Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă a refuzat să transmită un mesaj în memoria victimelor de la Colectiv


Ziare de la Bucureşti
Ziare de la Bucureşti

Revista presei românești

„Se împlinesc trei ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv, scrie Hotnews. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulți dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. (…) Ulterior, la un și 9 luni după tragedie, un alt tânăr care a supraviețuit nopții fatidice s-a sinucis”.

Site-ul publică și mărturia cutremurătoare a unei tinere supraviețuitoare, care se tratează și recuperează încă foarte greu într-un spital din Bruxelles. Vorbește de acolo despre procedurile chinuitoare care-i ocupă fiecare secundă, despre costurile mari presupuse de îngrijiri, despre deconturile care vin cu umilitoare întârziere și despre cum nu s-a schimbat nimic, dar nimic în România. Premierul României Viorica Dăncilă, scrie presa de știri, a refuzat azi să transmită vreun mesaj în memoria victimelor de acum trei ani.

Se potrivește cum nu se poate mai amar că scriitorul Horia Roman Patapievici e prezent cu un lung interviu pe site-ul ziare.com în special despre „anii urii” – așa îi apar invitatului anii din urmă ai României și așa se intitulează și o carte la care lucrează. Dialogul, consemnat de Magda Grădinaru, se referă și la eforturile stângismului (inclusiv în România) de a „coroda” anticomunismul necesar după căderea Cortinei de Fier. Se referă și la „ștergerea cărărilor” ca semn al apocalipsei (e o referință patristică, adusă în discuție cu valoarea ei de înțelepciune) și, între altele, se referă la frustrările basarabenilor față de cum îi tratează/ i-au tratat românii.

Această ultimă chestiune vine în discuție odată cu numele lui Nicolae Iorga, care a remarcat la un moment dat că patriotismul față de Basarabia s-a dovedit inferior patriotismului față de Transilvania. Iar basarabenii par să fi păstrat în mentalul lor această frustrare, ceea ce Patapievici spune că a descoperit cu surprindere. În opinia sa, e vorba mai degrabă despre efectul propagandei sovietice, care a tot băgat în capul oamenilor că Bucureștiul a trimis în Basarabia între cele două războaie mondiale tot ce a avut mai rău. „Basarabia, Republica Moldova, mai mult decât România si alte ţări din acest spaţiu ex-comunist a fost un teren de experimente geopolitice”.

Propagandă activă și acum, de altfel. Revista 22 și alte publicații arată că Sputnik a preluat manipulator un sondaj de opinie Avantgarde care arată că românii scotesc Rusia principala amenințare. Au difuzat doar răspunsul din care rezultă că 47% dintre români doresc îmbunătățirea relațiilor cu Rusia. Și anume, sub titlul: „Studiu: Aproape jumătate dintre români doresc o relație mai bună cu Rusia”.

O analiză apărută pe site-ul, G4media sub semnătura lui Cristian Pantazi avertizează că 2019, al șaptelea an cu guvernare social-democrată în România, va fi și mai rău decât 2018. Motivul – salariile și pensiile vor crește în continuare (e an electoral); investițiile nicidecum. Rezervele palide ale bugetului se vor duce pe apa sâmbetei, iar situația va fi agravată de scăderea, deja anunțată în statistici, a consumului.

Între timp, remanierea guvernului PSD-ALDE pare că va întârzia. Explicații se găsesc inclusiv în comentariul Ioanei Ene-Dogioiu, de la ziare.com. Sunt tensiuni în coaliția de guvernare. Interesele imediate și presante ale liderului PSD Liviu Dragnea (amnistia și grațierea, deci musai remanierea ministrului de justiție care nu le-a reușit) se bat cap în cap cu cele ale președintelui ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care nu dorește să se vadă exclus cu tot cu formațiunea lui politică din ALDE european.

XS
SM
MD
LG