Linkuri accesibilitate

Vitalie Călugăreanu: „Argumentele invocate ne-au făcut de râs în întreaga lume”


Protestatari la Curtea de Apel Chişinău

Corespondentul Deutsche Welle​ despre invalidarea alegerilor de la Chișinău.

Valentina Ursu în dialog cu Vitalie Călugăreanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00
Link direct

Jurnalistul de la Deutsche Welle​ Vitalie Căluăreanu anticipează că instanţa supremă va menţine aceeaşi decizie şi nu va valida mandatul primarului ales Andrei Năstase. El analizează implicațiile și consecințele deciziilor din justiție în privința alegerilor din Chișinău.

Europa Liberă: Să analizăm deciziile și consecințele verdictelor date de cele două instanțe judecătorești de la Chișinău referitor la invalidarea alegerilor locale.

Vitalie Călugăreanu
Vitalie Călugăreanu

Vitalie Călugăreanu: „Avem două necunoscute, puterea pare decisă să lase protestatarii fără cale de întoarcere, adică incită spiritele până la confruntare, pentru că subiectul este unul foarte sensibil și poate genera proteste cu efecte inimaginabile. Doi, nu înțeleg de ce puterea îl vrea pe Andrei Năstase în stradă, nu la primărie. De facto, deciziile luate de cele două instanțe de judecată – controlate de PD, după cum bine se vede - îl transformă pe Năstase în victimă și îi aduc voturi la parlamentarele din toamnă. Ar exista, din punctul meu de vedere, trei explicații pentru această situație. Prima, fie Partidul Democrat și liderul acestui partid se tem pe bune de Andrei Năstase și fac tot posibilul pentru a-i bloca drumul spre primărie, explicația fiind în primul rând proiectele imobiliare controversate aducătoare de miliarde care au fost demarate. Doi, fie puterea este interesată ca strada să reacționeze cât mai dur, numai că în acest caz eu nu văd, deocamdată, care este logica puterii. Și trei, puterea, mai degrabă Vlad Plahotniuc, așteaptă ca Năstase să meargă să i se închine, ceea ce se pare ireal.

Interviu cu jurnalistul Vitalie Călugareanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00
Link direct


Orice ar fi, cele două decizii judecătorești sunt șocante, condamnabile, pentru că a fost călcat în picioare votul cetățenilor, iar când în țară nu mai există cel puțin o democrație electorală, consecințele pot fi dramatice. Iar argumentele invocate în hotărârea motivată ne-au făcut de râs în întreaga lume. Și am văzut deja reacții internaționale în acest sens.”

Europa Liberă: Dar cum vor reacționa autoritățile la aceste critici, care au venit și din exterior, de la partenerii externi?

Vitalie Călugăreanu: „Eu cred că vor încerca să dreagă cumva busuiocul, am văzut deja reacția pe care a avut-o premierul Pavel Filip. O reacție destul de cumpănită, ca să zic. Pe de altă parte, în afară de reacții verbale, prin care să încerce să atenueze cumva lucrurile, nu cred că vor urma altfel de decizii, adică nu mă aștept la o altfel de decizie din partea Curții Supreme de Justiție, de exemplu. Cred că sunt hotărâți să meargă până la capăt cu invalidarea alegerilor și nevalidarea mandatului de primar pentru Andrei Năstase.”

Europa Liberă: Și atunci, relația moldo-comunitară, cel puțin, cum va putea să evolueze?

Cred că la Chișinău relația moldo-comunitară nu mai contează de atunci de când autoritățile de la Chișinău au sfidat recomandările Comisiei de la Veneția în privința sistemului electoral mixt...

Vitalie Călugăreanu: „Eu cred că la Chișinău relația moldo-comunitară nu mai contează sau nu este atât de mult apreciată precum sperăm noi de atunci de când autoritățile de la Chișinău au sfidat recomandările Comisiei de la Veneția în privința sistemului electoral mixt. Atunci, autoritățile de la Chișinău au spus întregii Europe că nu mai contează ceea ce spune Europa pentru aceste autorități. Și se merge de fapt, chiar dacă se păstrează acest discurs pro-european, unul fals, evident, de fapt schema pe care o urmăresc autoritățile de la Chișinău este cu totul alta. Ea țintește în tabloul post-electoral din toamnă, după alegerile parlamentare și se mizează pe o configurație de stânga, în care Partidul Democrat se vede în parlament alături de socialiști.”

Europa Liberă: Iar socialiștii continuă să insiste pe ideea că cel care pătimește cel mai mult e partidul lor?

Vitalie Călugăreanu: „Asta este retorică politică. Evident că vor încerca acum toți să tragă foloase din ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni în Republica Moldova. Vor încerca să se facă victime. Am văzut și poziția Partidului Democrat, care tot victimă se crede că, uite, vin ăștia și prin această hotărâre judiciară ne strică relațiile cu Uniunea Europeană. Deci se vor încerca tot felul de interpretări. Aici se joacă practic pe muchie și lucrurile cred că se vor limpezi mai aproape de alegerile parlamentare sau poate chiar după alegerile parlamentare din toamnă. Ne așteaptă o perioadă complicată în care noi, jurnaliștii, vom avea o treabă complicată de făcut.”

Infografic electoral

XS
SM
MD
LG