Linkuri accesibilitate

Vitalie Ciobanu: „Partea leului ar trebui să rămână, în mod firesc, la comunitățile locale”


Case abandonate, în raionul Sângerei
Case abandonate, în raionul Sângerei

Şefa Executivului Maia Sandu a promis recent că acest executiv va trata cu respect absolut toţi aleşii locali, indiferent de apartenenţa politică. Pentru că nu contează din ce partid vin aceștia, dacă au calitatea de membru al unui partid sau nu. Sandu insistă că atunci când oamenii se vor simţi bine, atunci când standardele de viaţă a locuitorilor din toate comunităţile vor fi mari, atunci şi misiunea autorităţilor centrale va fi îndeplinită. Scriitorul şi comentatorul Vitalie Ciobanu vorbeşte despre descentralizarea care este aşteptată de autorităţile locale.

Vitalie Ciobanu: „Partea leului ar trebui să rămână, în mod firesc, la comunitățile locale”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct


Europa Liberă: „Ce se va întâmpla în relația puterea locală – puterea centrală după acest scrutin care, iată, se consumă și al doilea tur?

Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu


Vitalie Ciobanu: „Cred că se vor redesena câmpurile de forță, pentru că până acum exista necunoscuta asta, Chișinău – cine va obține victoria în Chișinău. Pentru că e un bonus politic și financiar, și administrativ considerabil în economia puterii în Republica Moldova – Chișinăul -, de aceea vom vedea. Nu știu, să apară mari disensiuni între un candidat presupus învingător din partea Blocului ACUM și Guvernului Maia Sandu. În cazul învingătorului socialist, unei posibile victorii a lui Ceban, da, anumite tensiuni sunt posibile, însă Ceban îl are în spate pe Dodon și atunci se va intra într-un fel de război de poziții.”

Europa Liberă: „Guvernarea are restanțe pentru cei care activează astăzi în administrația publică locală?

Vitalie Ciobanu: „Da, sigur, ar trebui să le acorde legislativ, în primul rând, și nu doar, mai multă autonomie; autonomie reală, nu doar scrisă, nu doar declarată pe la tribuni oficiale. Oamenii ar trebui acolo, în localitățile lor, administrațiile locale să dispună de bani, să se bucure de bugetele lor, să se delimiteze foarte clar - cât se defalchează din teritoriu către centru din aceste finanțe și ce rămâne. Partea leului ar trebui să rămână, în mod firesc, la comunitățile locale.”

Nu avem, din păcate, în Republica Moldova această stabilitate și garanție...


Europa Liberă: „Mulți experți avansau ideea că ar fi trebuit să se facă o reformă teritorial-administrativă, ca aceste administrații locale să poată altfel să activeze.”

Vitalie Ciobanu: „Da, fără îndoială că este un decalaj care ar trebui să fie luat în considerare în cazul unei reforme.”

Europa Liberă: „În actualul Legislativ se poate reveni la această normă legală?

Vitalie Ciobanu: „Îmi e greu să spun, ca și în chestiunea reformei în justiție. Vedeți, interesele individuale, interesele politice și partinice primează, până la urmă, chiar dacă s-au făcut niște concursuri, am văzut, până la urmă n-a ieșit. Și societatea civilă s-a revoltat, pentru că s-au strecurat personaje controversate, cu trecut pătat... Pe de altă parte, și Guvernul spune: „Dar instituțiile ar trebui să ne livreze informații exacte și corecte despre acești candidați, noi nu le-am avut, noi am operat cu datele avute la dispoziție”. Așa și cu reforma asta a administrației publice locale, va începe un fel de târâre a plăpumii, a otgonului politic în Parlament, rivalitatea asta între Guvern și președinte. Totul e așa, sub un mare semn de întrebare. Putem vorbi cu îndreptățire, dragă Valentina, despre delimitări, despre cum împărțim bugetele, cum împărțim suveranitatea între centru și periferii și administrațiile locale, dacă am avea aici un Guvern sigur pe patru ani de zile, o legislatură liniștită, pusă pe reforme și o încredere din partea populației că, da, am întors fila și ne apucăm de treabă, or nu avem, din păcate, în Republica Moldova această stabilitate și garanție.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG