Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă și Uniunea Europeană


Viorica Dancilă la Chișinău

Avem declarațiile sale, iar acestea ridică mari semne de întrebare.

Premierul Viorica Dăncilă a fost zilele acestea la Bruxelles și a avut niște întâlniri cu oficialități ai Comisiei Europene. Faptul că a vorbit cu aceste oficialități este deja un lucru remarcabil în sine, întrucât se pare că în anii când a fost europarlamentar dna Dăncilă s-a „ilustrat” printr-o tăcere enigmatică. Ce a discutat domnia-sa, nu putem ști. Avem însă declarațiile sale, iar acestea ridică mari semne de întrebare.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Astfel, Viorica Dăncilă afirmă că i-a spus dlui Jean-Claude Juncker că în România s-au făcut abuzuri, că între 2004 și 2016 au fost interceptate de către Serviciul Român de Informații șase milioane de persoane. Această cifră, șocantă într-adevăr, a fost scoasă „din burtă”, cum se spune pe românește, de Claudiu Manda, un parlamentar social-democrat al cărui rol este, s-ar zice, să intoxice opinia publică. S-ar fi emis, declara Manda, în perioada respectivă 311000 mandate de ascultare, ceea ce îl făcea pe parlamentar, după niște calcule misterioase, să ajungă la cele șase milioane de persoane interceptate. SRI a dat imediat o dezmințire, arătând că în realitate mandatele de interceptare au fost în număr de 28.784, adică de peste zece ori mai puține decât pretindea Claudiu Manda. Este cu totul regretabil că premierul Dăncilă preia niște cifre fanteziste și le „servește” ca atare oficialilor europeni.

Viorica Dăncilă ne-a mai povestit că i-a spus dlui Juncker cât de bune sunt noile legi ale justiției și cât de necesară era redefinirea abuzului în serviciu. De asemenea, în legătură cu plângerea penală care s-a făcut pe numele ei și al lui Liviu Dragnea, apropo de mutarea ambasadei României la Ierusalim, premierul a arătat că e vorba de un parteneriat strategic, omițând însă să spună că toată acea poveste implica uzurparea de funcție, deoarece președintele Iohannis nu fusese pus la curent.

Discursul dnei Dăncilă îmi amintește de anii de dinainte de 1989, când Ceaușescu și propagandiștii lui îi asigurau pe occidentali că România este o țară mai democratică decât toate democrațiile „capitaliste”, că tăierea curentului electric, frigul din apartamente, penuria de alimente sunt scorneli ale dușmanilor poporului. Spre meritul lor, unii lideri occidentali n-au căzut în plasa minciunilor ceaușiste. Alții însă le-au înghițit pe nemestecate. Să sperăm că dl Jean-Claude Juncker s-ar încadra în prima categorie.

XS
SM
MD
LG