scriu câteva pagini, sper să îmi fac timp să finisez acest proiect frumos în cel mai scurt timp.

Vineri

îmi studiez agenda, azi a trecut dimineața fără meditații doar cu sport,( dacă nu era să am cățel care trebuie plimbat, probabil era să fiu și fără sport) am savurat cafeaua în grabă pentru că aveam o ședință de judecată în zoom eram foarte limitată în timp. După ședință am avut stabilite câteva consultații la telefon și de examinat un dosar pe care trebuie să îl pregătesc pentru CEDO. La masă am citit știrile din Moldova, mi-am făcut propriile concluzii și am mers mai departe. Mi-am îndeplinit însărcinările și am plecat la tradiționala plimbare de seară cu toți membrii familiei, am planificat unde plecăm sâmbătă, ce localități ne propunem să vizităm ca să ne încărcăm cu emoții pozitive pentru următoarea săptămână. Seara înainte de culcare toți se refugiază în camerele lor, care privește un film, care mai lucrează la ce nu a reușit în timpul zilei, eu prefer lectura deoarece am multe cărți cărora vabia acum pot să le dedic mai mult timp pentru a le citi. În pandemie, departe de casă, zilele mele au un regim diferit, dar la fel de intens și la fel de frumos. Ce-i drept, acum am mult mai mult timp pentru copiii.

XS
SM
MD
LG